«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κόμμα καιροσκοπικό, τυχοδιωκτικό, άλλα να λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέα του ΚΚΕ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

«Αυτά χαρακτηρίζουν κόμματα που η μόνη τους έγνοια είναι πώς θα καθίσουν στο σβέρκο του λαού, με απατηλά συνθήματα. Σήμερα πλέον υπάρχει αρκετή αρνητική πείρα από κόμματα που οδήγησαν με την πολιτική τους τη χώρα στην κρίση, από τον παλιό δικομματισμό ΝΔ- ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε εναλλάξ και σήμερα παρέα. Η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί με το νέο διπολισμό ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να μετρήσουμε κι άλλα χαμένα χρόνια. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να λέει μόνο αλήθειες στο λαό, να προτείνει ρεαλιστικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση σε όφελός του. Θα συνεχίζει να είναι η φωνή της συνείδησης του λαού μας», τονίζει.

«Εχθρός του άνεργου δεν είναι ο διπλανός του που έχει ακόμα δουλειά, αλλά το σύστημα που γεννά ανεργία, φτώχεια, δυστυχία, είναι τα μονοπώλια που για την κερδοφορία τους πατάνε επί πτωμάτων, χρησιμοποιούν του άνεργους ως εφεδρική στρατιά για να ρίχνουν τα μεροκάματα και τους μισθούς, να ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα», σημειώνει ο κ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς για τις προσκλήσεις συνεργασίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας είπε πως «θα επρόκειτο για κωμωδία εάν δεν έπαιρνε τα χαρακτηριστικά τραγωδίας η οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας και μάλιστα κυβερνητικής με κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που τους δίνει επαίνους ο κ. Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ, που τη μια μέρα λένε «κατάργηση» μνημονίων, την άλλη «αναστολή» μνημονίων και την επόμενη «επαναδιαπράγματευση» δανειακών συμβάσεων. Με κόμματα που χρησιμοποιούν από «επαναστατικές φράσεις» της κακιάς συμφοράς, μέχρι συνεδριακές αποφάσεις τους που τους κάνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ, με γοργή σοσιαλδημοκρατικοποίησή τους, της πολιτικής δηλαδή που έφερε τη χώρα έως την βαθιά κρίση. Με κόμματα που υπηρετούν τμήματα της αστικής τάξης, προτείνοντας άλλο μείγμα διαχείρισης, όχι μόνο δεν πρόκειται να λυθούν προβλήματα του λαού και της νεολαίας στοιχειωδώς, αλλά θα οδηγήσουν σε πιο βαθιά και παρατεταμένη κρίση, ακόμα κι αν προηγηθεί μια αναιμική, πρόσκαιρη ανάπτυξη».

Σε ερώτηση της εφημερίδας για το γιατί το ΚΚΕ δεν έχει αξιοποιήσει το γεγονός ότι και εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν οργανωμένες δυνάμεις, όπως η Αριστερή Πλατφόρμα, που δεν εκφράζονται απολύτως από τις θέσεις της σημερινής ηγεσίας, ο γγ του ΚΚΕ απάντησε πως «όποιος, από τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να τον εγκαταλείψει, μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή, δεν εξαρτάται από τα καλέσματα του ΚΚΕ ή οποιουδήποτε άλλου. Εάν διαφωνείς με την στρατηγική του κόμματος που είσαι, παίρνεις το καπελάκι σου και φεύγεις, πας εκεί όπου μπορείς να βρεις κοινή γλώσσα δράσης, εντάσσεται στην μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία, αλλάζεις ρότα, όχι μόνο περπατησιά. Δε νομίζω όμως ότι κάποιος σοβαρά πιστεύει ότι κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη «αριστερή πλατφόρμα» εμπίπτει στην πιο πάνω κατηγορία. Και για την πολιτική που πρεσβεύει αλλά και για το γεγονός, ότι απλά διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην κατανομή εδρών, καρεκλών κλπ, όσο και στην διαμόρφωση της πολιτικής του. Επί της ουσίας γίνεται χρόνια τώρα το άλλοθι της «αριστεροσύνης» του ΣΥΡΙΖΑ. Και με τα κάθε είδους «άλλοθι» και όσους έχουν επιλέξει να παίζουν αυτό το ρόλο, οι τίμιοι αγωνιστές καλό θα είναι να είναι διπλά κουμπωμένοι και τριπλά πονηρεμένοι».

Για τον κίνδυνο η Ελλάδα να ξαναζήσει την ιστορία της μέσα από εμφυλίους πολέμους με την άνοδο των άκρων, ο κ. Κουτσούμπας τονίζει πως «θεωρία των «άκρων» εφευρίσκεται για να καλύψει τη σαπίλα του συστήματος, για να καλύψει το ρόλο που παίζει το μοναδικό «άκρο» ο ναζισμός- φασισμός, ως γέννημα και θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος και όχι ως κάτι ξένο προς αυτό. Αυτό το σύστημα τον γεννά, τον αξιοποιεί, μέχρι να στραφεί βέβαια και ενάντια σε όσους σήμερα το στηρίζουν, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν.. Οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι, θέλουν μόνο να ζήσουν με ευημερία, ευτυχισμένοι στο «βασίλειο της πανανθρώπινης ειρήνης και φιλίας». Η ταξική πάλη θα είναι πανταχού παρούσα όσο υπάρχουν τάξεις, διαφορετικά ταξικά συμφέροντα. Η αστική τάξη θέλει πάση θυσία να κρατήσει την εξουσία της και είναι αμείλικτη ενάντια στο λαό που εξεγείρεται δικαιολογημένα. Ο ναζισμός και ο φασισμός θα θαφτούν οριστικά μαζί με την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας».

Για τις σχέσεις του με την Αλέκα Παπαρήγα, ο κ. Κουτσούμπας λέει ότι η πρώην γενική γραμματέας «είναι παρούσα, συμβάλλει στην καθημερινή δουλειά της Κεντρικής Επιτροπής, όπως σημαντικά συνέβαλε με απαράμιλλη αφοσίωση, πολύπλευρη ικανότητα και συνεισφορά τόσα χρόνια τώρα. Είναι παράδειγμα ήθους, αγωνιστικής και μαχητικής στάσης παρά τον βρώμικο πόλεμο που της γίνεται για πολλά χρόνια».

Σε ό,τι αφορά το στόχο αύξησης των εκλογικών ποσοστών του ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές, ο κ. Κουτσούμπας απαντά: «Το ΚΚΕ αξιοποιεί την εκλογική δύναμη που του δίνει ο λαός και μέσα στη βουλή και έξω από αυτή, στο κίνημα, για να μπορεί να επιδρά στην αντίκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, για να βάζει εμπόδια στην υλοποίηση αντεργατικών νόμων, για να ανακουφιστεί ο λαός, κυρίως όμως για να ενισχυθεί η πάλη του λαού και της νεολαίας, η λαϊκή συμμαχία, για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική-λαϊκή εξουσία, όπου ο λαός θα είναι πραγματικά αφεντικό και νοικοκύρης στον τόπο του και στον πλούτο που ο ίδιος παράγει. Όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που θα μας δώσει ο λαός, τόσο μεγαλύτερη θα μπορέσει να γίνει και η συμβολή μας σε αυτούς τους στόχους».