Επίσκεψη στην Ισπανία και στην Πορτογαλία προγραμματίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μέσα στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και στο τέλος της εβδομάδας, όπου θα έχει συναντήσεις με τους πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι και Πέντρο Πάσος Κοέλιο.

Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως και η Ελλάδα, με την πορτογαλία να έχει ήδη λάβει βοήθεια από την τρόικα και παρότι εφαρμόζονται πιστά οι μεταρρυθμίσεις, φουντώνουν οι συζητήσεις για την ανάγκη να υπάρξει και δεύτερο δάνειο ή «κούρεμα» του χρέους στα ελληνικά πρότυπα.

Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα τοθυ να ζητήσει βοήθεια, παρότι ο κ. Ραχόι αρνήθηκε κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας για την χώρα του.

Ο κ. Σαμαράς αναζητά τρόπο να βγει από το στενό κοστούμι του Μνημονίου και θεωρεί ότι με τις ηγεσίες των δύο χωρών μπορεί να υπάρξει συναντίληψη ή ακόμη και συντονισμός των ενεργειών.

Παράλληλα, αναζητεί και έναν τρόπο να μιλήσει προεκλογικά για την ανάγκη να συμπληρωθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας με αναπτυξιακές πολιτικές.