Υλικά
- 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ. σ. ζάχαρη
- 1 κ. γλ. αλάτι
- 1 φλ. τσαγιού βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κύβους
- 6- 8 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
- Για τη γέμιση:
- 6- 7 μεγάλα μήλα, ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
- 1 κ. σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ. γλ. κανέλα
- 1/4 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ. γλ. αλάτι
- 2 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ. σ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- Για την επικάλυψη:
- 1 αυγό, χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό (για άλειμμα)
- Ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Προσθέστε το παγωμένο βούτυρο και δουλέψτε το με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστούν μικρά κομμάτια σαν μπιζέλια.
- Προσθέστε το κρύο νερό, μια κουταλιά τη φορά, και ανακατέψτε μέχρι να ενωθεί η ζύμη και να μπορεί να σχηματιστεί μια μπάλα.
- Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη, σχηματίστε κάθε μέρος σε δίσκο και τυλίξτε με πλαστική μεμβράνη. Βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις φέτες μήλου με τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το αλεύρι. Αφήστε τα στην άκρη.
- Ανοίξτε τη μία από τις δύο ζύμες σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να είναι λίγο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα σας (περίπου 22-24 εκ.). Τοποθετήστε τη ζύμη στην ταρτιέρα και πιέστε την καλά στις άκρες.
- Γεμίστε την ταρτιέρα με τη γέμιση μήλου και προσθέστε τα κομμάτια βουτύρου πάνω από τα μήλα.
- Ανοίξτε τη δεύτερη ζύμη και καλύψτε τη μηλόπιτα. Τρυπήστε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και πιέστε τις άκρες της ζύμης για να κλείσουν καλά.
- Αλείψτε την κορυφή με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη και ψήστε τη μηλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45- 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να φουσκώσουν τα μήλα.
- Αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη σερβίρετε.