Στα ενεργειακά θέματα, με αφορμή τον αγωγό ΤΑΡ και τον Turkish Stream, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Mikhail Gusman για την εκπομπή «Formula of Power», ενόψει των επαφών του στη Μόσχα. Ο πρωθυπουργός εστίασε ειδικότερα στην ενεργειακή ασφάλεια που πρέπει να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή Ελλάδας, Τουρκίας και βαλκανικών χωρών.

Μίλησε ακόμη για τη στρατηγική θέση της χώρας και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει και παίζει στον ενεργειακό τομέα.

«Ο τομέας της ενεργειακής συνεργασίας είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας στις ελληνορωσικές σχέσεις. Εμείς εκτιμάμε ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος στον ενεργειακό τομέα, καθώς διαθέτει πολύ σημαντικές ενεργειακές πηγές. Και, βεβαίως, είναι γνωστό από το 2015, από τότε που ανέλαβα τη διακυβέρνηση, η θέση της Ελλάδας είναι μια θέση πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και πολυδιάστατης και ενεργητικής πολιτικής και στον ενεργειακό τομέα», τόνισε ο κ. Τσίπρας,απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου.

«Ως εκ τούτου, διατηρούμε μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες την πεποίθηση ότι στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, διαμερισμού των πηγών και των ροών ενέργειας, η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη ρωσική ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά. Έχουμε την επιμονή και την υπομονή και πιστεύω ότι μπορεί στο μέλλον να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, βεβαίως, πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τον λεγόμενο νότιο διάδρομο και τον αγωγό ΤΑP που περνάει από την Τουρκία προς την Ελλάδα και πηγαίνει προς την Ιταλία. Συνεπώς, θεωρούμε ότι η δυνατότητα να υπάρξει και ένας ακόμα αγωγός, παράλληλος σε αυτήν τη διαδρομή, είναι μια δυνατότητα ρεαλιστική και μέσα στα πλαίσια που εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει όλοι να συμφωνούμε, στα πλαίσια μιας λογικής διαμερισμού και πολυδιάστατης στρατηγικής σε ό,τι αφορά τις πολλαπλές πηγές ενέργειας και τις πολλαπλές ροές ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που λέμε ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση».