Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική

Δεν είναι ένα σύνθημα των εθνικιστών, αλλά η ιστορική αλήθεια, τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:13
24/01/2019
Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική
15
loading

Με τη φράση «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν είναι ένα σύνθημα των εθνικιστών, αλλά η ιστορική αλήθεια.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρία κομμάτια της Μακεδονίας, εκ των οποίων μόνο το ένα είναι ελληνικό, έκανε λόγο για «ψέμα», υπογραμμίζοντας πως το 1913, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, δεν διαμοιράστηκε καμία Μακεδονία, αλλά διαμοιράστηκαν οι οθωμανικές κτήσεις.

«Ο όρος "γεωγραφική Μακεδονία" είναι καθαρώς σλαβική επινόηση» συνέχισε, τονίζοντας ότι και πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους δεν υπήρχε καμία διοικητική ονομασία «Μακεδονία» αλλά μόνο Βιλαέτια και Σαντζάκια. Τα Σκόπια ανήκαν στο Βιλαέτιο του Κοσσυφοπεδίου, είπε. «Και μετά το 1888, μάλιστα, τα Σκόπια έγιναν πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου. Τι σχέση έχει το Κοσσυφοπέδιο με τη Μακεδονία;» αναρωτήθηκε.

Ο τέως πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μίλησε και για τις επίσημες απογραφές των πληθυσμών, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 1921 δεν έβρισκε κανείς ούτε έναν Μακεδόνα εκτός Ελλάδος.

Για την ντοπιολαλιά παρατήρησε ότι όντως δικοί μας την ονόμαζαν «μακεδονίτικα» για ένα διάστημα αλλά αυτό συνέβαινε για να μην τα αποκαλούν «βουλγάρικα», καθώς όντως ήταν, είπε, βουλγαρικό ιδίωμα και τότε η Ελλάδα είχε εδαφική διαμάχη με τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και μετά την αποχώρηση των Οθωμανών η Σερβία που προσάρτησε την περιοχή των Σκοπίων ονόμασε αυτήν την επαρχία «Βαρδαρία», κάτι που συνεχίστηκε στις δεκαετίες του '20 και του '30, ενώ και η επίσημη Γιουγκοσλαβία έβγαλε γραμματόσημα όπου η περιοχή ονομάζεται έτσι.

«Μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, λοιπόν, δεν υπήρχε πέρα από τα ελληνικά σύνορα ξεχωριστή περιοχή με το όνομα "Μακεδονία". Ούτε ξεχωριστός λαός, ούτε ξεχωριστή εθνότητα "Μακεδόνες". Ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα. Ούτε από τις Συνθήκες, ούτε από τις εσωτερικές απογραφές που έκαναν τα κράτη της περιοχής. Και εμφανίζονται για πρώτη φορά το 1944» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι υπήρξαν αντιδράσεις γι' αυτό του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έντουαρντ Στετίνιους και το 1992 του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Μιτεράν και ρώτησε με νόημα: «Μήπως ήταν… "ακροδεξιός εθνικιστής" και ο Μιτεράν;». «Η εκ των υστέρων προσπάθεια να "ξαναγραφεί" η Ιστορία, ποτέ δεν είναι "αθώα"! Υποκινείται πάντα από πολιτικές σκοπιμότητες και έχει πάντα πολιτικές προεκτάσεις» πρόσθεσε.

Ο τέως πρωθυπουργός έκανε λόγο για διαστρέβλωση της Ιστορίας, ενώ διάβασε και την εξής φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Αν τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή αυτήν τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να εγγυηθεί, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες ρευστότητας και αστάθειας, ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Αν αυτές οι δυνάμεις θελήσουν να χρησιμοποιήσουν και πάλι το "Μακεδονικό", όπως το έκαναν στο παρελθόν, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να τους έχουν δώσει εκ των προτέρων ένα τίτλο νομιμότητος, για να το πράξουν;… Τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η Ειρήνη στην περιοχή. (… ) γιατί θα αποτελούσε μια ιστορική νομιμοποίηση των προσπαθειών που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, με πρόσχημα ακριβώς το όνομα Μακεδονία, και με σκοπό το διαμελισμό της Ελλάδας, διά της αποσπάσεως της Μακεδονίας…».

Επίσης, έδωσε επιστολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τους Ευρωπαίους ηγέτες της 3ης Μαρτίου του 1992 και υπενθύμισε την εξής φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «Είμαι ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις των Σκοπίων. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε αναγνώριση de ure και de facto, εφόσον το όνομα Μακεδονία χρησιμοποιηθεί με επιθετικό ή όχι προσδιορισμό στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων».

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών τον Απρίλιο του 1992 και εξήγησε γιατί θεωρεί ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η Ελλάδα που υποχωρεί σε όλα. «Και τους δίνει αναγνώριση και "μακεδονικής εθνότητας" και "ταυτότητας" και "γλώσσας". Δηλαδή πλήρη αναγνώριση όλων των συμβόλων του αλυτρωτισμού τους» πρόσθεσε.

