Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου, τη μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία και τα όσα έγιναν λίγη ώρα αργότερα, με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, σχολίασε μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η είδηση, κατά την άποψή μου και κατά την άποψη πολλών συμπατριωτών μας, είναι ότι χιλιάδες λαού και νεολαίας, πορεύτηκαν χθες, από το Πολυτεχνείο μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, φωνάζοντας “έξω το ΝΑΤΟ”, “έξω οι βάσεις του θανάτου”, “δημοκρατικά, κοινωνικά, λαϊκά δικαιώματα” και μια σειρά τέτοια επίκαιρα συνθήματα, που πριν 45 χρόνια τα φώναζαν οι αγωνιστές στο Πολυτεχνείο», ανέφερε την Κυριακή, μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ TV.

Ο κ. Κουτσούμπας προσέθεσε πως «έγινε κάθε προσπάθεια, με αυτήν τη συμπαιγνία διαφόρων ομάδων που αυτοαποκαλούνται αντιεξουσιαστικές, αναρχοαυτόνομες, και της Ελληνικής Αστυνομίας, των ΜΑΤ, να παίζουν αυτόν τον πετροπόλεμο, για να δείχνουν τα τηλεοπτικά κανάλια, που κυνηγούν την είδηση και την επικαιρότητα και να θαφτεί στην ουσία το περιεχόμενο».

«Για να το πω καθαρά, θα έτριβε τα χέρια του μέσα από την αμερικανική πρεσβεία, ο Αμερικανός πρέσβης, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες και οι διάφοροι που θέλουν να αμαυρώνουν αυτή την επέτειο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την παραχάραξη της ιστορίας του Πολυτεχνείου, και όσα είπε η Χρυσή Αυγή ότι «δεν υπήρχαν νεκροί», επισήμανε πως «όσο περνάνε τα χρόνια τόσο γίνεται προσπάθεια διάφορες τέτοιες σκοταδιστικές δυνάμεις να πάρουν τη “ρεβάνς”, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ανέβηκαν τα αντιιμπεριλιαστικά, αντιΝΑΤΟϊκά, αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού μας, έγιναν μεγάλοι αγώνες, γίνονται και σήμερα μεγάλοι αγώνες και απ’ αυτή τη σκοπιά θέλουν διάφοροι να τα ποδοπατήσουν και να ανατρέψουν την ίδια την ιστορία και την ιστορική πραγματικότητα».

Ερωτηθείς για το εάν κάποιοι «εξαργύρωσαν ένσημα» μέσα από το Πολυτεχνείο, σημείωσε ότι η ιστορία καθενός καταγράφεται βάσει των πράξεών του και της διαχείρισης της ψήφου και της ευθύνης που του έδωσε ο λαός.

«Σκαλοπάτι μόνο για πολεμικές εμπλοκές οι αλυτρωτισμοί»

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε ότι το κόμμα του θεωρεί απαράδεκτη τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα την καταψηφίσει, τονίζοντας ότι η συμφωνία έγινε «μόνο και μόνο για να μπει η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην Ε.Ε., ήταν απαίτηση των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και των ηγετικών δυνάμεων στην Ε.Ε., όμως αυτό δεν φέρνει ασφάλεια, φιλία και εξάλειψη των αλυτρωτισμών και των εθνικισμών ανάμεσα στις δύο χώρες και στην περιοχή», καθώς το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αστάθειας και αλλαγής των συνόρων.

Κατήγγειλε, ταυτόχρονα τον αλυτρωτισμό που εκδηλώνεται τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι «οι εθνικισμοί και οι αλυτρωτισμοί είναι το σκαλοπάτι μόνο για πολεμικές εμπλοκές».

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης τόσο με την Αλβανία όσο και με την Τουρκία είναι ανεπαρκείς και εγκάλεσε την κυβέρνηση για καλλιέργεια κλίματος επανάπαυσης στον ελληνικό λαό και απόκρυψης από αυτόν της «μεγάλης εικόνας», που αφορά το μεγαλοϊδεατισμό της άρχουσας τάξης των Τιράνων.

«Τα ζητήματα είναι ανοιχτά και η κυβέρνηση προσαρμοσμένη, ενταγμένη στην ευρωατλαντική λογική, ιδιαίτερα με το ΝΑΤΟ, έχει τεράστιες ιστορικές ευθύνες που δε διαφωτίζει τον ελληνικό λαό» τόνισε, προσθέτοντας πως «οι λαοί μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε».

Επίσης, τόνισε ότι «η όξυνση της κατάστασης με την Ελλάδα είναι μέσα στο σχέδιο της τουρκικής αστικής τάξης και των διαφόρων -κατά περίσταση- περιφερειακών ή γενικότερων συμμάχων της» και κάλεσε τον λαό σε επαγρύπνηση και πάλη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει στο λαό πως «το ΝΑΤΟ θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία».

Είπε ότι το ΚΚΕ αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο προσχέδιο συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου «κυρίως γιατί δεν ανοίγει σε βάθος τον πραγματικό διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας που πρέπει να κατοχυρωθεί και συνταγματικά».

Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση απευθυνόμενη «σε ένα δικό της ακροατήριο» που τάσσεται υπέρ του συνταγματικά κατοχυρωμένου διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας «πάει να το μπερδέψει με ημίμετρα που επιδεινώνουν την κατάσταση και το σφιχτό εναγκαλισμό Κράτους-Εκκλησίας προβλέποντας και στενό επιχειρηματικό εναγκαλισμό του Κράτους με την Εκκλησία και μάλιστα σε αμφισβητούμενες εκτάσεις».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «τέλος των μνημονίων» σημαίνει κατάργηση των νόμων των μνημονίων που παραμένουν σε πλήρη ισχύ, σημείωσε ότι «η εποπτεία δεν σταματά», προσθέτοντας πως «άρα, δεν μιλάμε για το τέλος αυτής της κατάστασης, αλλά για αρχή μιας νέας περιόδου» όπου, όπως γίνεται μετά τις καπιταλιστικές κρίσεις, «υπάρχει μια περίοδος αναζωογόννησης της οικονομίας, για να μπορέσει να υπάρχει κερδοφορία σε μεγάλους ομίλους, όμως είναι επισφαλής αυτή η ανάπτυξη».

Επισήμανε ότι ο λαός πρέπει να διεκδικήσει όσα μπορεί περισσότερα και κυρίως να ανοίξει «το δρόμο αύριο, ώστε να πάρει πίσω όλα αυτά που έχασε την περίοδο της βαθιάς κρίσης και αυτό θα γίνει μόνο με μια ανάπτυξη και έξοδο απ’ την κρίση σε όφελος όμως του λαού».

«Χρειάζεται ανάπτυξη όχι για την κερδοφορία των λίγων, αλλά ανάπτυξη για την πλειοψηφία των εργαζομένων», τόνισε.

«Να απορρίψει ο λαός τη λογική του «μικρότερου κακού»

Κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι ο λαός πρέπει να απορρίψει τη λογική του «μικρότερου κακού», εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις «ψεύτικες ελπίδες» που έδωσε στο λαό και για τη χειραγώγηση και ενσωμάτωση του λαϊκού κινήματος με αποτέλεσμα τη μοιρολατρία και την απογοήτευση και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι «αυτή η Αριστερά είναι “γιαλαντζί” αριστερά, μόνο για τα συνθήματα και στην πράξη θα βγει δεξιότερη της Δεξιάς».

«Το τι είναι Δεξιά και Αριστερά καθορίζεται από το τι κάνουν στη Βουλή, αν σηκώνουν το “ξερό τους” το χέρι και ψηφίζουν αντιλαϊκά νομοσχέδια. Να το βράσω εγώ αν αυτός ο κύριος λέει ότι είναι αριστερός ή ότι έχει αριστερές καταβολές. Άρα, στην πράξη ή είσαι με τον εργάτη, τον αγρότη, τον επαγγελματία, με το λαό μας ή είσαι με τα μονοπώλια, με τους ομίλους, με τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τις διεθνείς συμμαχίες τους, όπως είναι το Eurogroup και το ΔΝΤ» υπογράμμισε, υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Κουτσούμπας.