Νέα δημοσκόπηση για το πώς διαμορφώνεται η πρόθεση ψήφου διεξήγαγε η εταιρεία PULSE, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Πρόκειται για την τελευταία δημοσκόπηση της χρονιάς για το κανάλι, η οποία έγινε στις 16 – 17 Δεκεμβρίου. Κρίνεται ως μία σημαντική δημοσκόπηση μιας και συνέβη μία κρίσιμη περίοδο, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να είναι στο κόκκινο και η πολιτική αντιπαράθεση είναι ιδιαίτερα έντονη λόγω καταγγελιών για περιστατικά αστυνομικής βίας.

Πάντως, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης στο προσκήνιο του προβληματισμού των Ελλήνων περνάνε τα ελληνοτουρκικά, έναντι της οικονομικής κρίσης παλαιότερα, καθώς έξι στους 10 Έλληνες ανησυχούν ιδιαίτερα από την επιθετική στάση της Άγκυρας.

Περίπου πέντε στους 10 Έλληνες συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική στα ελληνοτουρκικά, στη δημόσια ασφάλεια και την οικονομία.  Αντίθετα, η κοινή γνώμη εμφανίζεται επιφυλακτική για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, με τρεις στους 10 Έλληνες να επιδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική.

Ας δούμε αναλυτικά τα αποτελέσματα της

Η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία εκτιμάται στο 38% και για τον ΣΥΡΙΖΑ 25%. Η πρόθεση ψήφου για τα άλλα κόμματα είναι:

  • ΚΙΝΑΛ 6,5%,
  • ΚΚΕ 5,5%,
  • Ελληνική Λύση 4,5% και
  • Μέρα25 στο 3%

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με 45% ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 27%.

Ελληνοτουρκικά

Συνολικά το 61% των ερωτώμενων ανησυχεί (33%) πολύ ή αρκετά (28%) από τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις, το 18% μέτρια, ενώ συνολικά το 15% λίγο (8%) ή ελάχιστα έως καθόλου (7%). Το 6% απαντά δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Το 54% συνολικά των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (19%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (35%), ενώ το 34% συνολικά απαντούν ότι οι αποφάσεις κινούνται μάλλον σε λανθασμένη (20%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (14%), ενώ το 12% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Δημόσια ασφάλεια

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την ασφάλεια και τη νομιμότητα το 54% συνολικά πιστεύουν ότι κινούνται σίγουρα (29%) προς τη σωστή κατεύθυνση ή μάλλον στη σωστή κατεύθυνση (25%), το 35% συνολικά μάλλον σε λανθασμένη (17%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση(18%), ενώ το 11% δηλώνουν δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.

Φορολογικά/ οικονομία

Το 55% συνολικά των ερωτώμενων δηλώνουν ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης σε φορολογικά θέματα και οικονομία κινούνται σίγουρα σε σωστή (22%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (33%), ενώ το 36% συνολικά μάλλον σε λανθασμένη (19%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (17%). 9% δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Προσφυγικό/ μεταναστευτικό

Συνολικά το 34% των ερωτώμενων θεωρούν ότι αποφάσεις της κυβέρνησης κινούνται σίγουρα σε σωστή (10%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (24%) , το 55% συνολικά ότι είναι μάλλον σε λανθασμένη (24%) ή σίγουρα σε λανθασμένη (31%) κατεύθυνση, ενώ 11% δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Οι ψηφοφόροι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ για το προσφυγικό

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Το 45% των ερωτώμενων θεωρεί ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη (45% και στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ το 27% τον Αλέξη Τσίπρα (από 26%) με τη διαφορά να φθάνει το 18%. Το 24% δηλώνει ότι δεν θεωρεί καταλληλότερο ως πρωθυπουργό κανέναν από τους δύο. 4% δηλώνει δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.