«Στα 27 τελευταία χρόνια το Σκοπιανό το χειρίστηκαν πολλοί πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών. Με τις απόψεις τους, τις αποχρώσεις τους, τις διαφωνίες τους ακόμα. Εγώ υποστήριζα πάντα αυτό που αποφάσισε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών του 1992. Ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε χώρα με το όνομα Μακεδονία ούτε παράγωγα ή σύνθετα… Υπήρξαν και άλλες απόψεις αργότερα. Αλλά όλοι συμφωνούσαμε σε ένα πράγμα: Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον τέως πρωθυπουργό, η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά δημιουργεί μεγαλύτερο. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, διαψεύδονται από τους ίδιους τους Σκοπιανούς όσοι λένε ότι η Ελλάδα είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» γλώσσα από το 1977, ενώ γι'αυτό τώρα διαμαρτύρονται οι Βούλγαροι. «Αναγνωρίσατε και "ιθαγένεια" πράγματι, αυτό που λέει "Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας"… Αλλά αναγνωρίσατε και κάτι ακόμα: "εθνότητα" Μακεδόνων, αυτό που λέει Macedonian! Και πρώτο-πρώτο, μάλιστα… » συμπλήρωσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Tes

  Ποτέ ρε φιλαράκια ήταν με τους Αλβανούς και ποιος τους άνοιξε την πόρτα;
  Ρε πως τον λένε,ρε πως τον λένε. Μπάς και τον λένε Αντώνη και μετά πο.λα.;
  Ουστ!!!!!!

 2. avatar Τι να πω;

  ο ακροδεξιός πολιτικός αλήτης δημιούργησε ένα πρόβλημα για να κάνει πολιτική καριέρα ρίχνοντας μια κυβέρνηση και βάζοντας τη χώρα σε μια ανόητη διαμάχη 30 χρόνων.

 3. avatar Πού να την βρει

  Τη ντροπή το ανθρωποειδές; Ο ορισμός του εμετού... Γιατί δεν αναφέρεται στα δικά του πεπραγμένα για το θέμα; Γιατί απευθύνεται σε ηλίθιους.

 4. avatar WWEEE

  ΤΟ ΛΕΣ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΙΤΙΟΣ !!! ΤΙ ΕΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΦΙΣΣΟΚΟΜΠΓΙΑΝΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΣΗΜΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. avatar Ο τσαμπα μαγκας ΤρελΑντωνης.

  Η Μπιζνα με Αμφιπολη τι εγινε ''πατριωτη''? Βρηκαμε τον ταφο του Αλεξανδρου???
  Τι μισθους πληρωσαμε στην φιλη σου εκπρόσωπου τάφου Άννα Παναγιωταρέα,
  κλεφτες καταστρεψατε την Ελλαδα και πουλατε και πατριωτισμο.

 6. avatar χα αχ αχα χαα αχ

  ρε καλως τα φρυδια μας

 7. avatar Μστ

  Αντωνάκη δε ψάχνεις κανά δικηγόρο γιατί θα σου χρειαστεί σύντομα....και άσε τη Μακεδονία, που έχεις τη μεγαλύτερη ευθύνη για το πρόβλημα.!!

 8. avatar Η δεξιά του κυρίου…

  Εκτός από αρχι[...] είσαι και ψεύτης...η συνθήκη του 1913 αναφέρεται παρά πολύ καθαρά στην γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας....τα παπατζιλικια αλλου

  1. avatar thanos8

   Ο αρχιμάστορας του παπατζή τολμά και μιλά??Ο αριστερός?χαχαχαχα

 9. avatar Εισαι υπευθυνος 100 %

  Εισαι υπευθυνος 100 % που οι Σκοπιανοι εδραιωσαν το ονομα Μακεδονια.

 10. avatar φυγε απο την πισω πορτα……ξερεις εσυ!

  πες μας και για την ''επαναδιαπραγματευση'' σου κατι........για τα Ζαπεια 1,2,3,........103,179.....

 11. avatar σορρυ

  οταν η εντολη του ΟΗΕ που είχαμε αποδεχθεί ηταν αμοιβαια σποδεκτη λυση, προφανως η λυση θα περιειχε και μερος των θεσεων της αλλης πλευρας! Ο σαμαρας παιρνει αυτα και τα μεγαλωνει, προδπσθωντας να αποφυγει την ευθυνη της λυσης Σλαυομακεδονια που εκαψε ριχνοντας τον Μητσοτακη.

 12. avatar ποντικας ο μεγαλοπρεπης

  μετα την συμφωνία ναι, γιατί τώρα σηκωνουν το χερι και αλλοι!

 13. avatar Δεν δικαιούται διά να ομιλεί

  Ο προδότης που έριξε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και παρέδωσε την εξουσία στον άρρωστο Ανδρέα Παπανδρέου!... Αφού προηγουμένως άνοιξε τα σύνορα με την Αλβανία! Με αποτέλεσμα να μπουκάρουν χιλιάδες βαρυποινίτες δραπέτες των αλβανικών φυλακών, βαριά οπλισμένοι με καλάσνικοφ!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει