Καραμανλής: Το 2023 παραδίδεται στην ολότητά του το μετρό Θεσσαλονίκης

Η απάντηση του υπουργού σε επίκαιρη ερώτηση της Κ. Νοτοπούλου


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:20
28/02/2020
Καραμανλής: Το 2023 παραδίδεται στην ολότητά του το μετρό Θεσσαλονίκης
8
loading

«Όλο το μετρό της Θεσσαλονίκης θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2023», επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πήγε την παράδοση του μετρό τρία χρόνια αργότερα από τότε που θα το παρέδιδε το κόμμα της, με τον υπουργό να επιρρίπτει στην προηγούμενη κυβέρνηση ανεδαφικές εξαγγελίες.

«Ο πιο κεντρικός σταθμός για το σύστημα του μετρό Θεσσαλονίκης, ο σταθμός Βενιζέλου, δεν είχε καν ξεκινήσει. Είναι σαν να παραδίδατε μετρό, χωρίς το σταθμό στο Σύνταγμα. Αυτή ήταν η εξαιρετική ιδέα που είχατε!», είπε ο κ. Καραμανλής.

H κ. Νοτοπούλου είπε ότι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το μετρό Θεσσαλονίκης σχεδόν ολοκληρώθηκε και από το 30% έφτασε στο 75%, επισημαίνοντας ότι έχουν τελειώσει οι σήραγγες, από το αμαξοστάσιο στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι και την Καλαμαριά, μέσω της επέκτασης. Η βουλευτής σημείωσε ότι η η προηγούμενη κυβέρνηση βρήκε λύση για να μείνουν τα αρχαία της Βενιζέλου. Επίσης, επισήμανε ότι συμφωνήθηκε η διαδικασία επίλυσης των οικονομικών διαφορών, διαχωρίστηκε ο σταθμός της Βενιζέλου από το υπόλοιπο έργο και «στο τέλος του 2020, θα είχαμε μετρό σε λειτουργία με 12 από τους 13 σταθμούς.

«Δυστυχώς, όμως, η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση και μελέτη, ανακοίνωσε ότι το έργο του μετρό θα ολοκληρωθεί, αντί για το 2020, το έτος 2023», είπε η κ. Νοτοπούλου και πρόσθεσε: «Ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί στο 75% από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει μια πρωτοφανή απραξία εδώ και οκτώ μήνες».

«Λυπάμαι που χρησιμοποιείτε την κοινοβουλευτική διαδικασία για να αποκρύψετε την απίστευτη ανεπάρκεια που έδειξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, για να υπογραμμίσει: «Μας κατηγορείτε ότι εμείς καθυστερήσαμε το έργο, ενώ με τις προσφυγές που κατατέθηκαν -και ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν πίσω από αυτές- μέχρι το 2017 δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα, για τον σταθμό Βενιζέλου. Αλλά και από το 2017 και μετά, δεν προχώρησε τίποτα με τη δήθεν λύση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχατε φτάσει στο απίστευτο σημείο των fake news, να εγκαινιάζετε μουσαμάδες». Αναφερόμενος σε όσα έγιναν το τελευταίο οκτάμηνο, ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι εργασίες προχώρησαν κατά 5,46%, το πρώτο τετράμηνο της νέας διοίκησης και φτάνει πλέον το έργο στο 78%. Ο υπουργός εξήγησε στην κ. Νοτοπούλου ότι ο λόγος που δεν βλέπει... οργασμό στο έργο αυτή τη στιγμή, είναι «διότι μπαίνουν τα ηλεκτρολογικά συστήματα».

«Το μετρό προχώρησε, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, διότι από το ΣτΕ ξεμπλόκαρε η διαδικασία. Σε αυτό όμως που σας κατηγορούμε», τόνισε ο Κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, «είναι ότι η λύση που προκρίνατε για τον σταθμό Βενιζέλου ήταν η χαρά του εργολάβου. Επί των δικών σας ημερών, με τις δικές σας ανεπαρκέστατες κινήσεις, τελικά ο εργολάβος προσέφυγε σε διαιτησία και πήρε έναν σκασμό χρήματα, πάνω από 300 εκατομμύρια, για την καθυστέρηση του έργου».

«Τα κονδύλια διπλασιάστηκαν, με ταχύτατους ρυθμούς από τη δική μας κυβέρνηση», επέμεινε η κ. Νοτοπούλου και σχολίασε την κριτική του υπουργού για τους μουσαμάδες. «Κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για μουσαμάδες, αλλά εσείς δεν διστάσατε να κάνετε μουσαμά την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, σε ένα σταυροδρόμι απίστευτης αρχαιολογικής αξίας», επισήμανε για να συμπληρώσει ότι το μετρό πρέπει να ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα που προϋπήρχε, δηλαδή, στο τέλος του 2020.

«Μα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υπογραφές και μελέτες στο ΚΑΣ. Δεν είχατε αναθεωρημένους περιβαλλοντικούς όρους, κοστολογήσεις για τον σταθμό Βενιζέλου. Και λέτε ότι θα ήταν έτοιμο το μετρό στο τέλος του 2020; Ποιον κοροϊδεύετε επιτέλους; Με την πιο αχρείαστη κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, μας κουνάτε το δάχτυλο, όταν μας παραδώσατε 230 λεωφορεία; Οι αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη καταρρέουν επειδή επί τέσσερα χρόνια κάνατε πειραματισμούς», απάντησε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το μετρό πρέπει να λειτουργήσει ενιαία.

«Ο σχεδιασμός είναι το μετρό να δοθεί ολοκληρωμένο. Όλο το μετρό, μέχρι τον Απρίλιο του 2023», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Έχουμε ξοδέψει σε αρχαιολογικές ανασκαφές, για το μετρό Θεσσαλονίκης, 135 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε πόσο στοίχισε το μουσείο Ακροπόλεως στην Αθήνα; 120 εκατομμύρια. Επομένως αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ αρχαιολόγων και της Αττικό Μετρό πρέπει κάποτε να σταματήσει. Πρέπει να πούμε ότι κάποτε σε αυτή τη χώρα, ότι μπορούμε και να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να ζήσουμε στον 21ο αιώνα. Θέλουμε και μετρό και αρχαία, και δεν ακολουθούμε προτάσεις ανεδαφικές».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Περαστικός28022020

  Μια χαρά θα λειτουργούσε το μετρό χωρίς τον σταθμό στο σύνταγμα. Για παράδειγμα, όσον αφορά την κόκκινη γραμμή, από Περιστέρι μέχρι Ομόνοια και από Ελληνικό μέχρι Ακρόπολη ο κόσμος θα εξυπηρετούταν μια χαρά. Παρόμοια θα εξυπηρετούσε και η μπλε γραμμή. Βλακείες της ΝΔ για να παραδώσει το έργο πριν τις επόμενες εκλογές. Αν το παρέδιδε μέσα στο 20 ή στο 21 θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι το έργο ήταν σχεδόν ολοκληρωμένο από τους προηγούμενους.

 2. avatar η ΑΕΡΓΗ

  επέστρεψε τους μισθούς της αργομισθίας της στον δήμο Θεσσαλονίξης;

 3. avatar Jack and Daniels

  Αυτή η νοτοπούλου είναι σκέτη γλύκα

 4. avatar Αγράμματη CEO

  Πάντως να είσαι σίγουρη καθαρηστριουλα... ότι το 2023 δεν θα έχει στους μουσαμάδες του τσίπρα φωτογραφίες του Μετρό... θα κυκλοφορεί κανονικά!!!

 5. avatar ΡΕ ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

  ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΙΣΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΜΕΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΠΙΣΕΣΠΟΥ ΞΕΧΑΣΑΝ ΠΟΤΕ ΕΠΕΣΑΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΙΝ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΕΙΝΑΙ...

 6. avatar Βουλευτής Καλοχαιρετας.

  Νοτοπουλου... Νοτοπουλου..... Ααααα της γνωστής οικογένειάς των Καρασοληναρεων; Τι κάνει η Πλατανια;

 7. avatar Ρε αι στα διαλα και σεις και το μετρο σας!!!

  Δεν το θελουμε πια ρε!!Μας εχετε πριξει [...]!!Ολοι σας!Ποιο 2023 ρε τραχανοπλαγιά?Περσι μας λεγατε για το 2021!Ρε ουστ,αχρηστοι του [...]!!

 8. avatar kak3

  η νοτοπούλου μου αρέσει πολύ. πάρα πολύ. είναι κούκλα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει