Τη Δευτέρα θα γίνει τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Αυτό κανονίστηκε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο πολίτικοι αρχηγοί, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο πηγές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Το ραντεβού έκλεισε για το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η συνάντηση των δύο ανδρών κανονίστηκε τελικά έπειτα από αναβολές, μετά και τη χθεσινή έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, με οριακή πλειοψηφία, ολοκληρώνοντας την τροποποίηση του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Έτσι δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες ή εμπλοκή, την οποία είχε επικαλεστεί ο υπουργός Άμυνας αναβάλλοντας χθες τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή που υπάρχει στην πΓΔΜ είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφου, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να πάνε στη συνάντηση με σενάρια.

Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην πΓΔΜ, το μπαλάκι βρέθηκε πλέον στην πλευρά της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει πως θα φέρει άμεσα τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, μετά την έγκρισή της από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, ενώ ταυτόχρονα το θέμα πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις και σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Υπενθυμίζουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας  είχε πει, στη συνέντευξή του στην Έλλη Στάη, πως σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Είχε εμφανιστεί αισιόδοξος πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, διότι δεν θα θελήσει να ρίξει νερό στον μύλο της Νέας Δημοκρατίας. Είχε όμως ξεκαθαρίσει πως αν δεν έχει την εμπιστοσύνη του Πάνου Καμμένου, τότε πρώτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και μετά θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος, έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω Twitter χθες, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ενώ υπήρχε ακόμα αβεβαιότητα αναφορικά με το εάν ο Ζόραν Ζάεφ είχε βρει τους 80 βουλευτές που χρειαζόταν για να περάσει τις τροπολογίες από το Κοινοβούλιό του

Ο υπουργός Άμυνας έγραψε στο Twitter: «Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό».

Η επόμενη μέρα στην πΓΔΜ

Με την κυβέρνηση να δίνει συγχαρητήρια και να την αντιπολίτευση να ζητά διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές ξημέρωσε στην πΓΔΜ η επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής της χώρας, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας.

Με μήνυμά του στο Facebook, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συγχαίρει και ευχαριστεί πολίτες και βουλευτές για την ευθύνη που ανέλαβαν για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ζήτησε τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σε δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου, πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε βέβαιος πως και η Ελλάδα θα επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μέσα στις επόμενες ημέρες, μαζί με την φίλη μας, την Ελλάδα, θα απορρίψουμε την απομόνωση και τις παρανοήσεις και θα επικυρώσουμε την ιστορική συμφωνία, δήλωσε σήμερα Ζάεφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το πρακτορείο ΜΙΑ.