Σε πρώτο πλάνο της πολιτικής της νέας κυβέρνησης θα βρίσκεται ο άνθρωπος, ήταν αυτό το οποίο τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υγείας από τον Ανδρέα Ξανθό.

«Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώτη προτεραιότητα μακράν της δεύτερης, έχει ο άνθρωπος. Η πολιτική μας θα είναι ανθρωποκεντρική και όλα τα άλλα θα έπονται», ήταν τα πρώτα λόγια του νέου υπουργού.

Ο οποίος συνέχισε: «Σε αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, οι γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων». Και σημείωσε ότι «θα γίνει προσπάθεια για να προσφέρουν στο λειτούργημά τους, χωρίς να υποστούν αυτά που δεν περιποιούν τιμή για την ελληνική κοινωνία».

«Πρέπει να τύχουν προσοχής και οι διοικητικοί υπάλληλοι», σημείωσε ο νέος υπουργός Υγείας, ο οποίος επισήμανε πως «δεν θα ακούσετε παραπάνω ανακοινώσεις σήμερα, παρά μόνο θα προχωρήσουμε σε αυτές, αφού πρώτα γυρίσουμε όλες τις δομές της χώρας. Υπάρχουν μικροί ήρωες στις δομές αυτές», είπε και υποσχέθηκε ότι «αυτούς τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα θα αναδείξουμε».

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας «θα κριθούμε από το αν έχουμε δεύτερη βάρδια τον αξονικό, υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία και μικρότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες, οι μάζες θα ξεκινήσουν από τα μικρά και καθημερινά». Επίσης, ξεκαθάρισε και κάλεσε όσους έχουν διάθεση ρεμβασισμού «να μείνουν μακριά από το υπουργείο Υγείας».

Καταληκτικά δήλωσε: «Άκουγα και ακούω μεγαλεπήβολα σχέδια. Θα πω αυτό που πιστεύω και προσυπογράφω για μια ακόμη φορά: κρινόμαστε από την ανθρωπιά».

Ο απερχόμενος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, έκανε έναν απολογισμό του έργου του. Παρέδωσε κάνοντας λόγο για «πολιτικό πολιτισμό και για ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης». Αναφερόμενος στη μεγίστη προτεραιότητα για τη δική του θητεία στο υπουργείο Υγείας, είπε ότι είναι περήφανος, «γιατί μέσα σε περίοδο κρίσης καταφέραμε να διασφαλίσουμε να μείνει όρθιο λειτουργικό, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Αναφερόμενος στη συνέχεια των προσπαθειών, είπε ότι δεν θα πρέπει να έγκαταλειφθούν βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί, όπως «αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και έμφαση στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών από τα νοσοκομεία».

Ο νέος υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, που έχει δουλέψει αθόρυβα για πολλά χρόνια στον χώρο της Υγείας και κυρίως στη χάραξη πολιτικών, ήταν μετρημένος στα λόγια του, ωστόσο προέβλεψε ότι «θα είμαστε πετυχημένο δίδυμο και θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα».

Δείτε τις δηλώσεις του: