Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό

Τι συμφωνήθηκε για το όνομα της γειτονικής χώρας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:59
12/06/2018
Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό
94
loading

Διάγγελμα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη δεύτερη επικοινωνία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της γείτονος Ζόραν Ζάεφ.

Προηγουμένως, ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Όσα είπε ο πρωθυπουργός:

 • Η ΠΓΔΜ συμφώνησε να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασίας
 • Οι γείτονες συμφώνησαν να αλλάξουν το όνομά τους σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Severna Makedonija).
 • Η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό, δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους
 • Στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι βόρειοι γείτονές μας δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας.
 • Η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν θα είναι Μακεδόνας σκέτο, αλλά πολίτης της Βόρειας Μακκεδονίας.
 • Η συμφωνία αφού υπογραφεί από τους ΥΠΕΞ θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας.
 • Με τη συμφωνία επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.

Ολόκληρο το τηλεοπτικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό:

«Ελληνίδες, Έλληνες,

Πριν από λίγη ώρα και μετά από πολύμηνες και επίμονες διαπραγματεύσεις, καταφέραμε να καταλήξουμε σε Συμφωνία με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, για την επίλυση της χρόνιας διαφοράς μας σε ότι αφορά την ονομασία της Γείτονος.

Εδώ και πάνω από εβδομήντα χρόνια, από την ίδρυση του γειτονικού ομόσπονδου Κράτους της Γιουγκοσλαβίας, και ιδιαίτερα μετά την ανεξαρτητοποίησή της το 1992, η γειτονική χώρα έφερε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικειοποίηση της βαριάς πολιτισμικής κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι προκειμένου να αποκατασταθούν σχέσεις εποικοδομητικής συνεργασίας και ειλικρινούς φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας και προκειμένου η Ελλάδα όχι μόνο να δεχθεί αλλά και να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας, οι τελευταίοι συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων.

Συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό.

Με δυο λόγια το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Με τον τρόπο αυτό και υπό τους όρους που προβλέπονται στην συμφωνία οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Έτσι επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.

Την ίδια στιγμή -και ίσως αυτό να έχει τη μεγαλύτερη ιστορική βαρύτητα και αξία για την Ελλάδα- στη Συμφωνία που καταλήξαμε, για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Ο όρος Μακεδόνας της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό διαχωρίζεται ρητά και κατηγορηματικά από τον όρο Μακεδόνας όπως τον χρησιμοποιούν και στη βάση του οποίου αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες της γειτονικής μας χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο η Συμφωνία αναγνωρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των γειτόνων μας ως Μακεδονικής γλώσσας, με την πρόσθετη, όμως, και σαφή διατύπωση ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών,

γεγονός που, όπως ρητά αναγνωρίζεται, την διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Αλλά πέραν αυτών, μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός ότι συμφωνήσαμε οι γείτονές μας στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση να αναλάβουν την υποχρέωση να αφαιρέσουν από το Σύνταγμα τους οποιαδήποτε αναφορά θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αλυτρωτική.

Συγκεκριμένα:

Απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα καθώς και στην ανάγκη προστασίας της.

Αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών

Τέλος αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές - αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.

Με τον κ. Ζάεφ καταλήξαμε επίσης σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή - κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας.

Η συμφωνία αφού υπογραφεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών θα πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή των Γειτόνων μας.

Στη συνέχεια η Ελλάδα θα υποστηρίξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, με την ΕΕ στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Και ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για ένταξή της στον οργανισμό.

Και οι δύο αυτές προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που κατοχυρώνει την χρήση του ονόματος έναντι όλων.

Με απλά λόγια εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η Ελλάδα τέλος θα κυρώσει την μεταξύ μας Σύμβαση στο ελληνικό κοινοβούλιο θέτοντας την σε ισχύ, καθώς και το Πρωτόκολλο ένταξης των Γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα.

Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα συμφέροντα της και δεν απεμπολεί το σχετικό διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία.

Η Ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.

Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία που αφορά όχι μόνο το έθνος μας, αλλά συνολικότερα τη περιοχή μας.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, και τους λαούς μας.

Κλείνει οριστικά μια διένεξη που υπονόμευσε τον κοινό βηματισμό και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Και ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον.

Ένα παράθυρο αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας, ευημερίας και συνανάπτυξης μεταξύ των λαών μας.

Με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθειά πληγωμένη περιοχή.

Σε μια περίοδο που χώρες γύρω μας βυθίζονται στον εαυτό τους, χτυπημένες από το μικρόβιο του εθνικισμού,

η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια, ως η χώρα που ανοίγει δρόμους για την ειρηνική επίλυση διαφορών και τη δημιουργική συνύπαρξη των λαών.

Και είμαι βαθιά περήφανος για αυτό.

Και πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εσωτερικούς υπολογισμούς,

Σήμερα μπορούμε όλες οι ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε περήφανοι.

Όχι μόνο για την ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά που με τη Συμφωνία κατοχυρώνουμε,

Όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας.

Το μέλλον μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών,

Μιας Ελλάδας Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη.

Αυτή την Ελλάδα οραματιζόμαστε και σήμερα κάνουμε ένα ιστορικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

94
σχόλια
 1. avatar kek

  ΤΣΙΠΡΑΣ=ΕΦΙΑΛΤΗΣ

 2. avatar Ηλίας Κ.

  Πράγματι ιστορική στιγμή καί όπως είπε καί ο ίδιος θά τόν κρίνει η ιστορία. Στήν ίδια σελίδα πού έγραψε καί τόν Εφιάλτη όταν απεκάλυψε τό μονοπάτι στόν Ξέρξη!

 3. avatar Αποκαλυπτικά συχαρίκια1

  Εξάλλου ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» χτες το βράδυ, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία αφορά τα σχέδια για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, σημειώνοντας ότι η συμφωνία είναι «ιστορική, γιατί αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα δεκαετιών που καθυστερούσε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ». Ερωτηθείς αν βλέπει δυσκολίες στην εφαρμογή της συμφωνίας λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώνονται, εναπόθεσε την πορεία της «στις δημοκρατικές διαδικασίες των δύο χωρών», που όπως είπε «δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία».

  «Ιστορική» χαρακτήρισε τη μεθοδευόμενη συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις και των δύο χωρών να συμβάλουν ώστε η συμφωνία να υλοποιηθεί. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος βρισκόταν σε διαρκή επαφή και με τις δύο πλευρές, ενώ αποκάλυψε ότι την περασμένη Παρασκευή τηλεφώνησε στον Σκοπιανό ομόλογό του και τον προέτρεψε να μην αφήσει να χαθεί η «ιστορική ευκαιρία».

  Για «φανταστικό νέο» έκανε λόγο και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπ. Τζόνσον.

  Ενδεικτικές είναι και οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων στα Βαλκάνια.

  Συγχαρητήρια εξέφρασαν τόσο η Βουλγαρία, όσο και ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα λέγοντας ότι η συμφωνία «ανοίγει το δρόμο προκειμένου όχι μόνο μία χώρα αλλά όλη η περιοχή να κινηθεί (σ.σ. προς την ένταξη) στην ευρωατλαντική οικογένεια».

 4. avatar Αποκαλυπτικά συχαρίκια

  ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΖΑΕΦ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ
  Ανοίγει νέους δρόμους σε ΝΑΤΟ - ΕΕ - μονοπωλιακούς ομίλους
  Συνεχίζονται τα συχαρίκια ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνοντας από όλες τις πλευρές ότι πρόκειται για συμφωνία ευρωΝΑΤΟικής κοπής.

  Σε ανακοίνωση του το αμερικανικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον (σ.σ. ομόλογό του της ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία» προσθέτοντας ότι «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτήν τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες».

  Σε κοινή δήλωσή τους ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού καλωσορίζουν τη συμφωνία, σημειώνουν την «ελπίδα» τους «αυτή η μοναδική ευκαιρία επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων να μη χαθεί», επισημαίνοντας με νόημα ότι «αποτελεί ένα παράδειγμα για άλλους στο πώς μπορούν να εδραιωθούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

 5. avatar 902b

  Επίσης, είπαμε από χτες στον πρωθυπουργό ότι είναι και μια συμφωνία η οποία περιέχει το "σπέρμα" του αλυτρωτισμού, από τη στιγμή που αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση ως εθνικότητα τη μακεδονική και ως γλώσσα τη μακεδονική.

  Αφήστε λοιπόν τις μεγαλοστομίες περί ιστορικών στιγμών που θα παίξει η Ελλάδα ηγετικό ρόλο!

  Η ιστορική στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο από το ξαναμοίρασμα που συντελείται στην περιοχή των Βαλκανίων, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την τραγωδία, ρόλο "γεωπολιτικού μεντεσέ", όπως σας χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρέσβης, που περιδιαβαίνει την πατρίδα μας και κάνει δηλώσεις ως νέος Πιουριφόι.

  Προς το παρόν αυτά. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στη συνεδρίαση στη Βουλή για το ζήτημα αυτό, όταν γίνει».
  Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
  Συμφωνία - «συστατική επιστολή» για ένταξη σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, με «σπέρματα» αλυτρωτισμού

 6. avatar 902a

  «Στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα πέσουμε στην παγίδα που προσπαθούν να στήσουν τόσο η κυβέρνηση όσο και άλλα κόμματα, προκειμένου να εκτραπεί η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο και να επισκιαστούν τα πολύ σκληρά μέτρα που περιέχει και για τα οποία πρέπει να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

  Δεν υποτιμάμε καθόλου τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Ισα ίσα.

  Από την πρώτη στιγμή, από χτες που μας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τηλεφωνικά (και ήταν αυτά που είπε στο διάγγελμά του), χαρακτηρίσαμε τη συμφωνία συστατική επιστολή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

  Αυτός ήταν και ο στόχος της κυβέρνησης. Γι' αυτό όλα γίνονται άρον - άρον, να τακτοποιήσει τα Σκόπια στους οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το άρον - άρον αφορά τον Ιούνιο, γιατί θα μπορούσε για παράδειγμα να πάει στις Πρέσπες και τον Αύγουστο, που είναι και παχιές οι μύγες.

  Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να χαιρετίσουν τη συμφωνία, πριν καν ενημερωθούμε όλοι οι υπόλοιποι εμείς εδώ - κι ακόμα επί της ουσίας δεν έχουμε ενημερωθεί, δεν έχουμε τη συμφωνία στα χέρια μας - για την ίδια την συμφωνία και τις λεπτομέρειές της, ήταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

 7. avatar 902

  Συμφωνία - «συστατική επιστολή» για ένταξη σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, με «σπέρματα» αλυτρωτισμού

 8. avatar Κύριε Αλέξη Τσίπρα, ακούστε παρακαλώ …2

  Δηλαδή κύριε Αλέξη Τσίπρα, οι όροι Μακεδονική γλώσσα, η Μακεδονική Ιθαγένεια, ο Μακεδόνας πολίτης, γενικά οι όροι Μακεδονία και Μακεδόνας εμπεριέχουν αυτό το σπέρμα αλυτρωτισμού που μίλησε ο Δημ. Κουτσούμπας.
  Επίσης, κύριε Αλέξη Τσίπρα, άλλο πράγμα η αυτοδιάθεση των λαών (για την οποία έχουν μιλήσει οι Μαρξ, Λένιν) και εντελώς άλλο πράγμα ο λεγόμενος «αυτοπροσδιορισμός» που είναι ένα ακόμα καθαρό εργαλείο στα χέρια του ιμπεριαλισμού και χρησιμοποιείται για τον διαμελισμό κρατών και λαών και όχι φυσικά για … το καλό τους!
  Επίσης, κύριε Αλέξη Τσίπρα, η … ταμπακιέρα, είναι η ένταξη της γειτονικής χώρας στο πολεμοκάπηλο και εγκληματικό ΝΑΤΟ, καθώς και στην καπιταλιστική Ε.Ε., που αποτελούν παράγοντες ανασφάλειας και ανησυχίας!
  Τέλος, κύριε Αλέξη Τσίπρα, να σας πούμε ότι και η πολιτική κατάντια, ο πολιτικός κατήφορος όσο κι αν δεν έχει πάτο, σίγουρα θα πρέπει να έχει ένα όριο!
  Δεν θα διασωθείτε εάν διαστρεβλώνεται (επίσημα μάλιστα στην κρατική σας ΕΡΤ) τις κρυστάλλινες Θέσεις του ΚΚΕ και του ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα!

 9. avatar Κύριε Αλέξη Τσίπρα, ακούστε παρακαλώ …1

  περί σπέρματος αλυτρωτισμού, στη Συμφωνία σας, ΔΕΝ αφορά στο όνομα της γείτονας χώρας των Σκοπίων, αλλά όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1:
  παραγρ. 3, υποπαράγραφος β. (Η ιθαγένεια του Δεύτερου Μέρους (σ.σ. Σκόπια) θα είναι Μακεδονική … – στο αγγλικό κείμενο «The nationality of Second Party shall be Macedonian …»).
  παραγρ. 3, υποπαράγραφος γ. (Η επίσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους θα είναι η «Μακεδονική γλώσσα» … – στο αγγλικό κείμενο «The official language of the Second Party shall be the «Macedonian language» …»).
  παραγρ. 3. υποπαράγραφος δ. Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» … – στο αγγλικό κείμενο «The terms «Macodonia» and «Macedonian» …»).

 10. avatar σας τα εχει πει ολα αυτα …εγκαιρως !

  ''Χαμος'' στα αστικα ελληνικα κομματα της Βουλης !!!! ''Μπουνιες'' και ''κλωτσιες'' για δηθεν διαφοροποιησεις καποιων μεσα στα κομματα τους !!!! Ρε παλικαρακια , γιατι μας δουλευετε ? Αφου ξερετε οτι τα μεγαλα αφεντικα σας ( ΗΠΑ , ΝΑΤΟ ,ΕΕ ) υπαγορευσαν την ολη καταληξη της υποθεσης !!!! Ολοι ξερετε οτι εντολες .... ανωθεν εκτελεσαν ο Τσιπρας και ο Ζαεφ !!!!
  Μη γελοιοποιηστε αλλο . Αφου ολοι ξερουμε οτι διακαης ποθος ολων σας , καθως και των ΑμερικανοΝΑΤΟικων φιλων σας ηταν η FYROM να μπει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με οποιδηποτε ονομα !!!! Λοιπον αυτο επετευχθη !!!!! Καντε τωρα λιγο υπομονη να δειτε τις ''συμμαχικες'' επιπτωσεις και τα προβληματα που θα προκυψουν σε λιγο , τα οποια δεν θα διαφερουν απο τα προβληματα που εχουμε με την αλλη ''συμμαχο'' μας την Τουρκια !!! Ηδη τα σχετικα προβληματα με την νεοΝΑΤΟικη ''συμμαχο'' Αλβανια εχουν αρχισει , και ας κανετε εσεις ολοι οτι δεν καταλαβαινετε ......

  ΥΓ Το ΚΚΕ σας τα εχει πει ολα αυτα ...εγκαιρως !!!!!!!

 11. avatar ΧΟΥΝΤΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΣ-ΤΣΙΠΡΑΣ- ΦΑΣΙΣΜΟΣ

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ.

