Μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στα τελευταία κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, όπως η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, το μεταναστευτικό, οι τουρκικές προκλήσεις, οι εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, αλλά και η οικονομία.

Αρχικά, ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 αναφορικά με την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο. Όπως απάντησε, «τον αναζήτησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και εγώ, δεν τον βρήκαμε, όπως και οι συνεργάτες του, οπότε περιμέναμε να επιστρέψει τις κλήσεις. Επέστρεψε ο κ. Σαμαράς τις κλήσεις στον κ. Καλαφάτη, αργότερα μίλησα και εγώ μαζί του και μου είπε ότι για προσωπικούς λόγους έλειπε. Όταν ένας πρωθυπουργός λέει ότι λείπει για προσωπικούς λόγους, δεν του ζητάει κανείς εξηγήσεις. Ό,τι επήρθε το απόγευμα, δεν έχει βάση».

Για το εάν υφίσταται θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν υπήρχε ποτέ θέμα για να υφίσταται. Ήταν προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Δεν ζητήθηκαν εξηγήσεις».

Όσον αφορά το ζήτημα του ποδοσφαίρου και την τροπολογία που πέρασε χθες στη Βουλή, σε παρατήρηση του Γιώργου Παπαδάκη ότι δεν δείχνει να αποφεύγεται ο διχασμός, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Η παρέμβαση που κάναμε, δεν έχει να κάνει με τη λήξη ή τη διευθέτηση των χρόνιων παθογενειών του ποδοσφαίρου. Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και στη συνέχεια. Ήρθαμε πυροσβεστικά και κάναμε μια παρέμβαση για να εκτονώσουμε την κατάσταση. Δεν λύσαμε το θέμα».

Όπως τόνισε, «είμαστε εδώ για πάρουμε όποιες πρωτοβουλίες χρειαστούν. Η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία αυτή και την πήρε. Φανταστείτε να συνεχιζόταν το θέμα από τη γνωμοδότηση της ΕΕΑ μέχρι την απόφαση της Αθλητικής Δικαιοσύνης, που θα περνούσαν εβδομάδες ή και μήνες, να είχαμε καθημερινά θέματα ή επεισόδια».

Για το εάν δεν έγινε σωστός χειρισμός στην υπόθεση, απάντησε: «Όλα αυτά λειτουργούν στο θυμικό, οπότε θα πρέπει να δούμε ότι υπάρχει μια αναταραχή σε ένα μη ορθό υπόβαθρο και έπρεπε να γίνει μια παρέμβαση. Και αυτό έγινε».

Επίσης, αναφέρθηκε και στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι υπήρξε παρέμβαση. Η θέση του ήταν: «Πήραμε μια νομοθετική πρωτοβουλία για να υπάρξει ένα πλαίσιο. Δεν θέλουμε να υπάρχει εναγκαλισμός της πολιτικής με το ποδόσφαιρο». Παράλληλα, σημείωσε ότι «αυτή την στιγμή δεν εξετάζουμε αναβολή των αγώνων, αλλά αναμένουμε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις. Από εκεί και πέρα θα αναλάβουμε όποια πρωτοβουλία χρειαστεί».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο, για την οποία επισήμανε πως υπάρχει συμφωνία για το μεταναστευτικό και σημείωσε ότι «οδεύουμε προς αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου 3». Επίσης, δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία και για τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ αναφέρθηκε και στη στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία στον αμυντικό τομέα. «Είμαστε σε φάση αναβάθμισης των Mirage, προχωρούμε στη συνεργασία για τον ελλιμενισμό πλοίων και φτάνουμε και σε επίπεδο συνεργασίας που μπορεί να φτάσει μέχρι σε κοινές ασκήσεις και προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, όπως των δύο φρεγατών», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά με το μεταναστευτικό αποκάλυψε πως η κυβέρνηση «εξετάζουμε σε ορισμένα σημεία, να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα». Όπως τόνισε, θα δοκιμαστεί αρχικά σε κάποια σημεία και εάν μπορεί να φέρει αποτελέσματα με ασφάλεια, καθώς είναι δύσκολο να τοποθετηθεί πλωτό φράγμα σε όλο το Αιγαίο. «Το πλωτό φράγμα συνδυάζεται και με άλλα πράγματα», με τη συγκεκριμένη ενέργεια να «εξετάζεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των συνόρων μας».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση προχωρά τα θέματα επιτάχυνσης του ασύλου και τις επιστροφές. «Κάθε Παρασκευή θα έχουμε επιστροφές», είπε και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι οι 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020». Όσον αφορά των δομών, τόνισε ότι θα δημιουργηθούν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοικτές.

Σχετικά με την οικονομία και την επιτυχημένη έκδοση 15ετούς ομολόγου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «οι αγορές αγκαλιάζουν την προσπάθεια της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών. Οι αγορές πιστεύουν ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο» και σημείωσε ότι «οι πολίτες με αρκετές παρεμβάσεις της κυβέρνησης βλέπουν σιγά σιγά περισσότερα ευρώ στους λογαριασμούς τους».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για το ασφαλιστικό και αναφέρθηκε στους συνταξιούχους που θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. «Στόχος να αυξήσουμε την ανταποδοτικότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο: