Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, στην «Ώρα του πρωθυπουργού». «Χαμένο στη μετάφραση», αλλά και «θεσμικά αδιάβαστο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή με θέμα «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς». «Ψεύτη και δειλό» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε Θεσμικά αδιάβαστο και πολιτικά επιπόλαιο τον Αλέξη Τσίπρα, στην απάντησή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην «Ώρα του πρωθυπουργού».

«Ξεκινήσατε με ύβρεις και χαρακτηρισμούς, είναι ξεκάθαρο πως δεν επιδιώκατε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα που δίνει ο κανονισμός για νηφάλια συζήτηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τον χαρακτήρισε ψεύτη και δειλό.

«Θέλατε να πέσουμε σε μία παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Αν θέλετε εσείς να κινηθείτε έτσι εγώ δεν θα ακολουθήσω, έχω μια χώρα να κυβερνήσω κι έναν λαό να ενημερώσω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στην αναφορά Τσίπρα πως δεν του απάντησε εγκαίρως στην ερώτηση «για την «επιεική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Προσέρχομαι για τρίτη φορά εδώ και 5 μήνες για να αξιοποιήσω τη διαδικασία της ‘Ώρας του πρωθυπουργού’. Με χαρακτηρίσατε δειλό, καταθέτω τα δικά σας στατιστικά στοιχεία και πώς εσείς αξιοποιήσατε τη διαδικασία. Στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης είχαν κατατεθεί 319 προς τον πρωθυπουργό, απαντήσατε στις 11. Μία κάθε 5,5 μήνες, ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό, μου φαίνεται σας καταδιώκει».

«Μπορεί να μην απαντούσατε ως πρωθυπουργός, ως βουλευτής αποφασίσατε να ρωτήσετε, είναι κι αυτό ένα βήμα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό «θεσμικά αδιάβαστο και πολιτικά επιπόλαιο», εξηγώντας πως το άρθρο του Κανονισμού της Βουλής επιβάλλει οι επίκαιρες ερωτήσεις να είναι σύντομες, το πολύ για δύο θέματα, και ο κ. Τσίπρας κατέθεσε τρισέλιδη ερώτηση που περιέχει 5 διαφορετικά ζητήματα.

«Την καταθέσατε πράγματι πριν ψηφιστούν οι ποινικοί κώδικες, την προηγούμενη εβδομάδα είχα ανειλημμένες υποχρεώσεις» πρόσθεσε, καταλογίζοντας στον Αλέξη Τσίπρα πως επανακατέθεσε την ερώτηση με αναφορά στη μεταβατική διάταξη, η οποία όμως εντωμεταξύ είχε προβλεφθεί.

«Πάλι αδιάβαστος για τη μεταβατική διάταξη; Όταν ξανακαταθέτετε την ίδια ερώτηση φροντίστε να την προσαρμόζετε στην πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια επικαλέστηκε στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, λέγοντας: «Μας κατηγορείτε εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ για επιεική στάση. Το 2012 η Ελλάδα πού βρισκόταν στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας; Στην 94η. Το 2015 στην 58η και το 2018 στην 67η θέση. Αυτά είναι έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Πολύ υποκριτικό να μασάτε αυτή την καραμέλα περί λευκών κολάρων, εμείς δεν θέλουμε μπαχαλάκηδες ούτε λευκών κολάρων ούτε στα πανεπιστήμια, ο νόμος θα εφαρμοστεί παντού» απάντησε σε αναφορά του πρώην πρωθυπουργού περί «μπαχαλάκηδων των λευκών κολάρων».

«Στην τέταρτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, και ο ευρωπαϊκός οργανισμός κατά της διαφθοράς και η Greco σας εγκαλούν και σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε τη δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα. Δεν τα γνωρίζατε αυτά; Μήπως έγιναν ερήμην σας; Αυτά διορθώνουμε με τους ποινικούς κώδικες. Τα διορθώνουμε κατόπιν εισήγησης της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Προσέχετε τα λόγια σας όταν μιλάτε για “λευκά κολάρα”, μπορεί ενίοτε να είναι λερωμένα και να μην φορούν γραβάτα».

«Από τη Deutsche Welle της Κατοχής στους Financial διαβασμένους ανάποδα, πάντα χαμένος στη μετάφραση κύριε Τσίπρα», έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη στη Βουλή

Με ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ψεύτη και δειλό, ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του.

«Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε, καθόσασταν στο πρωθυπουργικό έδρανο με σταυρωμένα χέρια και με αποκαλούσατε ψεύτη, μου ζητούσατε να καταθέσω στα πρακτικά τις δηλώσεις του κ. Πέτσα, που μας λέγατε πως δεν έκανε ποτέ. Και στα πρακτικά τις καταθέσαμε, και στον δημόσιο διάλογο, και τελικά αποδείχθηκε πως ο ψεύτης ήσαστε εσείς» άρχισε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Ο ηγέτης χαρακτηρίζεται όχι μόνο για τη δυνατότητά του να κατηγορεί τον αντίπαλο αλλά και για το πολιτικό του θάρρος να αναγνωρίζει τα λάθη του. Κι εσείς όχι μόνο δεν εγκαλέσατε τον κ. Πέτσα αλλά δεν ζητήσατε και μία συγγνώμη. Δεν είστε μόνο ψεύτης αλλά και δειλός, εκτός και αν σήμερα επανορθώσετε».

«Μην βγάζετε επιφωνήματα, σήμερα θα βγάλετε πολλά, δεν χρειάζεται μόλις ξεκινά η τοποθέτησή μου» είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, που αντέδρασαν.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας σχολίασε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τους ποινικούς κώδικες, παρότι ο ίδιος είχε υποβάλει τη σχετική ερώτηση από τις 12 του μήνα.

«Δικαίωμά σας να αυτοδιασύρεστε στο κοινοβούλιο με θεατρινισμούς και με κατηγορίες, αυτό που δεν είναι δικαίωμά σας είναι να προκαλείτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να διασύρετε τη χώρα μας διεθνώς» είπε.

«Σας υπέβαλα την ερώτηση για πολιτική εύνοια στους λεγόμενους εγκληματίες του λευκού κολάρου στις 12 του μήνα, πριν ψηφίσετε τους ποινικούς κώδικες, για να έχετε ευκαιρία να τους πάρετε πίσω. Δεν ήρθατε καν στην ολομέλεια να τοποθετηθείτε κατά τη συζήτηση και ψήφιση των νέων ποινικών κωδίκων, ενώ οι βουλευτές σας ψήφιζαν φωτογραφικές διατάξεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times το οποίο, όπως είπε, ήταν και ο λόγος που ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, καθώς, σημείωσε, είχε «περάσει στα ψιλά» το θέμα από μεγάλα τηλεοπτικά μέσα.

«Κάνετε χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ, δύσκολα μπορεί να πειστεί κανείς πως γίνονται άνευ ανταλλαγμάτων» πρόσθεσε.

«Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας και δυστυχώς τις επαναφέρετε».

Επιπλέον, όσον αφορά τη διάταξη στον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο «καθαρίζει» μια σειρά υποθέσεων «θαλασσοδανείων», στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα «δανεικά και αγύριστα» των κομμάτων άνω 400 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε μέσα ενημέρωσης.

O πρώην πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του διατηρώντας τους υψηλούς τόνους, κάνοντας λόγο για «απροκάλυπτη εύνοια» και «κανονικότητα της διαφθοράς και της διαπλοκής».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως 4 μήνες μετά τις εκλογές σπεύδετε να κερδίσετε τον χαμένο χρόνο των τεσσάρων ετών και να καθαρίσετε όσους τόσα χρόνια δεν είχαν την προστασία σας επειδή δεν ήσαστε κυβέρνηση. Ποια κανονικότητα επαναφέρετε; Της διαπλοκής, της διαφθοράς, αυτή που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο απροκάλυπτης εύνοιας απέναντι στη συγκεκριμένη κατηγορία του οικονομικού εγκλήματος. Σήμερα να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό τους λόγους που η κυβέρνησή σας λειτουργεί με τρόπο που αποδυναμώνει τη δικαιοσύνη στη μάχη της και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο».

Η παρατήρηση του Μητσοτάκη στον Τσίπρα, τα γέλια και τα χειροκροτήματα

Μια παρατήρηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την ώρα που βρισκόταν στο βήμα της της Βουλής, προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε γέλια αλλά και χειροκροτήματα στη Βουλή.

«Κύριε Τσίπρα, μπορείτε νομίζω να προσέχετε εμένα και όχι να στέλνετε μηνύματα. Μιας και μιλάμε για σεβασμό στη Βουλή… Εκτός κι αν σας στέλνουν μηνύματα για να σας ετοιμάσουν για τη δευτερολογία σας. Δεν ξέρω…», είπε ο πρωθυπουργός και προκάλεσε γέλια στη Βουλή αλλά και τα χειροκροτήματα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε στη Βουλή στην «Ώρα του πρωθυπουργού», τη στιγμή που ο πρωθυπουργός απαντούσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε απευθύνει ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.