Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο «Δίκτυο NATURA 2000», ασχέτως της έκτασης που καταλαμβάνουν ή του αν είναι κατοικήσιμες ή όχι, βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, στην ομιλία του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με θέμα, «Τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας ως σύνορα και έδαφος της Ε.Ε. Η “προστιθέμενη θεσμική αξία” του “Δικτύου NATURA 2000″».

H μεγάλη πρόκληση σήμερα προέρχεται από τις θέσεις και τη στάση που τηρεί η Τουρκία

«H μεγάλη πρόκληση σήμερα προέρχεται από τις θέσεις και τη στάση που τηρεί η Τουρκία» τόνισε επίσης ο κ. Παυλόπουλος. «Η προκλητικότητα που αντιμετωπίζουμε έχει χαρακτηριστικό παράδειγμα την αυθαίρετη και επί μακρόν κράτηση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν νομίζουν οι Τούρκοι ότι έτσι θίγουν το φρόνημα των στελεχών των ΕΔ και των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνουν λάθος. Πολύ περισσότερο αν αυτή η σύγχυση γίνεται ηθελημένα ή από άγνοια. Ας το αντιληφθεί η Τουρκία το συντομότερο δυνατόν. Όσο κάνει αυτά που κάνει εκτίθεται και μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο υπερήφανοι για την ποιότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

Απευθυνόμενος μάλιστα προς τα μέλη των ΕΔ, ο ΠτΔ είπε χαρακτηριστικά ότι: «είστε οι φύλακες του ευρωπαϊκού εδάφους, των ευρωπαϊκών συνόρων».

Οι συνθήκες καθορίζουν επακριβώς τα σύνορα

«Αποτελεί κοινό τόπο», υπογράμμισε στην εισαγωγή της ομιλίας του, «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Έννομης Τάξης, το γεγονός ότι πρωτίστως οι Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν, επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ’ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως ν’ αφήνουν ίχνος “γκρίζας ζώνης” ιδίως στη θάλασσα, και δίχως να υπόκεινται, από την φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση.  Γι’ αυτό και το μόνο ‘ανοιχτό’ ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας».

«Τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας, υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα, είναι σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά κύριο λόγο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 και 3 και 21 παρ. 2 περ. α) και γ) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (ΣΕΕ), των άρθρων 67 παρ. 2 και 77 παρ. 2 περ. δ) και παρ. 4 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)και της παρ. ΙΙΙ του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008, όπως όλες οι διατάξεις αυτές έχουν ερμηνευθεί και εφαρμοσθεί από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ)», επιχειρηματολόγησε σχετικά ο κ. Παυλόπουλος.