Έγιναν γνωστοί στα γήπεδα. Ξεχώρισαν με τις επιτυχίες που σημείωσαν, ο καθένας τους, από διαφορετικά πόστα και αθλήματα. Όμως, τώρα οι περισσότεροι πολιορκούνται από τα κόμματα για τον ίδιο σκοπό: δηλαδή για να εκπροσωπήσουν το λαό στο Κοινοβούλιο και γι’ αυτό διεκδικούν την ψήφο των πολιτών.

Κάποιοι από αυτούς κατεβαίνουν για πρώτη φορά στο στίβο της πολιτικής και κάποιοι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους μήπως και έρθει η στιγμή να τα καταφέρουν. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις αθλητών που μαρκάρονται στενά από τους επιτελείς των κομμάτων, οι οποίοι ευελπιστούν να ακούσουν ένα «ναι, δέχομαι και θα κατέβω».

Ποιοι είναι όμως οι αθλητές που συνάντησαν το ενδιαφέρον των κομμάτων κατά καιρούς αλλά και σήμερα; Γιατί, ως γνωστόν, η πολιτική, πολλές φορές, δε χρειάζεται μόνο γνώσεις… Χρειάζεται και γνωστά πρόσωπα για περισσότερες ψήφους…

Από τα αγωνιστικά τερέν
στα έδρανα της Βουλής

Από το χώρο του αθλητισμού δύο είναι τα πρόσωπα που ακούστηκαν πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε, και οι δύο κατά το παρελθόν έχουν μιλήσει για τις πολιτικές ανησυχίες τους.

Ο Ολυμπιονίκης, Πύρρος Δήμας, φέρεται να έχει δεχθεί «στενό μαρκάρισμα» από τη Νέα Δημοκρατία. Βέβαια, ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ ανοιχτά για το θέμα και δηλώσε πως «ένας Ολυμπιονίκης ανήκει στον ελληνικό λαό».

Το άλλο αθλητικό πρόσωπο που δέχτηκε έντονες πιέσεις για να πει το ναι, είναι ο Ντέμης Νικολαΐδης. Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ πριν από πέντε χρόνια είχε «παίξει» έντονα για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Τότε, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε για να κατέβει υποψήφιος στην Αθήνα ή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Έβρο, δεν ενέδωσε.

Πάντως, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Τάκης Λουκανίδης, είπε τελικά το «ναι» στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμμένου και την επόμενη βδομάδα θα μεταβεί στη Δράμα για να αρχίσει σιγά σιγά τον προεκλογικό του αγώνα.

Εκτός όμως από τον κ. Λουκανίδη και ο Ολυμπιονίκης, Πέτρος Γαλακτόπουλος, υπήρξε από τους πρώτους που εξέφρασε επίσημα την υποστήριξή του στο κόμμα του Πάνου Καμμένου και τους «Ανεξάρτητους Έλληνες». Μάλιστα, ο πρόεδρος του νεοσυσταθέντος κόμματος σχολίασε «Καλωσόρισες, Πέτρο, θα τους παλέψουμε για την Ελλάδα».

Η επίσης Ολυμπιονίκης, Βούλα Πατουλίδου, είχε εκφράσει τις πολιτικές φιλοδοξίες της και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ως υποψήφια νομάρχης Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ. Πλέον έχει πάρει σαφείς αποστάσεις ενώ σε τηλεοπτική της συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε για τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., είπε ότι υπάρχει ένα «πολιτικό φλερτ» μεταξύ τους.

Την ψήφο των πολιτών είχε ζητήσει και ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, Κώστας Παταβούκας, ο οποίος είχε ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Για χρόνια μάλιστα διετέλεσε τομεάρχης Αθλητισμού του κόμματος και ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση στο δήμο Αθηναίων ως δημοτικός σύμβουλος. Σήμερα, είναι γενικός γραμματέας Άθλησης και Διατροφής, μία θέση που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πολιτικό πρόσωπο αποτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια η πρώην ακοντίστρια, Σοφία Σακοράφα. Ανήκε για χρόνια στο ΠΑΣΟΚ μέχρι που διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος όταν δήλωσε «παρούσα» στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στις 6 Μαΐου 2010 για το νομοσχέδιο σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. και για τα έκτακτα μέτρα που υποχρεώθηκε να πάρει η χώρα για να μην χρεοκοπήσει.

Στον ΛΑ.Ο.Σ. προσχώρησε και ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Γιώργος Ανατολάκης και τελικά έβαλε υποψηφιότητα στη Β΄ Πειραιά. Και τελικά εξελέγη βουλευτής.

Ο Παναγιώτης Φασούλας υπήρξε πολιτικοποιημένο άτομο. Την περίοδο 1978 – 1982 ήταν μέλος της ΚΝΕ ενώ ασχολήθηκε ενεργά και με τον αθλητικό συνδικαλισμό. Υπήρξε μάλιστα συνιδρυτής του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητών Καλαθοσφαίρισης, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος για μια δεκαετία.

Το 1990 εκλέχθηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Δημήτρη Φατούρου. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια Πειραιά. Το 2004 συγκέντρωσε πάρα πολλούς σταυρούς αλλά δεν εξελέγη βουλευτής. Έτσι, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006 εξελέγη δήμαρχος Πειραιά. Όμως, του ασκήθηκαν πολύ δυσάρεστες κριτικές.

Φυσικά και η ακοντίστρια, Άννα Βερούλη, ασχολήθηκε με τα κοινά. Από το 1990 συμμετείχε στην πολιτική ως εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο δήμο Ηρακλείου Αττικής με την ιδιότητα της αντιδημάρχου.

Ήταν κυρίως υπεύθυνη για τα αθλητικά δρώμενα του δήμου. Από το 2002 αρμοδιότητά της ήταν τα θέματα αθλητισμού και νεολαίας καθώς εξελέγη νομαρχιακή σύμβουλος στην υπερνομαρχία Αθήνας – Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της Φώφης Γεννηματά. Και τώρα ετοιμάζεται για τη μάχη των εκλογών.