Τσίπρας για συνάντηση με Μητσοτάκη: Να αλλάξει ρότα για να βρούμε κοινό τόπο

«Δεν επιθυμούμε να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:27
11/10/2019
Τσίπρας για συνάντηση με Μητσοτάκη: Να αλλάξει ρότα για να βρούμε κοινό τόπο
19
loading

«Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως -και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει- να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σχολιάζοντας ότι η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης «δυστυχώς εκεί κατατείνει». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα» ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, να προχωρήσουν συναινετικά και να μην οδηγηθούν οι Έλληνες της διασποράς σε διχασμό. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο» και τόνισε πως «οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του κόμματος του για την ψήφο των αποδήμων και δήλωσε ανοικτός ότι «να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού», θέτοντας όμως «μία και μόνο» προϋπόθεση: «Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

Με την ευκαιρία της συνάντησής τους, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής».

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό.

Τον Φλεβάρη του ΄18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.

Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.

Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής.

Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού.

Με μια και μόνο προϋπόθεση:

Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.

Δεν επιθυμούμε όμως - και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε.

Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει.

Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις.

Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.

Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό.

Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς.

Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής.

Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.

Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε.».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Ας είπε όχι !

  Είτε από το εξωτερικό η εσωτερικό με αυτά που λέει ο ....(αν το γράψω θα το κόψετε ) ξέρω τι θα ψηφίσω στις επόμενες εκλογές .

 2. avatar criskalts

  Όχι είπε ο [...] ...
  [...]

 3. avatar nasoulis

  Ε βέβαια, για εσένα τον κομμουνιστή, της δικτατορίας του προλεταριάτου, η δημοκρατική έκφραση διαφορετικών απόψεων είναι \"διχασμός\"! Άκου θα σπείρουμε διχόνοια στην ομογένεια! Τότε μεγάλε να καταργήσουμε τις εκλογές κι εδώ για να είμαστε ενωμένοι!

 4. avatar Τιτανικέ , καλό ταξίδι …..

  Δε πας να βρεις τον Γιωργακη να κάνετε κανό μαζί ;
  Αλλά τι λέω
  Εσείς είστε ικανοί να κάνετε σε ποτάμι και να φτάσετε Πίνδο
  Θα είστε οι μόνοι που θα πηγαίνετε ανάποδα

 5. avatar jasmine

  Ζητά προϋποθέσεις ο τσο...Τσιπρας

 6. avatar Αυστριακος

  Γιατί θέλετε να μας μπλεξετε κι εμάς? Δεν μπορείτε να δώσετε την χαριστική βολή μόνοι σας?

 7. avatar Γεροτσολιας

  Ποια ροτα να παρει ο Μητσοτακης ρε[...] , την δικη σου μηπως; μαλλον εσυ πρεπει να αλαξεις πορτα, καταληψια αντιδημοκρατη.Γεροτσολιας

 8. avatar teodman

  ΤΣΙΠΡΑΚΟ
  Βούλωστο καλύτερα.

 9. avatar Ελληνοαμερικάνος

  Άκου ανθελληνικό σκουλικι άκου προδότη αριστερέ, δεν γνωρίζω και πολλά για τον κουλη, αλλά εσυ σκώληκα αντί να είσαι σε κανένα ξερονήσι να σκάβεις είσαι έξω δηλητηριάζοντας τον Ελληνισμό . Φύγε από την μέση σκουλικι μη σε πατήσει κανένας.

 10. avatar Στέλιος2018

  Θα φάτε μπόλικη Domino\'s αν αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού, γιατί εκεί δεν είναι γκαβάδια να τους ταΐζετε σανό όπως τα εγχώρια ζα...

 11. avatar Δοκιμασμένη συνταγή

  Ο Κούλης καλό είναι να εφαρμόσει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ... Θα έχει σίγουρη επιτυχία στην οικονομία.
  Σε αντίθεση με τις κλεφτοκυβερνήσεις της μίζας και των σκανδάλων που πτώχευσαν την Ελλάδα και μας έβαλαν στο μνημόνιο.

  1. avatar @συνταγή

   Μόνο που ο Μητσοτάκης ξέρει από οικονομικά ενώ ο τσίπρας έκανε ότι τον διέταζε η Μέρκελ, εξ ου και το βαρύτερο μνημόνιο που μας φόρτωσε.

 12. avatar Φοβάστε κ.Τσίπρα γιατί,

  οι Έλληνες του εξωτερικού,όσοι δεν είναι πολύ μορφωμένοι ,έχουν ανοίξει τα μάτια τους εκεί που πήγαν και δεν πρόκειται ποτέ να σας ψηφίσουν .Δεν είναι τόσο στενόμυαλοι πια όπως τους κατοίκους της Ελλάδος που σας ψήφισαν.Αν ήταν να Ελληνοποιήσετε πρόσφυγες η να νομιμοποιήσετε και να στηρίξετε [δήθεν] Ρομά, εκεί θα λέγατε αμέσως ναι,γιατί είναι του χεριού σας να τους πείσετε.

 13. avatar τυπος χωρις γραμμη

  Μονον που τον βλεπω αυτόν χαμοχελαστο [...] τυπο
  με πιανει == αναγουλια=====

  1. avatar Νίκος χασάπης

   Μόλις ξέρασα με τον ακατανόμαστου,μπλιαχ

 14. avatar Παραμυθια της Χαλιμας..

  ... μας πουλατε και μαζι τα κονομάτε.
  Μισο Τρις € πλεον κοντευουμε να χρωσταμε, σε οσα κοροιδα μας τα δανεισαν και εναν φταιχτη για να τον κατσεις στο σκαμνι δεν βρηκες θεομπαιχτη και μας δούλευες επί πεντε ετη. .! Ουστ!

 15. avatar drytry

  «Δεν επιθυμούμε τις ψήφους των Έλλήνων του εξωτερικού γιατί η πίτσα που θα φάμε θα είναι μεγαλύτερη»

  1. avatar @derty

   Εχεις δίκιο μεγάλε γιατι εαν ψηφισουν και οι 500 χιλιαδες νέοι που λογω κρισης και χρεοκοπιας πηγαν εξω , τοτε θα ειναι king size βατερλω για την ΝΔ.

 16. avatar wtf1

  Ενταξει Αλεξη εκανες τη γυρα σου, ειδες τα περασμενα μεγαλεια σου, αντε τωρα στην Κουμουνδουρου να συνεχισεις το κλαμα σου!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει