Για κίνδυνο επαναχάραξης συνόρων, ακόμη, και για την Ελλάδα, αλλά και για προσπάθεια ουσιαστικής διάλυσης των εθνικών στρατών στην Ευρώπη, μιλά ο Γεράσιμος Αρσένης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος τοποθετήθηκε δημοσίως γι’ αυτά τα θέματα, «χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου».

Ο Γ. Αρσένης τονίζει ότι είναι εγκληματικό λάθος να διαχωρίζεται η διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την εθνική ασφάλεια της χώρας. «Η κρίση ασφάλειας από το εξωτερικό θα έρθει ξαφνικά κι όχι σε χρόνο που εμείς θα επιλέξουμε», υποστηρίζει ο κ. Αρσένης, ο οποίος δεν έκρυψε την πολύ μεγάλη ανησυχία του για τη Θράκη και όσα συμβαίνουν εκεί.

Όπως δημοσιεύει η Κυριακάτικη «Real News» ο πρώην ΥΕΘΑ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Onalert.gr, τονίζει: «Σήμερα ξαναχαρράσονται τα σύνορα. Το έθνος-κράτος που ξέραμε παλιά αλλάζει και θα έχουμε μια εικόνα της περιοχής, σε 10 έως 15 χρόνια, πολύ διαφορετική. Εμείς δεν σχεδιάζουμε. Βλέπουμε το θέμα της οικονομικής κρίσης με παρωπίδες σαν ένα τεχνικό θέμα. Αρμενίζουμε στραβά και πρέπει να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιέσεις της τρόικας για περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι καθόλου «αθώες» και εντάσσονται σ’ ένα γενικότερο σχέδιο απαξίωσης των εθνικών στρατών στην Ευρώπη.

«Είναι σαφές ότι ο χώρος της Εθνικής Άμυνας δέχεται επίθεση και κρύβονται πίσω από αυτή. Μ’ αγανακτεί η στάση της πολιτείας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Εθνική Άμυνα. Ο κυβερνητικός μηχανισμός έχει παραδοθεί στις πιέσεις της τρόικας, πίσω από τις οποίες όμως κρύβονται άλλα πράγματα. Είναι σαφές ότι οι σχεδιαστές της νέας τάξης πραγμάτων στην περιοχή δεν θέλουν εθνικούς στρατούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.