Η επιστολή Χρυσοχοΐδη για το μεταναστευτικό που έφερε αντιδράσεις και η απάντηση του υπουργού

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:11
04/12/2019
Η επιστολή Χρυσοχοΐδη για το μεταναστευτικό που έφερε αντιδράσεις και η απάντηση του υπουργού
5
loading

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει μια επιστολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προς την Κομισιόν που αφορούσε το μεταναστευτικό. Στην επιστολή που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως «η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρχει μια εγκατάσταση σε κάθε ένα από τα ελληνικά νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής».

Η πρόταση αυτή ήταν εκείνη που έφερε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για αδιέξοδο και ανευθυνότητα της κυβέρνησης στο προσφυγικό.

Η επιστολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έγραφε αναλυτικά: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή που στείλατε σε εμένα και τον συνάδελφό μου, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς και για τη καρποφόρα συνεργασία που είχαμε.

Θα ήθελα να σας διατυπώσω ορισμένες διευκρινίσεις με τα ερωτήματα που θέσατε στην επιστολή σας.

Πρόθεση του Υπουργείου είναι να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. Οι άνθρωποι θα μεταφερθούν από τα νησιά στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, οι οποίες είναι επί του παρόντος ανοιχτές δομές. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει συστήματα ελέγχου εισόδου - εξόδου στις ηπειρωτικές εγκαταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά στα νησιά η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρχει μια εγκατάσταση σε κάθε ένα από τα ελληνικά νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής. Όσοι άνθρωποι φτάσουν στα ελληνικά νησιά μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4636/2019, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου.

Σε ό,τι αφορά στην κράτηση, ο νέος νόμος προβλέπει τη διοικητική κράτηση των αιτούντων άσυλο στο άρθρο 46, η οποία συνάδει πλήρως με το Κοινοτικό κεκτημένο. Η διοικητική κράτηση προβλέπεται στη διάταξη αυτή ως μέσο τελευταίας επιλογής, δεδομένου ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις εκτίθενται στο άρθρο 22 του Ν. 3907/2011.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα δίκαιο, βιώσιμο και ασφαλές σύστημα ασύλου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δείτε εδώ την επιστολή

ΣΥΡΙΖΑ: Έχει δημιουργηθεί μπάχαλο με την ανευθυνότητα της κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη επιστολή, λέγοντας πως «ο κ. Χρυσοχοΐδης μαρτυρεί το αδιέξοδο της κυβέρνησης».

Μάλιστα τόνισε πως με τα όσα έγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Κομισιόν, ενημερώνει ότι τα κλειστά κέντρα θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες ανοιχτές δομές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, αναφέρει: Η σημερινή αποκάλυψη της επιστολής του κ. Χρυσοχοΐδη μαρτυρεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο προσφυγικό ζήτημα και το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει με την ανευθυνότητα της.

Ελάχιστες μέρες μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου περί κλεισίματος της Μόριας και δημιουργίας κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, έρχεται στο φως της δημοσιότητας επιστολή του Μ. Χρυσοχοΐδη προς την αρμόδια Ευρωπαίο Επίτροπο η οποία διαψεύδει πλήρως τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προχωρά ένα βήμα παραπάνω: Ομολογεί ότι τα κλειστά κέντρα θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες ανοιχτές δομές.

Το φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό είναι οφθαλμοφανές. Την ίδια στιγμή, όμως, ήταν και αναμενόμενο. Το ψάρεμα στα θολά νερά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού δεν μπορεί να συμβαδίζει με το δήθεν κεντρώο και προοδευτικό προφίλ που μάταια προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε το αδιανόητο: να πατά σε δύο βάρκες. Η πτώση και η καταβύθιση, όπως αναμενόταν, ήρθε πολύ γρήγορα».

Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Έπειτα από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξέδωσε και εκείνο ανακοίνωση - απάντηση με αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να σπείρει σύγχυση επειδή δεν είναι σε θέση να παράγει πολιτική», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση- απάντηση σε δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την λειτουργία των δομών υποδοχής αλλοδαπών.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι θα κλείσουν και η Μόρια και το Βαθύ, όταν είναι έτοιμες οι νέες δομές και καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να μην ψάχνει για προφάσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: «Αναφερόμενος (ο κ. Τσίπρας) στην ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για το πώς θα διαμορφωθούν οι δομές υποδοχής και φύλαξης αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, μίλησε για ταυτόχρονη λειτουργία υπαρχουσών και υπό κατασκευή δομών.

Δεν είναι έτσι. Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές, σύμφωνα με τον ήδη ανακοινωθέντα κυβερνητικό σχεδιασμό.

Μέχρι τότε ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα, όπως γινόταν και όλα αυτά τα χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ κι ας το αρνιόταν. Αυτή ακριβώς η προσωρινή παράλληλη λειτουργία επεξηγείται και στην επιστολή προς την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Μιγιάτοβιτς.

Η Μόρια θα κλείσει κύριε Τσίπρα. Το Βαθύ θα κλείσει. Αν αυτό δεν σας αρέσει πείτε το χωρίς περιστροφές, μην ψάχνετε προφάσεις».

ΣΥΡΙΖΑ προς Χρυσοχοϊδη: Μάταια προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Η επίσημη τοποθέτηση - απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έφερε νέα ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου η οποία απευθεύνεται στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Χρυσοχοΐδης μάταια προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και μάλλον θα πρέπει να απαντήσει στους πολίτες και στους δημάρχους των νησιών μας, που τόσο καιρό η κυβέρνηση περιπαίζει, και όχι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για όσους ξέρουν ανάγνωση, τα όσα διατύπωσε στην επιστολή του στην αρμόδια Επίτροπο είναι σαφή. Αν κοροϊδεύει την Επίτροπο και όχι τους Έλληνες μένει να φανεί.

Αλλά το ποιος δήθεν σπέρνει σύγχυση και το ποιος βρίσκεται πραγματικά σε απόλυτη σύγχυση και αδυναμία να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, όπως άλλωστε και ο ίδιος παραδέχθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το έχουν καταλάβει ήδη όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Αντίδραση από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Στο μεταξύ, στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου προσέφυγε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου με αφορμή την επίμαχη επιστολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η δημοτική Αρχή αναφέρει πως: «μετά τη χθεσινή ανακοίνωση και αποκάλυψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει μια Δομή σε κάθε ένα από τα 5 νησιά που θα λειτουργεί παράλληλα με τα υπάρχοντα Κέντρα Υποδοχής, τη μηδενική αποσυμφόρηση του Νησιού, την καθημερινή επιβάρυνσή του με νέες ροές αλλά και την απουσία της Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και της Κεντρικής Κυβέρνησης, που έχει ως αποτέλεσμα την καθημερινή λεηλασία των ιδιωτικών περιουσιών των πολιτών του Δήμου Ανατολικής Σάμου, την αυθαίρετη δόμηση με την κατασκευή παράνομων κατοικιών πέριξ του ΚΥΤ, την καθημερινή αποψίλωση των δασών, τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την καταστροφή της ζωής των δημοτών, αποφασίσαμε να προσφύγουμε στην Αρμόδια Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου.

Σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων και οι Αντιδήμαρχοι σήμερα στις 11.00 θα βρίσκονται έξω από το γραφείο της Εισαγγελέως Σάμου προκειμένου να συναντηθούν μαζί της και δεν προτίθενται να αποχωρήσουν, έως ότου εφαρμοστούν τα Νόμιμα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Για την άμεση..

  ..επιστροφη τους... ;;; θα λεμε μνημονιο κ παλι μνημονοο εμπρος σε οσα μας περιμενουν με τοσους που λαθρο..εισβαλουν

 2. avatar Σανό

  Θα γεμίσει και τα άλλα νησιά πάει ο τουρισμός στην Ελλάδα καλά να πάθετε γιατί του δώσατε τέτοιο ποσοστό πού μπορεί να κάνει ότι θέλει

 3. avatar καλα τα ειπε

  Εσεις δε ηλιθιοι του ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ πηρατε πανω απ 1,6 δισ € για την αποκατασταση
  των προσφυγων και τι τα κανατε τα λεφτα τα λεγατε = ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ= απο που ως
  ηταν πλεονασμα αλλα, τα δεινατε αλλου και χριστουγιενιατικο δωρο τον =ΜΑΪΟ=
  και συνταξεις ειχατε στο προγραμμα μεχρι 20χιλ €€€ κια δεν θελω να σου
  αραδιασω και αλλο ρεμαλι της φωκιωνος Νεγρη που λεγανε παλαιά.
  Αν πονατε εσεις οι ΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑΙΟΙ παρτε τους στα σπιτια σας να σας κανουν
  αερα == ΑΡΣΛΟΧ==

  1. avatar Σανό

   Αν εσύ είσαι ικανοποιημένος οκ Ο τρόπος όμως πού επιτιθεσαι δείχνει ότι δεν είσαι Εγώ ξέρω ότι πρίν τίς εκλογές έλεγαν ότι ειχαν σχέδιο τα νησιά είχαν πέντε χιλιάδες και σήμερα δέκα πέντε θα περιμένουμε πολύ ακόμα και εδώ δεν λέμε πού θά τούς πάει αυτό είναι γνωστό ΠΑΝΤΟΎ εδώ λέμε να σταματήσει τις ροές αυτός έλεγε ότι μπορεί για αυτό έχασε τις εκλογές ο Τσίπρας τώρα να μην αναφερθώ και στην συμφωνία τών Πρεσπών γιατί θα στεναχωρεις έκοβε φλέβες στον Μακρόν να βάλει τα Σκόπια στην Ευρώπη

   1. avatar @Σανό

    Η προπαγάνδα των συριζαίων γίνεται όλο και πιο αδύναμη όπως και τα ποσοστά τους.
    Η απόλυτη αποσύνθεση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει