Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μενβέντεφ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Μιχαΐλ Γκουζμάν για την εκπομπή «Formula of Power».

Ο Ρώσος δημοσιογράφος μεταξύ άλλων ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα και για την περίφημη γραβάτα.

«Πριν από μερικά χρόνια κύριε Πρωθυπουργέ είχατε πει ότι θα φορέσετε γραβάτα, όταν η Ελλάδα απαλλαγεί από τα χρέη. Συμπεραίνοντας από το γεγονός οτι σήμερα δεν φοράτε γραβάτα, η Ελλάδα έχει ακόμα κάποια χρέη. Είναι αλήθεια ότι αναλάβατε τη χώρα σε δύσκολη κατάσταση, αλλά η κατάσταση γίνεται όλο και καλύτερη, και εδώ, φυσικά, ο δικός σας ρόλος είναι μεγάλος. Πρώτον, πώς το πετύχατε και τι χρειάζεται, κατά τη γνώμη σας, επιπλέον να γίνει για να φορέσετε γραβάτα», ρώτησε ο κ. Γκουζμάν

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι τη φόρεσα τη γραβάτα. Τη φόρεσα όταν πετύχαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας που ουσιαστικά εξομαλύνει τη δυνατότητα αποπληρωμής αυτών των χρεών».

Με τον δημοσιογράφο να του λέει: «Ψάχνω αυτά τα πλάνα για τη δική μας εκπομπή» και τον πρωθυπουργό να απαντά: «Τη φόρεσα, αλλά την έβγαλα την ίδια μέρα και στην ίδια ομιλία, λέγοντας ότι για μένα αυτή η εμφάνιση αποτελεί μία στολή εργασίας. Έχω καταφέρει να είμαι ίσως ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που έχω μπει στα πιο σημαντικά, αν θέλετε, φόρα και στις πιο σημαντικές έδρες κυβερνήσεων, από το Κρεμλίνο μέχρι τον Λευκό Οίκο, και από το Βατικανό έως τη Downing Street, και σε όλον τον κόσμο, και στο Πεκίνο και παντού, χωρίς γραβάτα. Συνεπώς, νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάκτηση».

Ο Μιχαΐλ Γκουζμάν επέμεινε στο θέμα αναφέροντας ότι: «Πρόσφατα στο Πεκίνο, επίσης δεν φορέσατε γραβάτα»

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι: «Πράγματι, στο Πεκίνο ήταν πιο εύκολο εκεί. Θέλω να πω, όμως, ότι ανεξαρτήτως του συμβολισμού, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως με την επιτυχία αυτή που είχαμε πράγματι είναι σαν να έφυγε μία θηλιά, μία γραβάτα από τον λαιμό μας. Εννοώ, την επιτυχία που είχαμε για το ελληνικό χρέος. Μπορεί να μη διαγράφηκε το χρέος. Ωστόσο, βρέθηκε ένας τρόπος, μέσα από την επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των αποπληρωμών και την περίοδο χάριτος, να δοθεί ένας καθαρός διάδρομος 15ετίας για την Ελλάδα, πράγμα το οποίο αναγνωρίζουν οι επενδυτές και δημιουργείται ένα πολύ θετικό κλίμα επενδύσεων στην Ελλάδα.

Και οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. Έχουμε το καλύτερο ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας, με προοπτική να έχουμε ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Διότι για εμάς επενδύσεις σημαίνει ανάπτυξη, ανάπτυξη σημαίνει δουλειές, θέσεις εργασίας. Και, βεβαίως, θέλω να το τονίσω αυτό, μιας και απευθύνομαι στον ρωσικό λαό, ότι η Ελλάδα είναι μία πολύ φιλική χώρα, παραδοσιακά, προς τη Ρωσία και προς τους Ρώσους πολίτες.

Μία φιλική όχι μόνο για τουρισμό, αλλά και για επενδύσεις, καθώς αποτελεί έναν ελκυστικό, επενδυτικό προορισμό. Νομίζω ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες, φιλικό κλίμα. Συνεπώς θα έπρεπε κανείς να το λάβει υπόψη του, διότι, ξέρετε, στα χρόνια της κρίσης ήταν λίγοι αυτοί που στάθηκαν, τουλάχιστον σε επίπεδο ψυχολογικό και συμπάθειας, δίπλα μας. Εμείς αυτό το εκτιμάμε. Τώρα, ακόμη και αυτοί που δεν στάθηκαν δίπλα μας, βλέπουν την Ελλάδα ως ευκαιρία και επενδύουν. Είναι κρίμα αυτήν την ευκαιρία να μην την αξιοποιήσουν Ρώσοι επενδυτές».