Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μετά την συνάντηση τους, ο κ. Γεροντόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το Κυπριακό, οι θέσεις της Ελλάδος και της Κύπρου είναι ταυτόσημες. Θέλουμε μια Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη, χωρίς τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, κάτι που είναι απαράδεκτο και αποτελεί μαύρη κηλίδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να προχωρήσουμε σε λύση του Κυπριακού, με βάση τις αρχές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτό το οποίο κάνουμε, Αθήνα και Λευκωσία, βγαίνει από μέσα μας, είναι υποχρέωση ηθική στους ήρωες που έπεσαν για τη λευτεριά της Μεγαλονήσου και θα συνεχίσουμε έτσι και θα προχωρήσουμε μαζί σε όλα τα βήματα. Τις προκλήσεις, θα τις αντιμετωπίσουμε μαζί και θα τα ξεπεράσουμε όλα ενωμένοι. Η Ελλάδα και η Κύπρος, ακόμα και τώρα που αντιμετωπίζουν τα γνωστά οικονομικά προβλήματα, αποτελούν νησίδες σταθερότητες στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό αποτελεί επιτυχία του Ελληνισμού συνολικά, αφού δείχνουμε σε όλους ότι παραμένουμε σταθεροί στις απόψεις, στις συμμαχίες και στις συνεργασίες μας».

Ο κ. Νεοφύτου, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι: «Η Κύπρος και η Ελλάδα, παρά τα προβλήματα, παραμένουν πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Eπανατονίσαμε με τον κ. Γεροντόπουλο, για ακόμη μία φορά, την εθνική αναγκαιότητα για τις άριστες και άρρηκτες σχέσεις που πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε Ελλάδα και Κύπρος, ιδιαίτερα σήμερα, με τους εθνικούς κινδύνους να επεκτείνονται και στα οικονομικά θέματα. Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό, τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα για τη διαχρονική στήριξη στους εθνικούς μας αγώνες. Η Κύπρος θα είναι δίπλα στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα δίπλα στην Κύπρο, ακόμα πιο δυνατά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνούμε».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε στη συνέχεια το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Ενημερώθηκε από τον διοικητή και τους επιτελείς του, ξεναγήθηκε στο μουσείο που λειτουργεί από το 2007 και στη συνέχεια συζήτησε με τους αξιωματικούς και οπλίτες που υπηρετούν εκεί. Τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην πατρίδα και τόνισε πως με την παρουσία τους κάνουν τον Ελληνισμό σε Ελλάδα και Κύπρο να αισθάνεται ασφάλεια, σιγουριά και να μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

Ο κ. Γεροντόπουλος, επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον τόπο όπου μαρτύρησαν οι ήρωες του αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου. Ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου φυλακισθέντων και βασανισθέντων αγωνιστών, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που βρίσκεται μπροστά από τον χώρο που βρίσκονται θαμμένοι οι πεσόντες αγωνιστές. Έγραψε μάλιστα στο βιβλίο επισκεπτών, παρουσία της αδερφής του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη τα εξής: «Οι ήρωες έδωσαν την ζωή τους για την λευτεριά. Εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις ιδέες τους».