Σειρά μέτρων για την στήριξη των αγροτών, όπως τη δημιουργία «Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» που θα έχει ως αποστολή την χορήγησης χαμηλότοκων δανείων στους δικαιούχους των επενδυτικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, πρότεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Οι τράπεζες πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να υποχρεωθούν σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναγνώρισε ότι «οι κινητοποιήσεις των αγροτών γίνονται στο έδαφος πραγματικών προβλημάτων». Όμως, σημείωσε, «όλοι γνωρίζουμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ειδική. Η δημοσιονομική στενότητα δημιουργεί περιορισμούς, που βεβαίως πρέπει να ξεπεράσουμε, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με σταδιακές αλλαγές που θα επαναθεμελιώσουν την αγροτική παραγωγή και θα δημιουργήσουν νέα εισοδήματα».

Οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για ρυθμίσεις που θα μειώνουν το  κόστος παραγωγής και θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας», τόνισε, προτείνοντας μέτρα όπως:

– Η θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τις στρεμματικές ανάγκες και το είδος της καλλιέργειας.

– Η μείωση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος με την  καθιέρωση ειδικού αγροτικού τιμολογίου. Σε κάθε περίπτωση το αγροτικό νυχτερινό τιμολόγιο πρέπει να ισχύει τουλάχιστον για 12 ώρες.

– Η εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μείωση του ΦΠΑ σε χαμηλά κλιμάκια για τα αγροτικά εφόδια, όπως σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές. Σε σχέση με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντακαι τα αγροεφόδια πρέπει να ιδρυθεί Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα παρακολουθεί τις τιμές και με αγορανομικές διατάξεις θα καθορίζει αυτές στο μέσο όρο των δυο χαμηλότερων τιμών της νότιας ζώνης της Ε.Ε.   
 
Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμα ότι «πολύ σημαντικό ζήτημα είναι και το θέμα της συνταξιοδότησης των αγροτών. Οι γεννηθέντες του 1948 και 1949, που είχαν ενταχθεί στο μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης είναι πραγματικά εγκλωβισμένοι,  καθώς έχουν δώσει τα χωράφια τους στο πλαίσιο του μέτρου της πρόωρης συνταξιοδότησης και τώρα πρέπει να περιμένουν άλλα 2 έτη έως τα 67. Για τους αγρότες αυτούς διεκδικούμε άμεσα τη λύση του προβλήματος , η οποία θεωρούμε ότι είναι εφικτή. Παρόμοια ρύθμιση πρέπει να υπάρξει και για τους αλιείς. Επιπρόσθετα, οι αγρότες, εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης, να έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας».

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξουν, στο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας, τροποποιήσεις μέτρων που δεν αποδίδουν και συμπληρώσεις με νέα μέτρα, με σκοπό να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και να λειτουργήσουν αναπτυξιακές διαδικασίες. Το ίδιο λέμε και για τα αγροτικά θέματα».

Η διατήρηση λογιστικών βιβλίων εσόδων-εξόδων θα βοηθήσει σημαντικά στην εξυγίανση του εμπορίου και θα προστατεύσει τον ίδιο τον αγρότη από παράνομες και αθέμιτες διαδικασίες της εμπορίας, σημείωσε, τονίζοντας ότι το υπό κατάρτιση Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων πρέπει άμεσα να τεθεί σε λειτουργία, αφού «συνιστά χρήσιμο εργαλείο για την  προστασία των αγροτών από τις κακές εμπορικές πρακτικές».
 
Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ως σημαντικά ζητήματα τη λειτουργία συμβατικών και ηλεκτρονικών δημοπρατηρίων και την ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός και η εξυγίανση των συνεταιρισμών.

«Η ελληνική γεωργία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.