Θερμά λόγια για τις προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός, αλλά και αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση για πιστή τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, επεφύλαξε πρόεδρος του Εurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ κατά την επίσκεψη – αστραπή που πραγματοποίησε στην Ελλάδα.

Ο ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος κατά τη μακρά συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και κατά τη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο επίσημου δείπνου που του παρέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δήλωσε φίλος της Ελλάδας, έστειλε μήνυμα παραμονής της χώρας στο ευρώ, αλλά κατέστησε σαφές ότι όλα εξαρτώνται από την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας και από την έκθεση της τρόικας.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά το απόγευμα, έκανε λόγο για «τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας» και υπογράμμισε την ανάγκη ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έδειξε ότι αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των περιστάσεων και τόνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ζήτησε όμως να δοθούν στη χώρα όχι χρήματα αλλά χρόνος και δυνατότητες προώθησης αναπτυξιακών μέτρων.
«Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να πετύχουμε τους στόχους, αλλά και η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας», φέρεται να είπε στον πρόεδρο του Εurogroup.

Σύμφωνα με το Έθνος, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο κ. Σαμαράς αφού παρουσίασε τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί και το «πακέτο» των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το «μνημόνιο 2».

Εθεσε με ευθύ τρόπο το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, επικαλούμενος την εντεινόμενη ύφεση και παράλληλα σημείωσε την ανάγκη να δοθούν το συντομότερο δυνατό τα 6 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί (από το μνημόνιο) για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών.

Οπως επεσήμανε, η κίνηση αυτή θα τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά και θα δώσει τη δυνατότητα αύξησης των εσόδων του Δημοσίου.

Τέλος, επανέλαβε ότι οι αρνητικές δηλώσεις για την Ελλάδα, δεν βοηθούν στην αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και επεσήμανε την ανάγκη απομόνωσης αυτών των «φωνών» τόσο από τις κυβερνήσεις στις οποίες μετέχουν όσο και από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Έτοιμος να βοηθήσει

Από την πλευρά του ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει και δημόσια και στο παρασκήνιο, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Εurogroup, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων και η ύπαρξη θετικής έκθεσης από την τρόικα τον Σεπτέμβριο.

Όπως είπε, εάν αυτά γίνουν, τότε και η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως, λύνοντας πολλά από τα προβλήματα και θα μπορέσει να υπάρξει στήριξη στα αιτήματα που θέτει η ελληνική πλευρά.

Ο ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να πατάξει τη φοροδιαφυγή και φέρεται να είπε ότι εάν αυτό είχε συμβεί δεν θα επιβαρύνονταν διαρκώς οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλο-συνταξιούχοι.

Ζήτησε επίσης να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και έδωσε έμφαση στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. «Πρέπει να συγκρουστείτε με τις συντεχνίες», είπε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, αναγνωρίζοντας όμως ότι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα.

Τέλος, με πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού, ετέθη στις συνομιλίες το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι λόγω των εξελίξεων στη Συρία είναι πιθανόν το πρόβλημα να ενταθεί και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση από την ΕΕ.