 12. avatar Σας το είχα πει

  Απο το 2015 Παπαδόπουλο θα λέτε και θα κλαίτε.

  1. avatar “Παπαδόπουλο” θα λέμε;

   "Παπαδόπουλο" θα λέμε;... Στην εφημ. "Νέα Πολιτεία" της εποχής της δικτατορίας (στη στήλη "Τα Γλωσσικά μας") η γλώσσα των Σκοπίων αποκαλούνταν (από δύο Γερμανούς) "μακεδονική" και η λογοκρισία το άφηνε να περνά... Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να μην ξεχνάνε οι παλαιότεροι (αν το είχαν πάρει είδηση)... Υποθέτω βέβαια, για επιστημονικούς λόγους εχρησιμοποιείτο (αφού έτσι λεγόταν σε όλο τον κόσμο). Τι να πω; Μήπως η ελληνική πολιτική στρουθοκαμήλιζε, αφού ακόμα και αργότερα θεωρούσε το "μακεδονικό" "ανύπαρκτο";

 13. avatar ΝΣ

  Στα χρόνια που έρχονται η ΕΛΛΑΔΑ θα χάσει μέρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ. (Ελληνίδα πολιτικός). ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (ΦΡΑΟΥ ΜΕΡΚΕΛ)..

 14. avatar Ellraiser

  Σε ολα τα Σκοπιανα καναλια παιζει η μεγαλη επιτυχια της αναγνωρισης αφου τα πηραν ολα.
  Επισημη Μακεδονια.
  Επισημο εθνος Μακεδονιας
  Επισημη γλωσσα Μακεδονιας.
  Χωρις ιστορικους περιορισμους.

  Και αναφερονται ηδη στην Ενωμενη Μακεδονια με συνορα και Λαρισα και Καβαλα.
  Ενα ονειρο που γινη πραγματικοτητα με προσφυγες στον ΟΗΕ και στο συμβουλια ασφαλειας.
  Και αν δεν υποχωρηση το Κρατος κατοχης (Ελλας) το ευκολα γινονται οι εξοπλισμοι απο τους 'συμμαχους'.
  Το οτι θα ειναι στο ΝΑΤΟ δεν τους κανη συμμαχους μας, στο ΝΑΤΟ ειναι και οι Τουρκοι.

 15. avatar Αναρχοαυτόνομος

  Μια χαρά το διαχειρίστηκε το θέμα, πολύ καλύτερα απ' όλους τους άλλους που δεν έκαναν απολύτως τίποτα τόσα χρόνια. Από τη στιγμή που ήταν δεδομένο πως ο όρος Μακεδονία θα ήταν έτσι κι αλλιώς στην ονομασία, είναι μια καλή λύση.

  1. avatar Νομίζω…

   Επί της ουσίας, δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος ότι άλλαξε κάτι.

   1. avatar Αναρχοαυτόνομος

    Πραγματική αλλαγή θα ήταν αν έβγαινε ο όρος Μακεδονία από την ονομασία, πράγμα που δεν υπήρχε περίπτωση να γινόταν.

  2. avatar !!!!!!!

   Θα σε παρακαλεσω μην γραφης γιατι προκαλεις τους Ελληνες.

   http://prntscr.com/jue3z1

   Οι εποχες αλλαζουν αλλα τα γιουσουφακια στην υπηρεσια των ραγιαδων παραμενουν.

   1. avatar Αναρχοαυτόνομος

    Οκ, προκαλώ τον κόσμο. Τόσες δεκαετίες που ήταν η δήθεν ευαισθησία σας όταν Μακεδονία ανεβάζανε Μακεδονία κατεβάζανε τα Σκόπια. Μη μου λες λοιπόν ιστορίες για γιουσουφάκια και προδότες. Ξύπνα και δες κατάματα την αλήθεια. Όλα τα άλλα είναι να χαμε να λέγαμε

    1. avatar !!!!!!!

     Εχεις μεγαλο προβλημα με τους παλιους αχρηστους προδοτες ωστε να δινης αφεση αμαρτιων σε οτι κανουν στους τωρινους.
     Ξεκολλα !!!!
     Δεν ειμαστε ολοι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και υπολοιπη συμμορια της βουλης.
     Σε φτηνουν και λες ναι αλλα οι παλιοτεροι με εφτηναν περισσοτερο. Δεν αντεχεις χωρις φτησιμο γενικα?
     Υπαρχουν και σκετο Ελληνες χωρις τα χρωματακια σας (να τα χαιρεστε).
     Προβατα !!!!.

     1. avatar Αναρχοαυτόνομος

      Δεν σου μίλησα για άλλα κόμματα. Σου είπα πως έχει η κατάσταση. Που μυαλό όμως να καταλάβεις.

 16. avatar Νικηφόρος

  Χατζηαβάτης: Σου δίνω τον λόγο μου.
  Καργκιόζης : Σπουδαίο πράγμα μου δίνεις, διαμάντι, που να τον βάλω να μήν τόν χάσω!!

 17. avatar Θορπ

  Νέα εποχή ξεκίνησε επανασυνδεση των χαμένων εδαφών και μια ελεύθερη Μακεδονία με νέα ήθη και έθιμα και σύνορα καινούργια από τον βορρά έως το νότο χωρις ρανίδα αίμα να χυθεί μόνο με μια υπογραφη έγινε πράξη !
  Νέοι ορίζοντες ανοίγονται μεσωπροθεσμα από την δύση στην ανατολή μέχρι την Θράκη και πάμε για την πόλη μας την ξακουστή χωρίς αίμα να χυθεί μόνο με μια υπογραφή!
  Νοήμων σκέψη ενός ανδρός με όραμα !

 18. avatar Ηλίας Νικολακόπουλος

  Μαύρο δαγκωτό, Alexis!

  1. avatar Νίκος χασαπης

   Τώρα ειναι αργά. Παπαδόπουλο θα λέτε και θα κλαίτε. Περίμενε λίγο καιρό να διαπραγματευθεί ο ανθελληνας για τη Θράκη,την ήπειρο,το Αιγαίο.

 19. avatar Όλοι εσείς

  που φωνάζετε του τύπου αιλλινικοι μακαιδωνυα ουγκ, έχετε καταλάβει τι πραγματικά γίνεται;;; Μπαίνουν στο ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ θα κόβει βολτούλες ακόμα περισσότερο στην περιοχή, θα γίνει το μπουμ, θα εμπλακεί και η Ελλάδα ακόμη περισσότερο και να σου και ο πόλεμος δεν αργεί...Κατεβείτε λοιπόν και διαδηλώστε την Πέμπτη για τη νέα συμφωνία που μας τσακίζει τη ζωή και αφήστε τις εθνικίστικες κορώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αστοί μας απαυτόνουν, το καταλαβαίνετε;;; Δηλαδή το πρόβλημα όλων σας είναι το όνομα;;; Ότι θα βρωμάνε τα Βαλκάνια μπαρούτι ενώ ταυτόχρονα η ΕΕ με τις ευλογίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα σας αφήσει με 200 ευρώ βασικό το χετε πάρει πρέφα; Ή σας έχουν ταισει τόσο τζάμπα πατριωτισμό που βρήκατε να ουρλιάξετε τώρα; Προσέξτε μόνο μη σηκωθείτε απότομα γιατί ο καναπές έχει κάνει γούβα τεράστια, μη σας καρφωθεί κανα ελατήριο και τρέχετε

 20. avatar ΓΙΑΤΙ ΕΒΓΑΛΕ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ;

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ; ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕ;
  ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.
  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ;
  ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ
  ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ,
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ.
  ΤΩΡΑ Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ
  ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
  ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ.
  ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ, ΣΦΑΓΕΣ,ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ,ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
  ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
  ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει