«Πρέπει να συνεχίσουμε με μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των ασθενέστερων, με μέτρα στήριξης της οικονομίας και όχι να ξαναγυρίσουμε σε λογικές και πολιτικές λιτότητας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha 989.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών, δημιουργούν ερωτήματα, αναφορικά με «το τι θα γίνει με το αφορολόγητο, με την 13η σύνταξη, την οποία ξεκινήσαμε εμείς να δίνουμε το τελευταίο διάστημα, με τη ρύθμιση που είχαμε προαναγγείλει για την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης μέχρι 20.000 ευρώ».

Όπως είπε, «στην οικονομία τα πράγματα δεν λύνονται με μαγικό τρόπο» και «αυτό το οποίο δεν έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι το πώς θα καταφέρει να κάνει πράξη τα μέτρα τα οποία η ίδια εξήγγειλε».

Επίσης, εξέφρασε αμφιβολίες «για το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση της ΝΔ διαθέτει κάποιο σχέδιο για το πώς πραγματικά θα επιτευχθεί αυτή η μείωση των πλεονασμάτων, την οποία έχει υποσχεθεί» και πρόσθεσε ότι ουσιαστικά «παραπέμπει το θέμα της διαπραγμάτευσης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στις καλένδες».

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, είπε ότι ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξει αύξηση τιμολογίων για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, η οποία θα συμψηφιστεί με αυτή τη μείωση του ΦΠΑ. Άρα, αντί οι καταναλωτές να δουν τελικά στα τιμολόγιά τους μειωμένες χρεώσεις, οι χρεώσεις θα παραμείνουν ίδιες».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αντί να υλοποιηθεί το πλάνο εξυγίανσης της επιχείρησης, «προχωρά μια διαδικασία απαξίωσης της εταιρίας και ουσιαστικά εκποίησης των βασικών περιουσιακών της στοιχείων που είναι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την επιχείρηση και βεβαίως θα μας βρει απέναντι της μια τέτοια εξέλιξη».