Σταθάκης: Μετασχηματισμός της Νότιας Βαλκανικής σε βασικό ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο

«Έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετική ευκαιρία»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:54
01/04/2019
Σταθάκης: Μετασχηματισμός της Νότιας Βαλκανικής σε βασικό ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο
2
loading

Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τα Σκόπια ως βασικό εταίρο στην προσπάθεια μετασχηματισμού της Νότιας Βαλκανικής σε βασικό ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε προς το πρακτορείο ειδήσεων "ΜΙΑ" ενόψει της αυριανής επίσκεψης στα Σκόπια.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές διασυνδέσεις με την ΠΓΔΜ ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι οι συζητήσεις αφορούν:

Πρώτον, στη σύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου στις δύο χώρες. «Υπάρχει ήδη το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER, που προέκυψε από τα Μέτρα Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε τα δύο δίκτυα να ενωθούν και σταδιακά να ενταχθεί και η Βόρεια Μακεδονία στο ευρύτερο δίκτυο που αναπτύσσουμε, με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, την προοπτική επέκτασης προς τη Σερβία και τη Ρουμανία και βέβαια τη διασύνδεση όλων αυτών με τον αγωγό TAP, που βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης», ανέφερε.

Δεύτερον, στο θέμα του διασυνοριακού πετρελαιαγωγού που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και στην κυριότητά του συμμετέχει το κράτος της ΠΓΔΜ με ένα ποσοστό. «Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση σε διασυνδετήρια υποδομή που παραμένει αδρανής. Θεωρώ ότι στο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας η επανενεργοποίηση της υφιστάμενης υποδομής θα αποτέλεσει ένα καλό παράδειγμα για το πώς η άριστη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να αποφέρει αμοιβαία επωφελή οικονομικά αποτελέσματα», σχολίασε ο υπουργός.

Τρίτον, στην αναβάθμιση, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, μαζί με την υιοθέτηση κοινού θεσμικού πλαισίου, αποτελούν τις προϋποθέσεις για το Target-model, υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

Σε μήνυμα του εξάλλου προς τον γειτονικό λαό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει:

«Έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετική ευκαιρία, καθώς μετά από πολλές δεκαετίες ξαναλειτουργεί η τρίτη πύλη της Ευρώπης προς τη Μεσόγειο - αυτή των Βαλκανίων. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών κρατών. Σε μια περίοδο που η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης αναδεικνύει όλο και πιο έντονα τη χρησιμότητα της συνεργασίας των κρατών, η βαλκανική χερσόνησος ανακτά την ενότητά της ως χώρος οικονομικών και πολιτισμικών ανταλλαγών. Μια περιοχή που έχει βασανιστεί από διαιρέσεις και εθνικισμούς, μπορεί τώρα να δώσει το παράδειγμα στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια για την αξία και τα οφέλη της συνεργασίας».

Αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψή του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια και στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που θα διεξαχθεί αύριο, ο κ.Σταθάκης επισήμανε: « Μετά την επίλυση των ζητημάτων που βάραιναν τις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες, η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία σηματοδοτεί την έναρξη των διμερών σχέσεων. Φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφές ότι υπάρχει μία σειρά από συνεργασίες στις οποίες μπορούμε να καταλήξουμε και να υπογράψουμε συμφωνίες. Πέραν αυτού, πρόκειται για μία προσέγγιση που η ελληνική κυβέρνηση προωθεί στις σχέσεις με όλα τα βαλκανικά κράτη. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι τετραμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, όπου συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας σε μία σειρά τομείς».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που υπάρχουν σήμερα, αποκτούν εκ των πραγμάτων διαφορετική δυναμική και ότι με αυτήν ανοίγονται μεγάλες δυνατότητες προώθησης της συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Σημερα τα εμπορικα συνορα εχουν καταργηθει.

    Τα κρατικα συνορα ως αναφορα τη δοικητικη διασταση υφιστανται αλλα τα εμπορικα συνορα εχουν καταργηθει.Το εμποριο ειναι ο κυριαρχος δεσμος μεταξυ των κρατων.Χιλιαδες ξενες επιχειρησεις και προϊοντα δρουν στην Ελλαδα και τουμπαλιν .Ειδικα η συγχρονη Ευρωπη εχει αποδεχθει τη γεωγραφικη και εδαφικη ακεραιοτητα των κρατων και μοναδικος στοχος ειναι η διεισδυση μεσω του εμποριου.Εννοιες που εχει κατανοησει πληρως ο εμπορικος κοσμος της χωρας μας αλλα που δυστυχως αδυνατει να τις κατανοησει μεριδα του λαου ,πεφτοντας θυμα των πολιτικων καιροσκοπων.

  2. avatar συριζαίοι Λοίζιδες

    Με το 1000000€ τι έγινε τελικά?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει