Ως «διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού», χαρακτήρισε τη διαχείριση της κρίσης από την τρικομματική κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής γιατί, όπως είπε, θεωρεί χρέος του να κάνει αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί.

Να αναζητήσουμε δηλαδή πως μια κρίση χρέους μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί χρέος της Βουλής και όλων των πολιτικών δυνάμεων να αποκαλυφθούν οι λαθεμένες πολιτικές επιλογές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραματόζωο της κρίσης.

«Μας λέτε ότι η πρότασή μας είναι ρεβανσιστική και εκδικητική. Είναι όμως μια πρόταση που έχει να κάνει με το σήμερα και το αύριο διότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα και γι΄αυτό αρνείστε την πρότασή μας.

Η στάση αποκαλύπτει και τεκμηριώνει ότι το Μνημόνιο δεν ήταν λύση από ανάγκη, αλλά επιλογή», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μάλιστα ο κ. Τσίπρας έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «ο κ. Σαμαράς, αν και προεκλογικά έλεγε μια και μόνη εξεταστική, σήμερα πηγαίνει στην άποψη καμία και ποτέ».

«Μας λέτε ότι δεν συμφωνείτε με τη λογική του Μνημονίου αλλά είστε αναγκασμένοι να προσχωρήσετε σε αυτήν τη λογική και τα ίδια λένε και οι συνάδελφοι της ΔΗΜΑΡ.

Όμως αρνείστε να εξετάσουμε τις ευθύνες για να αποφύγετε την κρίση για τις σημερινές σας επιλογές και ευθύνες», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι αυτή η απόφαση συμβιβασμού ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκεται στον αέρα. «Αλλά και από αυτόν τον συμβιβασμό ακόμη απουσιάζατε επιδεικτικά.

Δεν σας ρώτησαν καν και σας έβγαλαν έξω από τραπέζι τις κρίσιμες ώρες. Και εσείς γυρίσατε θριαμβολογώντας, χωρίς να έχετε αποκομίσει καμία εμπειρία από τότε που επέστρεφε θριαμβολογώντας και ο κ. Παπανδρέου και κάθε φορά μας έλεγε ότι σώθηκε η χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας ότι σύντομα αυτή η θριαμβολογία θα γυρίσει μπούμεραγκ.

«Αυτή η στάση σας είναι επικίνδυνη γιατί στερεί τη χώρα από δυνατότητες διαπραγμάτευσης», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε τι θα πει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, στις 13 Δεκεμβρίου, και αν αποτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων.