«Χρειάζεται να ορθώσουμε ένα τείχος απέναντι στον φασισμό και τον ρατσισμό, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, φορείς, συλλογικότητες και κόμματα», τονίζει στην εφημερίδα «Documento», η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη της για την υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου, τη στάση της ΕΛΑΣ και τη συνεργασία της με την κ. Παπακώστα.

Συγκεκριμένα για την «αποτρόπαια» όπως την χαρακτηρίζει η υπουργός, πράξη, που προκάλεσε τον «άδικο χαμό ενός νέου ανθρώπου», έχει ξεκινήσει «έρευνα για να ξεκαθαριστεί τι πραγματικά συνέβη και ποια ήταν η στάση όλων όσοι βρέθηκαν επί τόπου και ενεπλάκησαν ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Δεν εξαιρεί δε, και τα στοιχεία για τη στάση των παριστάμενων επαναλαμβάνοντας ότι η υπό εξέλιξη έρευνα θα δώσει όλες τις απαντήσεις «ώστε να μην μείνουν σκιές».

Υπογραμμίζει ότι «η δημοκρατία, ο πολιτισμός μας, το δικαιϊκό σύστημα και η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν επιτρέπουν ούτε αυτοδικία ούτε ασύμμετρη αστυνομική βία».

Η ίδια διακρίνει «ποιοτική διαφορά» στη στάση της αστυνομίας σε σύγκριση με τις «ημέρες Σαμαρά όπου η άγρια καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων ήταν κανόνας». Διαβεβαιώνει ότι ο εκδημοκρατισμός «είναι ένας διαρκής αγώνας» και ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας καλύτερης και αποτελεσματικότερης Αστυνομίας, σχεδιάζεται η αναβάθμιση των Σχολών της, με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας. «Θέλουμε οι Σχολές να βγάζουν στελέχη όχι μόνο με επαγγελματική κατάρτιση αλλά και με βαθιά δημοκρατική συνείδηση», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις και την επίσκεψη της στο Πέραμα, η υπουργός διευκρινίζει ότι ήταν επιλογή της να πάει εκεί «και χωρίς την αφορμή της επέθεσης ομάδας ακροδεξιών σε ένα νέο παιδί που πήγαινε στη συναυλία για την επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά». Με τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον δήμαρχο, προσθέτει, κάναμε μια ουσιαστική συζήτηση με στόχο «να μην αφήσουμε το Πέραμα να μετατραπεί από τόπο λαϊκών αγώνων σε κοιτίδα-εφαλτήριο και ιμάντα φασιστών».