Τσίπρας για Τουρκία: Περιμένουμε απ’ τους συμμάχους υποστήριξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Απολογισμό της πρωθυπουργικής θητείας του έκανε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητήριου


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:16
03/12/2019
Τσίπρας για Τουρκία: Περιμένουμε απ’ τους συμμάχους υποστήριξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
21
loading

«Η προτεραιότητα που είχα ως πρωθυπουργός για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι, επιτεύχθηκε όχι μόνο με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την επιστροφή στις διεθνείς αγορές χρήματος και την αποκατάσταση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και με την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα του 30ού ετήσιου Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητήριο.

Υπογράμμισε ότι «η νέα κυβέρνηση έχει το προνόμιο να ξεκινά από την καλύτερη δυνατή αφετηρία», όμως έχει «μία βασική υποχρέωση: να μην αντιστρέψει τη θετική πορεία, να μην αντιστρέψει τους όρους της δίκαιης ανάπτυξης που εμείς της κληροδοτήσαμε».

Σημείωσε ότι ο ρόλος της Ελλάδας ως κρίσιμη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη και δυναμική ευρωπαϊκή οικονομία-κόμβος ενέργειας, τεχνολογίας, μεταφορών, εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού, «δεν μπορεί να επιτευχτεί αν δεν είμαστε την ίδια στιγμή πυλώνας και εγγυητής ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».

Από το βήμα του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι θέλει να είναι απολύτως σαφής: «Περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικότερα από τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες, ανυπόστατες νομικά, συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο».

Τόνισε ότι άλλωστε, η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν από τις βασικές αιτίες της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων και της καθιέρωσης του στρατηγικού διαλόγου, της καθιέρωσης του σχήματος 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, της προώθησης των ενεργειακά έργων (TAP, IGB, ΕastMed, FSRU στην Αλεξανδρούπολη), την ίδια στιγμή που η Ελλάδα καλλιέργησε τις σχέσεις με νέους και παραδοσιακούς φίλους στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

«Θεωρώ απαραίτητο αυτή η ελληνική ενεργητική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική να συνεχιστεί και θεωρώ απαραίτητο οι εταίροι μας να στηρίξουν την Ελλάδα», υπογράμμισε και εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή, που «απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου: Είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητά της και την επιβολή κυρώσεων, όπου χρειάζεται, είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και μιας δίκαιης λύσης δυο κρατών στο Μεσανατολικό. Είτε αυτό αφορά την πίεση προς τις λιβυκές αρχές να σέβονται το διεθνές δίκαιο, είτε τέλος αφορά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

«Αντί λοιπόν για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που δυστυχώς ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, εμείς περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και περιμένουμε την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Μιλώντας για την «ξεκάθαρη στρατηγική» που είχε η κυβέρνησή του για τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν τα Βαλκάνια βυθίζονταν στην αποσταθεροποίηση το 2014-2017, «μετά τις κοντόφθαλμες ευρωπαϊκές διακηρύξεις για διακοπή της ενταξιακής προοπτικής της περιοχής».

«Οδηγήσαμε μια διστακτική Ευρώπη να ξανά-ανανεώσει αυτήν την προοπτική που ελπίζω να μην διακοπεί πάλι λόγω κοντόφθαλμων λογικών» είπε. Μίλησε για γενναίο βήμα προς τα εμπρός, «απέναντι στις κραυγές, όλων όσων για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θέλουν την Ελλάδα δύναμη αδράνειας ή και εθνικισμού στην περιοχή».

Είπε ότι την ίδια περίοδο «φτάσαμε πιο κοντά από ποτέ στη λύση του Κυπριακού» και «πρωτοστατήσαμε στη θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις το 2015-2016, που βοήθησε καθοριστικά να φτάσουμε στη δύσκολη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που μείωσε δραστικά ροές, και κυρίως θανάτους στο Αιγαίο». Πρόσθεσε ότι «απέναντι στις εθνικιστικές και ρατσιστικές φωνές που μιλούσαν και δυστυχώς μιλάνε ακόμα για λαθροεποικισμό, προστατεύσαμε το διεθνές δίκαιο, και μαζί με τον ελληνικό λαό, προστατεύσαμε αξίες και τους ανθρώπους που έμπαιναν στη χώρα». Γι' αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, «το 2017-2019 όταν η Τουρκία έγινε μια πιο επιθετική δύναμη, εμείς κρατήσαμε την ψυχραιμία μας, διατηρήσαμε διαύλους διαλόγου και επικοινωνίας, με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια και εξασφαλίσαμε μαζί με την Κύπρο, το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας».

Ο απολογισμός της διακυβέρνησής του

Κάνοντας απολογισμό σε σχέση με την οικονομία επί διακυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η διαφορά της Ελλάδας του Ιανουαρίου '15 με την Ελλάδα που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούλιο '19 είναι «όπως η μέρα με τη νύχτα». Είπε ειδικότερα, ότι η Ελλάδα βγήκε από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με ασφάλεια, βγήκε από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων και επανήλθε σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, αλλά κυρίως ανέκτησε τη διεθνή αξιοπιστία της έναντι των εταίρων και των διεθνών αγορών. Κι αυτό «διότι καταφέραμε τελικώς να φτάσουμε σε μια κρίσιμη συμφωνία με τους εταίρους μας για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του». Παρέπεμψε δε, στην πρόσφατη τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, με την οποία η Κομισιόν θεωρεί ότι μεσο-μακροπρόθεσμα, το χρέος είναι βιώσιμο και οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες χαμηλές.

Κατόπιν αυτών, είπε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση «να μην πορευτεί με τους όρους του παρελθόντος που δημιούργησαν την πρωτόγνωρη κρίση στη χώρα μας και οδήγησαν την ελληνική κοινωνία στην καταστροφή»: «Δηλαδή στο γνωστό πελατειακό κράτος, στη διαπλοκή και στα χατίρια στην εγχώρια ολιγαρχία, στην κατασπατάληση δημόσιων πόρων και στην αγνόηση των αναγκών της παραγωγικής βάσης και ιδίως της υγιούς επιχειρηματικότητας, των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας».

Η κυβέρνηση, «χάρη στα δικά μας επιτεύγματα» όπως σχολίασε, έχει σήμερα τη δυνατότητα να διαχειρίζεται πλεονάσματα και να παίρνει ευχάριστες και όχι δυσάρεστες αποφάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις, «παρά το γεγονός, ότι όσο καιρό το κόμμα της ΝΔ βρίσκονταν στην αντιπολίτευση επιχειρούσε μια ισοπεδωτική αντιπολίτευση, παρουσιάζοντας μια πλαστή εικόνα για τη πορεία της οικονομίας». Ανέφερε ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ που κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τέταρτο μνημόνιο και προέβλεπε καταστροφές, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να υπονομεύει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, γιατί, πέραν του ότι διαφωνεί με ένα τέτοιο μοντέλο αντιπολίτευσης, «αισθανόμαστε ότι η θετική πορεία της οικονομίας, είναι το αποτέλεσμα των δικών μας προσπαθειών».

Στο πλαίσιο του απολογισμού της διακυβέρνησής του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι προσπάθησε να εξαλείψει τις δομικές αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση και εφάρμοσε «εκτεταμένο σχέδιο αναγκαίων δομικών μεταρρυθμίσεων σχεδόν σε όλο το εύρος της οικονομίας». Πρόσθεσε ότι μαζί με «τα θετικά αποτελέσματα σε μακροοικονομικούς δείκτες, το σημαντικότερο ήταν ότι βελτιώσαμε αισθητά και μια σειρά από κοινωνικούς δείκτες», παραπέμποντας στις παρεμβάσεις στα εργασιακά και τη μείωση περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων στην ανεργία.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε εκτενώς για τους πέντε πυλώνες της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί ήταν:

α) Η δημοσιονομική εξισορρόπηση και η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, κάθε χρόνο από το 2016.

β) Η σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

γ) Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της ελληνικής οικονομίας, ιδίως από τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης της ανάπτυξης.

δ) Η στροφή σ' ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Επ' αυτού, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι το σύνολο των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξήθηκε από 19% το 2009, σε 36% το 2018, και πως το ίδιο έτος, οι συνολικές δαπάνες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ που είναι το υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαεπτά ετών.

ε) Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και η διεύρυνση των εγγυήσεων κοινωνικής προστασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τόνισε ότι «διαθέσαμε περίπου, 3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,3 δισ. αφορούσαν σε μόνιμα μέτρα κοινωνικής στήριξης και φορολογικής ελάφρυνσης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε στην επόμενη, την ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης: «Με άνοδο του ΑΕΠ γύρω στο 2%, απεγκλωβισμένη από την παγίδα χρέους, και με χρηματοοικονομικό απόθεμα ασφαλείας ύψους 37 δισ. ευρώ. Με δημοσιονομική υπεραπόδοση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η οποία επιταχύνει τη μείωση του δημόσιου χρέους. Με άνοδο των επενδύσεων και αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, άνοδο των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Μετάφραση
  Ολόκληρο Σκοπιανο έδαφος σας έδωσα καταπατώντας ότι ιερό και όσιο. Μήπως περισσεύει κανένα κόκαλο?

 2. avatar Sotiris

  Δεν περίμενε κανείς από Προδότη, Μισέλληνα και αμόρφωτο να ακούσει τα αυτονόητα, αφού πέρασε μάλιστα και τόσος χρόνος να τα κατανοήσει !

  1. avatar @Sotiris

   ΝΔ: πατρις,θρησκεια,πλαστα πτυχια

   1. avatar Sotiris

    Πατρίς Θρησκεία και Πλαστά Πτυχία δεν πάνε ποτέ μαζί αγαπητέ φίλε.
    Οφείλεις όμως, όταν διαβάζεις, να ξέρεις καλά, και σωστά να διαβάζεις τι θέλει ο άλλος να σου γράψει.
    Εάν εσύ περιμένεις να μάθεις τι γράφει ο άλλος από Μισέλληνα, Προδότη, χαζόγελο ...... ε\' ... δεν σου φταίω εγώ ! απλά αυτό αξίζεις.

 3. avatar Ο ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΣΙ ΑΓΟΡΑΣ

  ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΜΠΑ
  ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΛΑΚΩΤΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ . .

 4. avatar Αυτά που πρόδωσες εσύ και η συμμορία σου

  Σα δε ντρέπεσαι

 5. avatar ΠΡΟΣΟΧΗ!!

  Θα γίνει πόλεμος παιδια! Πολλή προσοχή θελω!

 6. avatar 1+1

  ´Ασε τα σάπια Αλεξη, που ταχα σε επιασε τωρα ο πονος για τα Ελληνο-Τουρκικά....!!
  Προσωπικα πιστευω οτι ειχε απο καιρό μυριστει και εβλεπε το τι ερχοταν και αυτος ηταν ενας από τους λογους που εγκατελειψε απο μονος του την εξουσία, περιπου 4 μηνες νωριτερα, ενω εβλεπε την βέβαιη ηττα που ερχόταν και αφησε την καυτή πατατα στον Μητσοτακη προκειμενου να καεί .!!
  Γιατί τωρα εκ των πραγμάτων ειναι αναγκασμενος ειτε να υποχωρησει μέ παραχωρησεις σε εθνικά θέματα, οποτε θα κατηγορηθει ασφαλως για προδοσία , ειτε σε αντίθετη περιπτωση να εχουμε καποια σοβαρή εμπλοκή με τους Τουρκους με απροβλεπτες συνέπειες ,που οι περισσοτεροι Ελληνες βεβαιως και το απευχομεθα , κυρίως λογω της σημερινης οικονομικης καταστασης που πλέον βρισκομαστε.!

  1. avatar Μr 1-1

   Προσωπικά πιστεύω,
   ότι κάθε φορά ανακαλύπτεις τα ίδια και τα γίδια
   μπας και κονομήσεις κανα LIKE.
   Αν έχω λάθος διόρθωσέ με !
   (κι αν μπορείς . .)

   1. avatar Ροδίτης ..

    Σας ποναει που λεει τις αληθειες ο ανθρωπος για τον Τσιπροκιο και του επιτεθηκατε βρε Ζαιοι. ;;

   2. avatar @ Mr 1-1

    Οταν θα μπορεις να γραφεις και να ρωτάς χωρις αναφορές σε γιδια και σε λοιπά ζωα, τοτε να σου απαντησω σε οτι θελεις, αν βεβαια μπορω.

    1. avatar @@ Mr 1-1

     [...] χορεύτρια, δεν ξανάγινε.
     Το ωραίο είναι που λές τις μπαρούφες σου και μετά απαντάς ο ίδιος στον εαυτό σου με άλλο nick.

     1. avatar Χιχιχιχιχι

      Εφιάλτης βλέπω οτι εχει γινει για σένα ο λου χου, ρε μπας και σε χαρτζιλικωνει και τον εχεις κανει πλέον firma.

     2. avatar @Χιχιχιχιχι

      Βέβαια δεν διαλέγεις πετυχημένα nick.

     3. avatar @Χοχιχιχι

      Μπαά εντελως τζάμπα τον προμοτάρει..Παιζει να ειναι και φίλος του.

     4. avatar @@Χοχιχιχι

      Δεν είναι 1+1 αλλά 2 σε 1. Και γελωτοποιός και χορεύτρια.

 7. avatar Όλα εσύ τα έκανες…

  πάλι αυταπάτες έχεις?
  Από ποια μνημόνια βγήκαμε ?
  Αλλά ξέχασα έχεις ατού τα οικονομικά και είσαι άχαστος ...
  Αρκεί που έφυγες .
  ΚΟΥΛΗΣ!!!!!!!!

 8. avatar .;.

  Το τεμαχιο, που μια ζωη φωναζε εξω οι αμερικανοι και οταν εγινε πΡωΘυΠοΥρΓοΣ εδιωξε τους ρωσους

 9. avatar xcvguo

  ¨η θάλασσα δεν έχει σύνορα\" είπε το[...]

 10. avatar milas ki esy

  Γιατι εσένα σε στήριζαν? Τι εκανες τόσα χρόνια γι\' αυτό?

 11. avatar PANKO

  Αν περιμένεις υποστήριξη από τους \"συμμάχους\"...σώθηκες...
  Τόσα και τόσα γίνανε τελευταία 80 χρόνια...χαμπάρι δεν πήρες ακόμη ότι η Τουρκία είναι πιο σημαντική...ανιστόρητε ή απλά αφελή...;;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει