Στις ευρωεκλογές κρίνεται αν ο ελληνικός λαός, που έχει την ευθύνη, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται ή αν θα επιλέξει να επιστρέψει στα μαύρα χρόνια της μνημονιακής περιόδου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο Open και στην Έλλη Στάη.

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι στις ευρωεκλογές θα κριθεί «αν ο ελληνικός λαός στηρίζει την διατήρηση της πολιτικής της κυβέρνησης για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ή αν προτιμούν την επιστροφή σε ένα καθεστώς κοινωνικής ισοπέδωσης, αν προτιμούν δηλαδή μία πολιτική που όπως έχει αναλύσει ο κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει το επταήμερο, την κατάργηση του οκταώρου, την επιστροφή του 1 προς 5 στις προσλήψεις στο δημόσιο. Πρόσθεσε ότι θα είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση που αποτελούν συνέχεια της πολιτικής που ξεκίνησε τον Αύγουστο με την έξοδο από τα μνημόνια και περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση στον κατώτατο μισθό. Πρόσθεσε ότι στα μέτρα που έχει φέρει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται και μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην εστίαση, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση στο ΦΠΑ στην ενέργεια. Συνολικά, είπε, από τη μία «είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης των πολλών και από την άλλη ένα πρόγραμμα που ευνοεί την ελίτ, μία οικονομική ολιγαρχία, με την οποία είναι ταυτισμένη η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι κανείς δεν αρνείται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε το 2015 να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή που ωστόσο ήταν πολύ πιο ήπια από την προσαρμογή στα χρόνια 2010 – 2014. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν μόνο στις συντάξεις περικοπές 45 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε δημοσιονομική προσαρμογή -υπό τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουν το καλοκαίρι του 2015- που στο σύνολό της ήταν 6 δισ. ευρώ. Παράλληλα όμως προχώρησε σε αντισταθμιστικά μέτρα και μοίρασε κοινωνικά μερίσματα ύψους 3 δισ. ευρώ ενώ από την έξοδο από τα μνημόνια και μετά προχωρά σε παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ζωή των πολιτών, όπως η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου.

Κάνοντας μία σύγκριση με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο μισθός θα αυξάνεται σε ποσοστό διπλάσιο από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα είχαν δοθεί αυξήσεις 4% όταν η κυβέρνηση έκανε αύξηση 11%.

Η μάχη των εκλογών μπορεί και θα κερδηθεί

Σε ερώτηση για το τι προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι ζητούμε νίκη. Κατεβαίνουμε για να κερδίσουμε, οι ευρωεκλογές είναι μία μάχη που και μπορεί και θα κερδηθεί…Η ΝΔ είχε δημιουργήσει μία εικονική πραγματικότητα αντίθετη με την πραγματικότητα του ελληνικού λαού…Παρατηρείται πλέον η συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις δείχνουν ότι η ΝΔ δεν πέτυχε να μετατρέψει την εικονική πραγματικότητα σε πολιτική στήριξη. Την Κυριακή θα καταρρεύσει η πολιτική απάτη που έστησε ο κ. Μητσοτάκης και πολλοί θα τρίβουν τα μάτια τους με το αποτέλεσμα».

Δημοσκοπήσεις: de javu

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι είναι de javu, «τα έχουμε ξαναδεί αυτά στο παρελθόν όταν το σύνολο των δημοσκοπήσεων αδυνατούσαν να προβλέψουν την λαϊκή ετυμηγορία, και στο δημοψήφισμα αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2015. Όσο όμως πλησιάζουμε στις εκλογές οι διαφορές μειώνονται, τα ίδια έχουμε ζήσει και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 όταν προέβλεπαν επικράτηση της ΝΔ και άρχισαν την τελευταία εβδομάδα να το μαζεύουν μέχρι που μετά τις εκλογές οι δημοσκόποι είπαν ότι οι ψηφοφόροι αποφάσισαν την Παρασκευή πριν τις εκλογές. Ωστόσο στις εκλογές δεν αποφασίζουν ούτε οι δημοσκοπήσεις, ούτε τα μιντιακά συγκροτήματα, αποφασίζει ο ελληνικός λαός και την Κυριακή θα καταρρεύσει η πολιτική απάτη του κ. Μητσοτάκη και του πολιτικού και μιντιακού συστήματος. Εμείς πορευόμαστε με την οργανική σύνδεση που έχουμε με τον ελληνικό λαό».

O Τσίπρας έχει ιδιαίτερη ικανότητα επαφής με το λαό

Σε ερώτηση για το αν «θα προχωρήσετε σε εθνικές εκλογές ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;», ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «η συζήτηση περί εκλογών είναι περί όνου σκιάς. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το τέλος της τετραετίας. Η νίκη στις ευρωεκλογές θα σημάνει την κατάρρευση της απάτης που έχει προσπαθήσει να στήσει ο κ. Μητσοτάκης». Σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση της τετραετίας η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας και της κανονικότητας εντός και εκτός χώρας. ‘Αλλωστε η απόσταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου είναι πολύ μικρή, ανέφερε.

Ο κ. Τζανακόπουλος έθεσε και το ερώτημα: «Αν η εντολή για πολιτική αλλαγή, που ζητά ο κ. Μητσοτάκης δεν προκύψει, αλλά οι εκλογές είναι ντέρμπι και κριθεί στο νήμα, θα δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα παραμείνει πρόεδρος στη ΝΔ; Εμείς θα το ζητήσουμε».

Τέλος απαντώντας σε σχετική παρατήρηση της Έλλης Στάη ότι θα ήταν χρήσιμο ένα ντιμπέιτ των δύο αρχηγών ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ίσως δεν είχε το σθένος να βγει σε μία πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό» και έκλεισε αισιόδοξα λέγοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει μία ιδιαίτερη ικανότητα επαφής με τον λαό και αυτό θα φανεί και στην κάλπη».