Τις προτάσεις του κόμματος του «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» σχετικά με την χρηματοδότηση των κομμάτων παρουσίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ.Λοβέρδος πρότεινε ένα μεικτό σύστημα χρηματοδότησης, βάσει του οποίου κάθε κόμμα θα έχει την ευχέρεια να επιλέγει είτε μόνο ιδιωτική χρηματοδότηση είτε κρατική είτε συνδυασμό και των δύο.

Συγκεκριμένα, ο κ.Λοβέρδος ζητά να προβλεφθεί η δυνατότητα αποκλειστικά ιδιωτικής χρηματοδότησης αλλά και χρηματοδότησης από νομικά πρόσωπα, να καταργηθεί η υποκριτική, όπως την χαρακτήρισε, ύπαρξη ανώτατων ορίων από ιδιωτική χρηματοδότηση αλλά και να δηλώνει ο κάθε ιδιώτης που χρηματοδοτεί ένα κόμμα τα πλήρη στοιχεία του (δηλαδή ΑΦΜ, ΔΟΥ, κοκ).

Επιπλέον, πρότεινε τα κόμματα να ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση τα οικονομικά τους στοιχεία καθώς και να συμφωνήσουν τα κόμματα της Βουλής σε μια κοινή μέθοδο λογιστικής αποτύπωσης των δαπανών τους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η πρόταση να δοθεί η δυνατότητα και στους βουλευτές να χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες, εάν αυτή η κίνηση δεν προκαλεί προβλήματα συνταγματικότητας.

Στην κριτική που ασκήθηκε σχετικά με την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, ότι δηλαδή τα κόμματα θα εξαρτώνται από επιχειρηματικά συμφέροντα, ο κ.Λοβέρδος σημείωσε πως τα πλεονεκτήματα της διαφανούς χρηματοδότησης είναι ορατά και ότι είναι καλύτερο να ξέρεις από το να μην ξέρεις