Σε έργα και όχι λόγια προτρέπει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

«Κύριε Γεωργιάδη, οι διάφορές μας είναι βαθιές. Θα έπρεπε να “λυπάστε” για τους αδύναμους πολίτες που θα τους πάρουν τα σπίτια τα funds με τους πλειστηριασμούς. Αλλά αντίθετα φτιάχνετε κλίμα και διαφημίζετε αυτό που θα συμβεί μετά τον Απρίλιο. Η απάντηση είναι μια: Προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών. Πράξεις και όχι λόγια», απάντησε ο κ. Χρηστίδης στον υπουργό Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γεωργιάδης σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία για να προσθέσει ότι «ούτε πρέπει να υπάρχει». Χαρακτήρισε επίσης την προστασία της πρώτης κατοικίας ως «ζημιογόνα» για την οικονομία.

«Ο λόγος είναι απλός» είπε και το αιτιολόγησε:

«Αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκπλειστηριασμού της α΄κατοικίας δεν υπάρχει στεγαστικό δάνειο της α’ κατοικίας, γιατί ο μόνος τρόπος για να υπάρξει στεγαστική πίστη σε κάποιον που δεν έχει καμία άλλη περιουσία είναι να εκπλειστηριάζεται η α’ κατοικία.

Αν υπερασπίζεσαι την προστασία της α΄κατοικίας με ένα είδος ιδεολογικής εμμονής στην πραγματικότητα θέλεις να αφήσεις άλλους ανθρώπους χωρίς δουλειά. Όχι εγώ αυτό δεν το δέχομαι» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια είπε:

«Ναι, ήταν σωστός ο νόμος Κατσέλη, σωστά ψηφίστηκε τότε που η Ελλάδα κατέρρεε. Όσο η Ελλάδα εξέρχεται της κρίσης όμως, σε κάποιο σημείο της διαδρομής, μπορεί να διαφωνούμε ως προς το πότε πρέπει να είναι αυτό Απρίλιος του 2020 ή Απρίλιος του 2021, αλλά σε κάποιο σημείο της διαδρομής ότι είσοδος στην κανονικότητα σημαίνει είσοδο στην κανονική καπιταλιστική οικονομία, που σημαίνει τράπεζες ισχυρές» ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε:

«Εγώ θέλω να έχουμε προστασία στην πρώτη κατοικία του ανθρώπου που πραγματικά και αποδεδειγμένα δεν μπορεί να πληρώσει και δεν έχει άλλη λύση. Αυτός πρέπει να προστατευτεί. Σε αυτόν θα φτιάξουμε δίχτυ προστασίας. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε για ποιους μιλάμε. Στο σύνολο όμως η οικονομία πρέπει να φύγει μπροστά».