Ο πρώην υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων είχε εφαρμοσθεί και επί της θητείας του ως υπουργός Υγείας. «Είχα ανακοινώσει ότι θα προχωρούσαμε σε γενική απαγόρευση, αφού θα έληγε η περίοδος των 6 μηνών. Δεν προκάναμε, όπως είχε πει και ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, και έμεινε το όλο πρόγραμμα στη μέση. Εμείς ενθαρρύναμε από την πρώτη κιόλας στιγμή τη νέα Κυβέρνηση, και πρέπει να σας πω ότι πολύ ορθά η κα. Ξενογιαννακοπούλου επέμεινε και έκανε τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, πάνω στο νόμο που είχα περάσει εγώ τότε, και έτσι επιτέλους η Ελλάδα περνάει το κατώφλι των πολιτισμένων χωρών» συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «κάποιοι πρέπει να αρχίσουν να καπνίζουν, για να ξεχνούν τον πόνο τους στην πολιτική». Είπε ότι όποια κυβέρνηση κι αν ήταν θα προσέφευγε στο μνημόνιο, ωστόσο τόνισε την ευθύνη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένης και της θητείας της ΝΔ, «όπου δεν περιορίστηκε όσο έπρεπε το κράτος».

«Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος. Σαφώς είναι θετικό ότι περιόρισε κάπως τις δημόσιες δαπάνες, και ότι επιχειρεί να μειώσει και τα ελλείμματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το λέμε και εμείς. Δεν είναι όμως καθόλου θετικό το γεγονός ότι αυξάνει τη φορολογία δημιουργώντας στην οικονομία συνθήκες αποπνικτικές, ασφυξίας. Αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει καμία λογική. Υποτίθεται ότι θέλουμε ξένες επενδύσεις, το πάω σε πρακτικά, αυτή τη στιγμή, παραδείγματα. Αλλά έχουμε έναν από τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας για τα επιχειρηματικά κέρδη στην Ευρώπη» συνέχισε.
«Για να ανασάνει η οικονομία χρειάζεται καλή ψυχολογία και οξυγόνο. Και το οξυγόνο αυτό ακριβώς είναι που της έχει στερήσει το κράτος. Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειαζόμαστε, είναι η οικονομία να λειτουργήσει με τους δικούς της κανόνες κάτω από την καθοδήγηση, βέβαια, της πολιτείας. Είναι κεφάλαια και κίνητρα. Και αυτά είναι η βάση της ανάπτυξης. Θα την ξεπεράσουμε την κρίση. Μην έχετε καμία αμφιβολία. Ας την ξεπεράσουμε με τις λιγότερο δυνατόν επιπτώσεις για την οικονομία, και κυρίως για την κοινωνία. Και άλλες χώρες το έχουν δει το έργο».

Ερωτηθείς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον «Καλλικράτη» ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την ικανότητα των αυριανών Περιφερειών, «των μικρών αυτών κρατών», να μπορέσουν πραγματικά «να πάρουν στους ώμους τους με μια άθλια κρατική και διοικητική μηχανή, με ένα ανεπαρκές σύστημα, τις μεγάλες υποχρεώσεις που θα τους ανατεθούν».

Σχετικά με την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από την Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδιο ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι: «Η έλλειψη συνεννόησης, συνεργασίας, κατανόησης και αντικειμενικής ανάλυσης των γεγονότων και των καταστάσεων, οδήγησαν την ΝΔ στο να αποσυρθεί. Και αυτή είναι μία κίνηση, βεβαίως, πολιτική. Έχει το στοιχείο της διαμαρτυρίας, αλλά δείχνει και κάτι άλλο: ότι ήρθε η ώρα για όλα αυτά να βάλουμε μυαλό, και να συζητήσουμε. Ακούτε διάφορα να λέγονται για τη μία ή την άλλη υπόθεση. Η Ελλάδα και το Κοινοβούλιο κατάντησαν ένα απέραντο δικαστήριο. Πολλοί δε εκ των βουλευτών, έχουν εξελιχθεί όχι σε δικαστές, αλλά σε ιεροεξεταστές».

«Ευθύνες όπου υπάρχουν και εντοπίζονται και διαπιστώνονται, να τις αναλαμβάνουν αυτοί που τις φέρουν και να υφίστανται τις συνέπειες. Αλλά, δεν μπορούμε να οδηγούμε όλο το πολιτικό σύστημα, σαν να μην υπάρχει άλλο θέμα, μέσα από αυτή τη διαδικασία που σας περιέγραψα, στην αυτοαπαξίωσή του, για να μην πω και στην αυτοκτονία του».