Χαρίτσης: Τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση δημιουργούν ανησυχία

«Το ποσοστό μας δεν επιτρέπει στη ΝΔ να θεωρεί ότι έχει λάβει λευκή επιταγή από τον ελληνικό λαό»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:00
17/07/2019
Χαρίτσης: Τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση δημιουργούν ανησυχία
24
loading

«Η Ελλάδα και για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια ύφεσης μπορούμε να συζητήσουμε για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας χωρίς τους περιορισμούς της μνημονιακής περιόδου», ανέφερε, μιλώντας στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα σε αυτή τη δημιουργική και ελπιδοφόρα θέση γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε - με σκληρή δουλειά και σεβόμενη τους κόπους του ελληνικού λαού - να πετύχει μια σειρά από στόχους που καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν μπόρεσε να πετύχει, όπως η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία, η δημοσιονομική σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας η διευθέτηση σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα του χρέους, η δημιουργία ισχυρού ταμειακού αποθεματικού, ύψους 37 δισ., το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία, η μείωση επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ωστόσο», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης, «διανύουμε μια περίοδο με πολλές προκλήσεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά ρευστό: επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, νέοι εμπορικοί πόλεμοι, διαρκής συμπίεση των μεσοστρωμάτων στις αναπτυγμένες οικονομίες, έντονες κλιματικές πιέσεις, ανάδυση ακραίων πολιτικών δυνάμεων, γεωπολιτική αστάθεια στη γειτονιά μας.

Στη χώρα μας πρέπει να προχωρήσουν παρεμβάσεις που θα καθιστούν το σύνολο της κοινωνίας συμμέτοχο της ανάπτυξης, θα διασφαλίζουν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και θα ενισχύουν τη μετάβαση σε ένα πιο «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης.

Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν μεταρρυθμίσεις που κρύβονταν κάτω από το χαλί για δεκαετίες και δρομολογήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως είναι το Εθνικό Κτηματολόγιο, τα τοπικά χωρικά σχέδια, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι δασικοί χάρτες, η ψηφιακή αναβάθμιση του δημοσίου, το νέο απλούστερο σύστημα για τη σύσταση και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων το ψηφιακό ΓΕΜΗ, το δίκτυο υποστήριξης ΜμΕ σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Χαρίτσης εκτίμησε ότι «μετά από έναν μεγάλο κύκλο που διήρκεσε 10 χρόνια, το πολιτικό σύστημα σταθεροποιείται σε έναν νέο διπολισμό».

«Η νίκη της ΝΔ είναι καθαρή, ενώ το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ τον εδραιώνει ως τον αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή στον προοδευτικό χώρο. Τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα Κυβέρνηση δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό αναφορικά με τη νοοτροπία διακυβέρνησης που θα υιοθετηθεί», είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε.

«Εμείς, και με την κυβερνητική εμπειρία που έχουμε πλέον, θα ασκήσουμε μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, πάντα στη βάση προγραμματικών θέσεων και με την απαραίτητη τεκμηρίωση. Μαχητική ως προς το σκέλος της αταλάντευτης υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνίας και όλων όσα καταφέραμε με κόπο τα προηγούμενα χρόνια. Υπεύθυνη με την έννοια ότι οι θέσεις μας θα έρχονται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στη βάση στόχων και προτεραιοτήτων που θεωρούμε σημαντικές για την πορεία της χώρας και την ευημερία των πολιτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να στοιχειοθετεί με επάρκεια κάθε της πρωτοβουλία. Η δική μας ισχυρή παρουσία όπως προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει στη ΝΔ να θεωρεί ότι έχει λάβει λευκή επιταγή από τον ελληνικό λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, θα ασκήσει ενεργητική αντιπολίτευση, καθώς σχεδιάζουμε ήδη τη λήψη πρωτοβουλιών, με τη συμμετοχή των πολιτών, για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τους θεσμούς, το περιβάλλον».

Συνεχίζοντας ο κ. Χαρίτσης, αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά θέματα, κάνοντας λόγο για «προκλήσεις του κοινού μας ευρωπαϊκού εγχειρήματος που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια».

«Έχω την εκτίμηση ότι απαιτείται ένα τρίπτυχο πολιτικών πρωτοβουλιών, τόσο για τη θεσμική αναβάθμιση της ΕΕ, όσο και για τη βελτίωση της θέσης της Ευρώπης στο διεθνές προσκήνιο», είπε ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε.

«Πρώτον, απαγκίστρωση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα που οδήγησαν στη στασιμότητα, τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων σε μια σειρά κρατών-μελών της ΕΕ.

Δεύτερον, διαμόρφωση ενός σύγχρονου προοδευτικού οικονομικού και κοινωνικού συμβολαίου που θα προάγει τη συνεργασία και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των πολιτών της ΕΕ, και τρίτον, δημοκρατική εμβάθυνση και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του εθνικισμού.

