«Μπορεί να το ονομάσουμε Πιέρ, Ευκλείδη ή Κωστή, αλλά οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές μετά την ομιλία του Ευρωπαίου επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η συμφωνία δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης προέταξε την ανάγκη να τεθούν καθαροί όροι στην πολιτική ζωή του τόπου και με αιχμή το σενάριο για ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων ζήτησε από τον Ευρωπαίο επίτροπο να ξεκαθαρίσει το θέμα προς όλους τους Έλληνες και ειδικά τους συνταξιούχους.

Το επόμενο σημείο στο οποίο επικέντρωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ την τοποθέτησή του αφορούσε το «αύριο της χώρας», καθώς τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας σε αυτήν τη φάση είναι κυρίως πολιτικό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι δεν μηδενίζει τις προσπάθειες που έγιναν και προφανώς τις προσπάθειες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του κ. Μοσκοβισί και χαιρέτισε το γεγονός ότι η χώρα παρέμεινε τελικά στο ευρώ, «χάρη και στην χωρίς προϋποθέσεις στήριξη, που έδωσε το σύνολο της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης τον Αύγουστο του 2015 στην κυβέρνηση». «Δεν μηδενίζω, επίσης, και την πρόσφατη συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέος, η οποία, όπως και η προηγούμενη, πολύ σημαντικότερη, το λένε και οι αριθμοί και είναι ξεροκέφαλοι οι αριθμοί του 2012, είναι φυσικά καλοδεχούμενη» είπε ο Χατζηδάκης.

Η συμφωνία δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «η συμφωνία δεν είναι καθόλου μα καθόλου ανώδυνη για τους Έλληνες πολίτες, διότι ως προϋπόθεση είχε την υιοθέτηση σκληρών μέτρων, περικοπής συντάξεων, περικοπής του αφορολόγητου, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ίσα με το 2060, το Υπερταμείο ίσα με το 2115, τη σκληρή εποπτεία του ΕSM στις ελληνικές τράπεζες. Σε αντάλλαγμα έχουμε το cash buffer, το μαξιλάρι. Από τη μία πλευρά, λοιπόν, έχουμε λεφτά, από την άλλη έχουμε υποχρεώσεις και, φυσικά, εποπτεία. Λεφτά από τη μία, υποχρεώσεις και εποπτεία είχαμε και στο πρώτο και στο δεύτερο και στο τρίτο μνημόνιο» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης κατά το πρώτο κεφάλαιο της τοποθέτησής του. Απευθυνόμενος προς τον κ. Μοσκοβισί είπε: «Κύριε επίτροπε, λοιπόν, μπορούμε να το βαπτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο».

Ως μία δεύτερη παρατήρηση για τη τη συμφωνία, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δεν έχι ακόμη αποκατασταθεί, αφού δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν ακόμα τα capital controls, είναι αυτή καθαυτή η συμφωνία, η οποία, ουσιαστικά, βάζει την Ελλάδα με το μαξιλάρι ασφαλείας, τα χρήματα που θα πάρουμε από τον ESM, σε μία χρηματοδοτική γυάλα, μέχρι το τέλος του 2021 για να καλυφθούν με ασφάλεια οι χρηματοδοτικές ανάγκες μας. «Άρα, παρότι μιλάμε για αγορές, στην πραγματικότητα δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις αγορές και ούτε, ενδεχομένως, οι αγορές να δείξουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, με βάση το ίδιο το πνεύμα της συμφωνίας και με βάση αυτά που δείχνει αυτό το μαξιλάρι ασφαλείας, το οποίο, προφανώς, εγκρίθηκε για τους λόγους που είπα» πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε στον Ευρωπαίο επίτροπο το θέμα με τα ερωτηματικά, τα οποία γεννήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους δανειστές την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Αφού σημείωσε ότι η ΝΔ λέει το αυτονόητο με κάθε Έλληνα πολίτη, ότι δεν θέλει να περικοπούν οι συντάξεις, ζήτησε να ξεκαθαριστεί το ζήτημα προς όλους και κυρίως τους συνταξιούχους. «Εμείς το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Αν, κύριε επίτροπε, μας πείτε ότι η συμφωνία αυτή για τις συντάξεις θα ακυρωθεί, και θα ακυρωθούν και οι υπόλοιπες ενδεχομένως συμφωνίες της χώρας, καλοδεχούμενο! Καλοδεχούμενο, να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε και εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθαροί οι όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα, για όλους τους Έλληνες, και θα πρέπει να ξέρουμε πώς θα προχωρήσει η χώρα μπροστά, με βάση τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Το τονίζω προς πάσα κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Το αύριο της χώρας

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι παρά τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, παρά το ότι πράγματι οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει δύσκολα μέτρα και στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών και στο επίπεδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα παραμένει τελευταία χώρα ως προς την ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη και οι επενδύσεις -μεγάλες και μικρές- είναι στο 1/3 των επενδύσεων που είχαμε το 2007, δηλαδή δύο χρόνια πριν πέσουμε στην κρίση.

«Αυτό που χρειαζόμαστε, λοιπόν, είναι αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αυτό είναι η προστιθέμενη αξία της ΝΔ, που αναντίρρητα είναι η πολιτική δύναμη που έρχεται. Θέλουμε να κάνουμε μία πραγματική στροφή στην Ευρώπη, στην κοινή λογική, στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στις επενδύσεις, έτσι ώστε να “πάρει ξανά μπροστά” η μηχανή της οικονομίας, να έχουμε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και η Ελλάδα να ξαναγίνει πραγματικά, και όχι στα λόγια, μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.