Οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγξει τους «αρμούς της εξουσίας», προκαλούν αντιδράσεις και πολιτική αντιπαράθεση.

Στην πρεμιέρα του Mega, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης διασταύρωσαν τα ξίφη τους, κληθέντες να σχολιάσουν όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε με βάση και την εμπειρία του στο Παιδείας ότι στη δημόσια διοίκηση υπήρχαν εμπόδια στην άσκηση πολιτικής, ενώ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα παρερμηνεύθηκαν. Δήλωσε μάλιστα πως ο πρώην πρωθυπουργός είπε το «αυτονόητο» αναφερόμενος στους αρμούς της εξουσίας.

«Ο κ.Φίλης είναι ένας άνθρωπος με ιδιαίτερο κύρος στην αριστερά, αλλά προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» σχολίασε ο κ. Καραμανλής και τόνισε: «Είδαμε και ακούσαμε έναν εξουσιομανή πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος μας λέει ότι όταν θα ξαναέρθει στην εξουσία δεν θα σεβαστεί βασικά δεδομένα της αστικής Δημοκρατίας».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μάλιστα είπε στον κ.Φίλη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις ανεξάρτητες αρχές, υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης είπε στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ευθαρσώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε καταργήσει διαδικασία των τεσσάρων πέμπτων. Πάντως διαχώρισε το «λελογισμένο κομμάτι της αριστεράς», το οποίο όπως είπε εκφράζει ο κ. Φίλης, από ένα ριζοσπαστικό κομμάτι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ταύτισε και τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός λέει πράγματα εξαιρετικά επικίνδυνα σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία, υπενθυμίζοντας ότι αυτή την εγκαθίδρυσε η ΝΔ το 1974 και τόνισε: «Να σεβόμαστε τουλάχιστον τους θεσμούς».

Ο κ. Φίλης από την πλευρά του υποστήριξε ότι το κομματικό κράτος δεν το εδραίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ και «οι κλαδικές του ΠΑΣΟΚ» όπως είπε χαρακτηριστικά. Είπε επίσης ότι ήταν διαλυμένο το ΕΣΡ όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι μόλις ανέβηκε στην εξουσία το πρώτο που έκανε ήταν να ξηλώσει τις ανεξάρτητες αρχές, επιστρέφοντας έτσι στη ΝΔ τις κατηγορίες για κομματισμό.