Την ανάγκη να συμμετάσχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή συζήτηση για την κοινή άμυνα και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας μαζί με την υπουργό ‘Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Εγγυούμαστε την ασφάλεια της ΕΕ, χτίζουμε το κοινό μας μέλλον».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι στα σύνορα της Ευρώπης και θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για το πως μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα κοινά σύνορα. Είναι κρίμα είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε αυτή την συζήτηση γιατί δεν είναι στις προτεραιότητές της.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προτάσεις της ΕΕ για την προστασία των συνόρων. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το θέμα της απαραίτητης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην Συρία και αναφέρθηκε στην επιστολή με την οποία ζητά την αναστολή ή και την αποβολή του ουγγρικού κόμματος από το ΕΛΚ. Η ΝΔ έθεσε δημοσίως το θέμα του ουγγρικού κόμματος, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας αλλά μας είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι μία άλλη χώρα δεν συμμετέχει στην κοινή ευθύνη για το προσφυγικό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε και την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ και η Ελλάδα να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή συζήτηση, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση αυτή αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα που ξοδεύει για την άμυνα περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της. Η ευρωπαϊκή αμυντική δομή μπορεί να είναι πυλώνας της ειρήνης και η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή συζήτηση.