«Η κυβέρνηση αυτή έχει βάλει τη χώρα σε μια ρότα» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει απόψε την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια, «στεγανοποιεί» τα σύνορα και τα κάνει «διεθνή και απαραβίαστα», επέκρινε όσους προσπαθούν «να εκμεταλλευτούν» τον πατριωτισμό των πολιτών για ψηφοθηρικούς λόγους και τόνισε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού γίνεται στην κατάλληλη συγκυρία για «να αποσαφηνίσει πράγματα», καθώς «κάποιοι σκοπίμως δημιουργούν συγχύσεις» και «για να εκτονωθεί και ένα κλίμα, το οποίο απειλεί τη χώρα με διχασμό χωρίς λόγο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς ευρωεκλογές, εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός, στην αποψινή ομιλία του, θα εκπέμψει «και το όραμα της νέας προσπάθειας που πρέπει να έχει η χώρα μετά την έξοδό της από τους περιορισμούς των μνημονίων», αλλά και «να οριοθετήσει μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν και με την ανάπτυξη της περιοχής και με αυτήν, αν θέλετε, την εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί μέχρι που να ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι, μετά από όσα συνέβησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και πιο πρόσφατα στα Βαλκάνια, «την Ελλάδα εκείνο που την ενδιαφέρει είναι η μη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια», τα οποία είναι, όπως είπε, μία «θερμογενής» περιοχή.

«Έχει χυθεί πάρα πολύ αίμα ανά τους αιώνες, αλλά και τα τελευταία χρόνια, στα Βαλκάνια. Λοιπόν, την Ελλάδα, τι την ενδιαφέρει; Να στεγανοποιήσει την ιστορία των συνόρων. Τα σύνορα, λοιπόν, με τη συμφωνία αυτή γίνονται σύνορα, πλέον, διεθνή και απαραβίαστα. Και μόνο αυτό, είναι κρίσιμο και καθοριστικό» είπε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: «Και αυτά για τα οποία υποβάλαμε ενστάσεις, ότι προσπαθούν να οικειοποιηθούν την αρχαιότητα, τα αρχαία ονόματα, τα σύμβολα, όλα αυτά φεύγουν, αποκόπτονται… Όταν η γλώσσα είναι νοτιοσλαβική, το λέει ότι η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση. Εγώ δεν θα μπω στη λογική τι κάναμε κι εάν κάναμε παράλειψη το 1977 στον ΟΗΕ, να μην μπω ούτε σε αυτό. Από τη στιγμή που στη Συμφωνία η γλώσσα δεν έχει καμία, ούτε κατά υπονοούμενο, σχέση με την ελληνική, τι θα κάτσω εγώ τώρα να λέω; Ούτε υπάρχει εθνότης, υπηκοότητα και όχι εθνότητα».

«Όλα αυτά προσπαθούν τώρα, στον βωμό τού να κερδίσουν ψήφους, να ψαρέψουν και ανθρώπους οι οποίοι -και πάλι θα πω- προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, κάποιοι, τον πατριωτισμό τους» συνέχισε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα υπέστη δεινά, διαχρονικά, από «από αυτήν τη λογική των πατριωτών και των μη πατριωτών» και συμπλήρωσε πως τώρα που βγαίνει από μια «πολυεπίπεδη» κρίση, δεν είναι ώρα «να αρχίσουμε να αναιρεί ο ένας τον άλλον». Παρέπεμψε, μάλιστα, σε ιστορικά παραδείγματα, σε όσα υπόσχονταν πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή «αυτοί που το 1920 ανέτρεψαν (με εκλογές) τον Ελευθέριο Βενιζέλο», τάζοντας ειρήνη και τελικά «έφεραν την καταστροφή και τον διχασμό».

«Να γυρίσουμε σε αυτά; Να αρχίσουμε πάλι να λέμε ποιος είναι πατριώτης και ποιος δεν είναι;» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής για να προσθέσει: «Όταν στη ζωή μας, γενικά, δεν υπάρχει μέτρο, όταν αυτή η μεγάλη σύλληψη των Ελλήνων «Μέτρον Άριστον» δεν θα είναι αξίωμα στη ζωή μας, τότε απειλούμεθα από εκτροπές».

Όπως διευκρίνισε, είναι άλλο πράγμα η κριτική και άλλο «να υπερβαίνουμε τα εσκαμμένα και να αμφισβητεί ο ένας τον άλλον για το πόσο πατριώτης είναι ο ένας και ο άλλος». «Πρέπει σε αυτά τα ζητήματα με πολύ μεγάλη νηφαλιότητα να προσερχόμαστε… όλοι αγαπούμε τον τόπο, ο καθένας ενδεχομένως με μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά όλοι αγαπούμε την πατρίδα… Ας είμαστε όλοι σε ένα επίπεδο αυτοελέγχου και αυτοσυγκράτησης, είμαστε όλοι πατριώτες» σημείωσε.