Παυλόπουλος σε Μέρκελ: Πάγια η θέση μας για γερμανικές αποζημιώσεις

«Μετά την άρση των παρανοήσεων, η Γερμανία μας στήριξε στην προσπάθειά μας»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10:30
11/01/2019
Παυλόπουλος σε Μέρκελ: Πάγια η θέση μας για γερμανικές αποζημιώσεις
12
loading

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται την Αθήνα από το απόγευμα της Πέμπτης.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη από την καγκελάριο, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την πάγια θέση της Ελλάδας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, αναφερόμενος, στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Γερμανίας, αφού διαπίστωσε ότι βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, υπενθύμισε την πάγια θέση μας, ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα της απάνθρωπης ναζιστικής κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, και σημείωσε ότι «οφείλουμε να λύσουμε το σχετικό ζήτημα στο αρμόδιο δικαιοδοτικό Forum και στη βάση του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε τη στήριξη που προσέφερε η καγκελάριος Μέρκελ, πολλαπλώς στην Ελλάδα, για την έξοδο από την επώδυνη περίοδο των μνημονίων, ενώ αναφερόμενος στην προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 2016, υπενθύμισε ότι επέτρεψε να αρθούν ορισμένες παρανοήσεις, ως προς την ήδη, από τότε, αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να μείνει δίχως καμία αμφιβολία στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, γεγονός που όλοι σήμερα αναγνωρίζουν.

«Με τη στάση σας αυτή, εκτός από τη διαχρονικώς εγνωσμένη φιλία σας προς την Ελλάδα, αναδείξατε ακόμη περισσότερο και την ευρωπαϊκή ηγετική σας φυσιογνωμία. Και τούτο, διότι όλοι σήμερα αποδέχονται αφενός ότι η τότε υπεράσπιση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα, στη χορεία των κρατών-μελών της».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις επικείμενες κρίσιμες ευρωεκλογές, τονίζοντας το κοινό ιστορικό χρέος, με βάση την παράδοση που μας κληροδότησαν οι «Πατέρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους λόγους, για τους οποίους αποφάσισαν την ίδρυσή της, να την υπερασπισθούμε σθεναρά και να συνεργασθούμε, με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, για να εξουδετερώσουμε τα μορφώματα επικίνδυνου λαϊκισμού, που ξεπήδησαν σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας «κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος οφείλει, ιδίως σήμερα, να γνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση και ολοκλήρωση είναι αναγκαίες, όχι μόνο για τους λαούς της ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά και προκειμένου η Ευρώπη μας να διαδραματίσει τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί στον σύγχρονο κόσμο, ιδίως όταν άλλες δυνάμεις αδυνατούν ή δεν θέλουν να διαδραματίσουν τον ρόλο αυτό, καίτοι η ιστορική τους προοπτική το επιβάλλει: αναφέρομαι στον ρόλο υπεράσπισης ιδίως των αρχών και των αξιών της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι έχουμε χρέος να αγωνισθούμε για την πραγμάτωση του κοινού μας ευρωπαϊκού οράματος, την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και ανέλυσε στους τρεις άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί αυτή η προσπάθεια.

Όπως υποστήριξε, ο πρώτος άξονας, αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής πλήρους εφαρμογής των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου περί αλληλεγγύης κυρίως στον, υπαρξιακής σημασίας για τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τομέα του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος. Ως προς το θέμα αυτό, επισήμανε και τον κορυφαίο ρόλο που έχει διαδραματίσει η 'Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και το προσωπικό κόστος για εκείνη, ενώ επανέλαβε ότι όλοι οι εταίροι έχουμε στοιχειώδες ευρωπαϊκό χρέος -το οποίο εμείς, οι Έλληνες, εκπληρώνουμε στο ακέραιο- σεβασμού του χρέους αυτού.

Ο δεύτερος άξονας, αφορά -όπως είπε- την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. «Τούτο προϋποθέτει, κατά προτεραιότητα, την ενεργοποίηση των θεσμικών πυλώνων, των σχετικών με τη συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM ως Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και, πρωτίστως, τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι, ώστε αυτή αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και αφετέρου ν' αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης» σημείωσε ο Πρόεδρος.

Ο τρίτος άξονας είπε ο κ. Παυλόπουλος, αφορά την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. «Έτσι ώστε ν' αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών - μελών, η επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού που, δυστυχώς, ευνοούν, όπως προανέφερα, την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» κατέληξε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar ΓΟΧ

  Ο καλύτερος πρόεδρος των τελευταίων ετών. Ειλικρινά.

  1. avatar criskalts

   Να προσέχεις στις συσκευασίες ΠΑΝΤΑ την ημερομηνία λήξης!!!

 2. avatar Mica76

  Οι προηγούμενοι που δεν ανέφεραν καν τίποτα διότι ήταν καυτή πατάτα εννοείται ότι ήταν δειλοί. Δεν μας κάνουν. Ετούτοι που το λένε και δημοσίως και το ψάχνουν και νομικά πάλι δεν μας κάνουν διότι θεωρούμε ότι είναι για το θεαθήναι. Χρήζουμε ψυχιατρική ανάλυσης τουλάχιστον ως Έλληνες.

  1. avatar criskalts

   Εσύ σίγουρα χρειάζεσαι.
   Επίσης σκεπάσου, κυκλοφορούν και ιοί!

 3. avatar Douskas John

  Πιο ξεφτίλας πεθαίνεις

 4. avatar criskalts

  Καθηγητής νομικής ο Πρόεδρος και κάτι θα ξέρει όταν λέει οτι οι απαιτήσεις της Ελλάδας είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.
  Το θέμα είναι οτι διαχρονικά δεν έγινε τπτ, αλλά οι νυν κυβερνώντες πολύ κακάρισμα και από κοκό νιέντε, μικρά άκακα κανίς.

 5. avatar Σκάνδαλο ολκής.

  Οι ''σύμμαχοί'' μας πως το δέχονται να μην έχουν αποπληρωθεί
  οι γερμανικές αποζημιώσεις? Τότε όμως γι΄αυτούς
  ήταν καλά που οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες, ε?

 6. avatar kill bill

  Ο χειρότερος Πρόεδρος όλων...
  Γελοίος και να τον βλέπεις και να τον ακούς....

 7. avatar … και …

  ... παρόλα αυτά την κοιμίζουμε με 5000€ το βράδυ την ταΐζουμε με αστακούς και χταποδάκια και ότι άλλο ελληνικό αυθεντικό φαγητό υπάρχει που δεν ξέρω πόσο κοστίζει κάθε μπουκιά, σοδομούμε όλα τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και εκατοντάδες εργαζόμενους που μετακινούνται με αυτά και στο τέλος λέμε και ένα "πάγια η θέση μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις" για να μην ξεχνιόμαστε.
  Ρε δεν γ......στε με όλους τους καραγκιόζηδες που έχουμε μπλέξει!

 8. avatar Παυλόπουλος σε Μέρκελ: Πάγια η θέση μας για γερμανικές αποζημιώσεις

  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 9. avatar τραλαλα

  Γερμανοί! Οι ανέκαθεν εχθροί της Ελλάδας και θεσμικοί φίλοι της Τουρκίας, τα τελευταία 200 χρόνια. DNA καταστροφής, 2 παγκόσμιοι πόλεμοι, εγκέφαλοι και σχεδιαστές των Τουρκικών εθνοκαθάρσεων για Έλληνες, Πόντιους, Αρμένιους και όχι μόνο.
  Όποιος δεν διδάσκεται από την ΙΣΤΟΡΙΑ του, είναι αναγκασμένος να την ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ ως φάρσα.

 10. avatar Θαλής

  Σλουρπ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει