Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις περί ανησυχίας όσον αφορά την αύξηση των προσφυγικών ροών από τον Έβρο, κυρίως μετά τη Σύνοδο της Βάρνας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα, λόγω της μη τήρησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπαίνει σε κίνδυνο η συμφωνία, η κοινή δήλωση», επισήμανε ο υπουργός μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων στον Real FM. «Το προσφυγικό – μεταναστευτικό, δυστυχώς, θα μας απασχολεί για αρκετό καιρό», πρόσθεσε. Σε ερώτηση για το εάν εάν είναι τυχαία η αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών ή οφείλεται σε αλλαγή της στάσης της Άγκυρας, απάντησε: «Τα πράγματα πρέπει να τα βλέπει κανείς από το αποτέλεσμα. Έχουμε αυξημένες ροές, ιδιαίτερα από τις 25 Μαρτίου και μετά, στην ουσία μιλάμε για τριπλασιασμό σε σχέση με τα περυσινά και διπλασιασμό σε σχέση με τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Το ανησυχητικό και είναι το ζήτημα που προσπαθούμε να λύσουμε με διάφορους τρόπους είναι ότι έχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι αφίξεις από τον Έβρο. Στην κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, εκτός από την “καρδιά” της, που είναι να δίνονται χρήματα στην Τουρκία για να μένουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί, υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι που λέει ότι η Τουρκία πρέπει να παίρνει μέτρα, ιδιαίτερα στα χερσαία σύνορα, τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν χαλαρώσει και έτσι διευκολύνονται οι διακινητές και μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχει και ένα νέο προσφυγικό κύμα προς την Τουρκία, ιδίως μετά εξελίξεις στη Συρία και το Αφρίν». Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, είπε ότι η προσοχή έχει επικεντρωθεί στο εξής: «Από τη μια μεριά να τελειώνουμε πολύ ταχύτερα για να διεκπεραιώνουμε τις αιτήσεις ασύλου και να εφαρμόσουμε τη συμφωνία και να ενδυναμώνουμε τις λειτουργίες εθελοντικής επιστροφής». Επίσης, παραδέχθηκε πως καθυστερούν οι διαδικασίες με τις αιτήσεις ασύλου για τους πρόσφυγες και για τον λόγο αυτό ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση σχετικά με την ενσωμάτωση δύο οδηγιών και αλλαγών στον προηγούμενο νόμο, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες από την πλευρά του κράτους. «Όμως, ένας νόμος από μόνος του δεν φτάνει, άρα κάνουμε και σημαντικές αλλαγές στη δομή της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και της υπηρεσίας ασύλου, όπως και στις επιτροπές προσφυγών. Αυτό που κάνουμε είναι ότι προσανατολιζόμαστε να έχουμε περισσότερους χειριστές στα νησιά, συγχρόνως δουλεύουμε ώστε να έχουμε περισσότερους διερμηνείς και από την άλλη πλευρά τις επιτροπές προσφυγών τις προσανατολίζουμε στα νησιά», σημείωσε σχετικά ο κ. Βίτσας. Για να συμπληρώσει: «Από 12 στα νησιά, τις κάνουμε 20. Εκεί θα εξετάζονται οι περιπτώσεις ώστε όλο το σύστημα να κυλάει γρηγορότερα. Πιο συγκεκριμένα θέλουμε το μέγιστο διάστημα εντός του οποίου να διεκπεραιώνεται μια τέτοια διαδικασία μέχρι το τέλος του, να μην υπερβαίνει τους τρεις μήνες».

«Το πρόβλημα είναι η αποσυμπίεση»

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για τις συνθήκες ζωής στα νησιά, είπε ότι έχουν γίνει εδώ και αρκετό καιρό παρεμβάσεις για το ξεχειμώνιασμα. Αλλά, «το πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός. Επειδή δεν θες να αυξήσεις τον χώρο σημαντικά, υπάρχει πρόβλημα και προχωράμε σε έργα. Το πρόβλημα είναι η αποσυμπίεση. Χθες μεταφέραμε από τη Μυτιλήνη 82 ανθρώπους για τους οποίους ολοκληρώθηκε η διαδικασία και πήραν άσυλο ή είναι ευπαθείς. Αυτό θα συνεχιστεί. Όμως όταν έρχονται 200 και φεύγουν 80 διαμορφώνεται ένα μέγιστο πρόβλημα και πάνω σε αυτό δουλεύουμε», δήλωσε. Για τα επεισόδια στη Λέσβο, είπε ότι η Αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της και καταδίκασε «τις ενέργειες αυτής της μικρής ομάδας, που λειτουργεί σε τελείως αντίθετο κλίμα, γιατί ήταν προσχεδιασμένο αυτό που έκανε». Παράλληλα, τόνισε ότι οι συνθήκες στη Μόρια είναι δύσκολες και σε πολλές περιπτώσεις κακές και αυτό πρέπει και προσπαθούμε να λύσουμε. Αναφορικά με το τι αναμένει να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, τόνισε: «Περιμένω να αυξήσουν την επιτήρησή τους και είμαι σε ανοιχτό δίαυλο με τον Τούρκο ομόλογό μου και τις Βρυξέλλες, με τον επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν εκλογές (στην Τουρκία) αυτήν τη στιγμή και ότι κάποιοι μπορούν να κάνουν σε τοπικό επίπεδο ότι δεν βλέπουν αυτούς που περνούν, προσπαθούμε να το λύσουμε δίνοντάς τους όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, ακόμη και γνώσεις από αυτές που έχουμε εδώ στην Ελλάδα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.