Αυτό το τρίπτυχο προωθούμε μαζί με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της αριστεράς και της οικολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων πάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και στόχους για το σήμερα και το αύριο της Ευρώπης», είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να επινοήσουμε εκείνες τις πολιτικές και θεσμικές δομές που θα μας επιτρέψουν να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις των οικονομιών και των κοινωνιών μας ώστε, παρά τους κινδύνους και τα ανησυχητικά μηνύματα, να περάσουμε σε μια νέα πιο φωτεινή και ελπιδοφόρα εποχή.

Η κληρονομιά που αφήνουμε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ πιο θετική από αυτή που βρήκαμε εμείς. Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτή η πορεία και να μην γυρίσουμε πίσω στις χρεοκοπημένες λογικές του παρελθόντος: την άναρχη ανάπτυξη βασισμένη στην υποβάθμιση της εργασίας και του περιβάλλοντος. Τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και την εκποίηση των δημοσίων αγαθών.

Μια τέτοια προοπτική θα μας βρει αταλάντευτά απέναντί της. Αντίθετα, θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που διευρύνει τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών και στοχεύει σε μια ανάπτυξη για όλες και όλους», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

  ΧΑΡΙΤΣΗ, ΕΣΥ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ "ΤΟΥΜΠΕΚΙ"..............
  ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΣΟΥ
  ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΜΑΝΤΑΡΑ ΣΕ 4.5 ΧΡΟΝΙΑ.
  Τωρα εχεις το θρασος να κανεις και κρητικη..........
  Μικρε δεν εχει περασει ουτε μια εβδομαδα και εχεις απαιτησεις...........
  ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ.....................<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>

 2. avatar Φαρμακογλωσσης

  Εντελως για φτυσιμο! Λερωσα και το μονιτορ!

 3. avatar οι φοροι σε

  παχυναν

 4. avatar 5 χρονια εργαστηκες για τους παρανομους και τεμπεληδες….μεταναστες φυλακισμενους ρομα πακιστανια…..

  αναρχικους ασυλα ανοιχτα συνορα....ξεπουληματα..ελληνοποιησεις.....

 5. avatar ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣ

  ΣΕ ΛΙΓΟ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ. ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΑΙ.

 6. avatar pan

  Τι λες βρε Ζαιε???
  Ποιο ποσοστο σας???
  Που για να φτασετε εσεις τους 158 βουλευτές έπρεπε να συγκυβέρνησετε με τον Καμμενο..

 7. avatar Ιέραξ

  Ευτυχώς που απεδείχθη ότι οι Έλληνες δεν είμαστε στην πλειοψηφία μας σανοφάγοι και σας στείλαμε προδότες αναρχοφασίστες στα τσακίδια. Εκεί θα μείνετε για πάντα αναρχοκουμούνια μέσα στα βοθρολύματα της ιστορίας.

 8. avatar Sotiris

  Σαν κυβέρνηση αποτύχατε παταγωδώς.
  Εθνικοί Εγκληματίες .... με επιεικείς λέξεις.
  Όμως, εάν αρχίζετε έτσι αντιπολίτευση, είστε μεταξύ των πολλών, και ακραία προβληματικά άτομα.
  Ε π ι χ ε ι ρ ή μ α τ α θέλουμε. Από κούφια λόγια, όμορφα μεγάλα λόγια και φανφάρες..... μας τάπατε όλα. Φτάνει πιά.
  Εάν όμως δεν είστε ικανοί για σοβαρή αντιπολίτευση, Εθνικά χρήσιμο θα ήταν να παραιτηθείτε.
  Στα σπίτια σας ! φτάνει ο τόσος όλεθρος και τα εγκλήματα που κάνατε εναντίον της Πατρίδας ΜΑΣ.

 9. avatar ο χαρος με ανοιχτα ματια…..

  θελει φορους και ασυλα για τους κλεφτες τους ληστες και μεταναστες......καραγκιοζοπαιχτη......ψευτοντενεκε.......φορομπηχτη.......

 10. avatar εννοεις το ασυλο????

  ομολογο???φορολογια?????αντε χασου απο τα ματια μας ψευτοκαραγκιοζη.....ντολμαδα......

 11. avatar eryhipliu

  ενω τα δικά σας πρώτα δείγματα γραφής σύντροφε έφεραν νέο μνημόνιο και capital controls. ουστ ρε άπλυτε. στο 4% θα γυρίσετε απατεώνες.

 12. avatar ισα ισα

  ολα ειναι ευνοικα για τον πολιτη...τι ηθελες βρε μαδουροφασιτοειδες?????φορους ενφια φπα διοδια εκας περικοπες κεφαλαιο .....τραμ μερκελ σορος......αυτη ηταν η πολιτικη σας κοκαλη της παναγουλας κοτερατζη..παπατζη ψευτονενεκο

 13. avatar αμε μωρε κακομοιρη να κοιμηθεις ……

  λεηλατη της χωρας.....

 14. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

  καλα τα λεει. απο τα 11 εκατομμυρια μονο τα 6 ψηφισαν και μονο τα 2,5 δωσαν τη νικη στην νδ. ΑΠΟ ΤΑ 11 ΤΑ 2,5!!!

  1. avatar Ταλαίπωρε..

   ...Κάνε την αντίστοιχη σύγκριση και πές μας πώς κέρδισε ο Τσιπρόκιο την εξουσία ! Οκ;

  2. avatar ΕΙΣΑΣΤΕ ΤΡΟΛΛ

   Δηλαδη ο Συριζα με τι ποσοστο κυβερνησε 4 χρονια; Μεγαλυτερο; Με το ζορι εκανε μαζι με τους ψεκασμενους κυβερνηση. Αλλα οφειλω να ομολογησω πως καταφερε κατι σημαντικο ο Συριζα. Αυξησε το ποσοστο των ψηφοφορων και μαλιστα Ιουλιο μηνα... Τοσο πολυ ηθελαν να απαλλαγουν απο αυτους που σηκωθηκαν να πανε να ψηφισουν απλα εναντιον τους. Αυτη ειναι η αληθεια. Η πλειοψηφια του Ελληνικου λαου δε θελει να τους βλεπει. Με 4 χρονια καταφεραν να γινουν το ιδιο αντιπαθεις με τα κομματα που κυβερνησαν 40.

  3. avatar ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!!

   ΡΕ ΜΗΤΣΣΣΣΣΣΣ!! Πρέπει να πάρεις κάτι για την μνήμη σου γιατί δεν εξηγείται αλλιώς. Εσείς όταν βγήκατε κυβέρνηση το 2015 με τι ποσοστό βγήκατε; η μήπως η αποχή για εσάς θεωρείτε ψήφος; για να ξέρουμε δηλ.

 15. avatar ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!!

  Πάρτε το χαμπάρι, έχετε χάσει και σας έχει κοστίσει αφάνταστα. Το να θεωρείτε ότι είστε νικητές δείχνει το πόσο εκτός πραγματικότητας είστε. Και μην ξεχνάτε ο δεύτερος πάντα θα είναι κάτω από τον πρώτο.

 16. avatar Μα πόσο γελοίοι μπορούν να γίνουν ..

  απλά τραγικοί

 17. avatar Απορος

  Εχετε εκρεμεις υποθεσεις αριστεροι τυχοδιωκτες που τις καλειψατε στη βουλη με την εξαγορασμενη πλειοψηφια πρωτο εξαμηνο με 80 δις χασουρα της ελληνικης οικονομιας οπως ειπε ο Ρεγκλιν μετα εχουμε τις σκευωριες με ρασπουτιν θανου με τα 8μυρια του κελπνο που ακομη τα εξεταζει η αμερολυπτη παπασπυρου κολητη τζανακοπουλου .για την δεη με τα 900μυρια ζημια ,για τον πετσιτη με λαυρεντιαδη,ειστε παιδια του κομματικου σωληνα συριζα που το μελι της εξουσιας σας εκανε αλαζωνες και απατεωνες τωρα αυτοι που σας ψηφισαν ειναι ο αποπατος του πασοκ που ακολουθουσε το φερετρο του κουτσογιωργα και φωναζε συνθημα ,ενας στο χωμα χυλιαδες στον αγωνα ,για το ατομο που πουλησε νομο στον κοσκωτα 2μυρια αποδεδειχμενα ,ειμαστε λαος κατσαπλιαδων .

 18. avatar Χαχα22

  Το 8% διαφορά για αυτον δεν αρκει....θελαβε 20% διαφορα για να λενε οτι χασανε!!κλασσικοι Συριζαιοι...κανουν το ασπρο μαυρο!!Ρε...εκλεχθηκε με μεγαλυτερο ποσοστο απο εσας το 2015...που λεγατε αν θυμασε οτι ο λαος αλλαξε σελιδα κλπ κλπ και ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ διαφορα κιολας!!....απλά αστείοι

 19. avatar Έλα μεγάλε ????

  Για πιο ποσοστό μιλάς ....αυτό που εξαγόρασες ? Τον τελευταίο μήνα ...που πήγαιναν τα επιδόματα σύννεφο ...αποζημιώσεις στους αγρότες προ τριών ετών τις δώσατε τελευταία εβδομάδα ...άστα παλικάρι με εξαγορασμενους ψήφους ....έφτασες το 31....γι'αυτό προσγειωθείτε και μην παίρνουν τα μυαλά σας αέρα ...ΑΛΟΣΤΕ το παλαιό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και μπορεί να σας εξαφανίσει ....χαμηλά την μπάλα ....μεγάλε !!!!

 20. avatar Νίκος Δημήτρης Παππάς

  Ή ΜΌΝΗ ανησυχία πού δημιουργείται είναι πού δεν έχετε εξαφανιστεί εσείς από τον πολιτικό χάρτη ΠΡΟΔΌΤΕΣ τής Μακεδονίας Σταλινοφασίστες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει