Υλικά

  • 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. σ. ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 1 φλ. τσαγιού βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κύβους
  • 6- 8 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • Για τη γέμιση:
  • 6- 7 μεγάλα μήλα, ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 1 κ. σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ. γλ. κανέλα
  • 1/4 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ. γλ. αλάτι
  • 2 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. σ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • Για την επικάλυψη:
  • 1 αυγό, χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό (για άλειμμα)
  • Ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  3. Προσθέστε το παγωμένο βούτυρο και δουλέψτε το με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστούν μικρά κομμάτια σαν μπιζέλια.
  4. Προσθέστε το κρύο νερό, μια κουταλιά τη φορά, και ανακατέψτε μέχρι να ενωθεί η ζύμη και να μπορεί να σχηματιστεί μια μπάλα.
  5. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη, σχηματίστε κάθε μέρος σε δίσκο και τυλίξτε με πλαστική μεμβράνη. Βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις φέτες μήλου με τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το αλεύρι. Αφήστε τα στην άκρη.
  7. Ανοίξτε τη μία από τις δύο ζύμες σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να είναι λίγο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα σας (περίπου 22-24 εκ.). Τοποθετήστε τη ζύμη στην ταρτιέρα και πιέστε την καλά στις άκρες.
  8. Γεμίστε την ταρτιέρα με τη γέμιση μήλου και προσθέστε τα κομμάτια βουτύρου πάνω από τα μήλα.
  9. Ανοίξτε τη δεύτερη ζύμη και καλύψτε τη μηλόπιτα. Τρυπήστε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και πιέστε τις άκρες της ζύμης για να κλείσουν καλά.
  10. Αλείψτε την κορυφή με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη και ψήστε τη μηλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45- 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να φουσκώσουν τα μήλα.
  11. Αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη σερβίρετε.