Την επίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σίγουρα την περίμενε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αναρωτιόμαστε όμως αν είχε προβλέψει και τα πυρά «εκ των έσω».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γιώργος Φλωρίδης κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο για έλλειψη αποτελεσματικότητας στην είσπραξη των εσόδων.

«Δεν φταίει ούτε η τρόικα, ούτε η Βουλή ούτε ο ελληνικός λαός», τόνισε αιχμηρά ο Γιώργος Φλωρίδης και πρόσθεσε: «Εμείς που θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια, έχουμε απαίτηση για καλύτερα αποτελέσματα».
Στο ίδιο πνεύμα και ο Κώστας Γείτονας που είπε για την ρύθμιση ότι «δίκαιη δεν μπορεί να είναι, αλλά τουλάχιστον να γίνει με διαφάνεια και δίκαιο τρόπο» και προέτρεψε «να είμαστε καθαροί μεταξύ μας και προς το λαό. Θα τη στηρίξουμε αλλά ως αναγκαίο κακό».

Παρουσιάζοντας τη ρύθμιση, ο Γιώργος Παπακωνσταντινου χαρακτήρισε την περαίωση «μια γενναία ρύθμιση που προσφέρει απελευθέρωση» και δήλωσε: «Καλούμε τους πολίτες σε εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών του παρελθόντος. Να χτίσουν στο παρόν και το μέλλον μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης. Είναι ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία για μια νέα αρχή».

Σε μια αποστροφή του πάντως, δήλωσε ότι «η περαίωση δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά είναι αναγκαστικό μέτρο».
Ο Ν. Λέγκας της ΝΔ έκανε λόγο για «εκβιαστικό χαράτσι και ομολογία αποτυχίας. Είναι ένα γενικό μέτρο κι όποιον πάρει ο χάρος και δυναμίτης για την ορθολογικοποίηση του φορολογικού συστήματος». Αν ψηφιστεί και προωθηθεί το μέτρο, ο κ. Λέγκας πρότεινε μικρότερες προκαταβολές και περισσότερες δόσεις για όσους υπαχθούν.

«Αυτοί που θα κοιμούνται ήσυχα είναι αυτοί που κλέβουν», σχολίασε η Βέρα Νικολαϊδου του ΚΚΕ, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Βγάζουμε δίσκο και λέμε στους φοροφυγάδες, δώστε ό,τι έχετε ευχαρίστηση».
«Πέρας στις διαδικασίες των περαιώσεων δεν υπάρχει», είπε ο Κ. Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ και ζήτησε μέριμνα ώστε να επιβραβευθούν οι συνεπείς στην απόδοση της φορολογίας.