Ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, διαπίστωσαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, οι οποίοι συμφώνησαν σε ό,τι αφορά την ανάγκη τόσο εφαρμογής της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία όσο και δικαιότερου επιμερισμού των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Είδαμε την αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Είχα ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την συμφωνία, κάτι το οποίο κάνω τακτικά», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει, όπως είπε, να προωθήσει από την πλευρά της περαιτέρω την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. «Θα συνομιλήσουμε και πάλι με την Τουρκία, σχετικά με το τι βοήθεια χρειάζεται κι εκείνη, διότι η Τουρκία έχει δεχθεί πάρα πολλούς πρόσφυγες», σημείωσε η Καγκελάριος.

Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των υποχρεώσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, η κυρία Μέρκελ δήλωσε: «Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει να φθάσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και χαίρομαι που η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει το ζήτημα στην ατζέντα της. Το θέμα θα μας απασχολήσει ακόμα αρκετό καιρό, αλλά πρέπει βεβαίως στην Ευρώπη να μιλήσουμε περαιτέρω», δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία ωστόσο παραδέχθηκε ότι «βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια μόνιμη και δίκαιη λύση».