Στις έως τώρα κυβερνήσεις επιρρίπτει ευθύνες το ΚΚΕ για τις καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες, για τις ελλείψεις κρίσιμων υποδομών, καθώς και για τα έργα «που έγιναν με κριτήριο το κέρδος των μεγάλων κατασκευαστών και επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και για την κερδοσκοπική – εμπορευματική χρήση της γης».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα νερά, που θα αφορά στην έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων συνολικά στη χώρα και κατά υδατικό διαμέρισμα με επιμέρους ενότητες τις λεκάνες απορροής των υδατορρευμάτων».

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτό απαιτείται:

1. Σχεδιασμός με μακρυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που περιλαμβάνει μέτρα για δασοκαλύψεις, απαγορεύσεις –όπου συνιστάται– επεκτάσεων πόλεων, ορθολογικές χρήσεις γης, απελευθέρωση κρίσιμων παραρρεμάτιων περιοχών και διάνοιξη ρεμάτων, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών απορροών ή/και κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα διευθέτησης και, όπου είναι απαραίτητο, εκτροπής της ροής προς ασφαλέστερους αποδέκτες.

2. Συνολική διαχείριση των υδρολογικών λεκανών χειμάρρων και ρεμάτων μέχρι την εκβολή τους.

3. Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους με επικαιροποιημένα υδρολογικά στοιχεία (προϋπόθεση καθοριστικής σημασίας για την Αττική των καταστροφικών πυρκαγιών και της δραματικής επιδείνωσης των χρήσεων γης),

4. Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός να αποτελέσει ουσιαστική συνιστώσα στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

5. Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους. Άμεσα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις υπέρ των πληγέντων που θα περιορίζουν, αν δεν εξαλείφουν, τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των όποιων πλημμυρικών φαινομένων.

6. Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα, κόντρα στις προβλέψεις του «Καλλικράτη», που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη, την υλοποίηση και τον έλεγχο τήρησης των επιβαλλόμενων μέτρων.