Τσακαλώτος: Πελατειακή η πολιτική από τη ΝΔ για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Ο υπ. Οικονομικών αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην οικονομία, στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:52
12/01/2018
Τσακαλώτος: Πελατειακή η πολιτική από τη ΝΔ για τρίτεκνους και πολύτεκνους
7
loading

«Δεν είναι αυτή η κυβέρνηση, αλλά η ΝΔ εκείνη που εφάρμοσε πελατειακές πολιτικές για τρίτεκνους και πολύτεκνους», δήλωσε απόψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που υπερασπίστηκε απόλυτα την αναδιαμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων. Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, ήρθε λίγη ώρα μετά την δημόσια δήλωση της Θ. Φωτίου, ότι οι διατάξεις δεν αλλάζουν και τυχόν μειώσεις που θα υποστούν δικαιούχοι - τρίτεκνοι και πολύτεκνοι - θα αναπληρωθούν εντός του έτους. Η αναφορά του κ. Τσακαλώτου στα οικογενειακά επιδόματα εκτιμάται και ως μήνυμα προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Ήταν η στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών, είπε πως η κριτική για τα επιδόματα αγνοεί ότι 730.000 οικογένειες από το σύνολο των 800.000 θα έχουν σημαντικό όφελος, αγνοεί όσα έκανε η κυβέρνηση για το αφορολόγητο, ιδίως για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, αγνοεί ότι το μέρισμα στήριξε οικογένειες με τρία και με τέσσερα παιδιά, αγνοεί όλες τις πολιτικές που διαπραγματεύτηκε και υλοποιεί η κυβέρνηση για το παιδί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην οικονομία, στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και στην επόμενη φάση - τη διαπραγμάτευση δηλαδή, για την έξοδο από το Πρόγραμμα.

Η οικονομία

«Κάθε φορά που μιλάω στην αίθουσα, δυστυχώς για την αντιπολίτευση (όχι για εμάς) τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από την προηγούμενη φορά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο πολυνομοσχέδιο, και επικαλέστηκε τις εξελίξεις στα χρηματοοικονομικά, στην κατανάλωση, στην πραγματική οικονομία, στον τομέα της μεταποίησης αλλά και το χθεσινό EuroWorking Group (EWG). Ταυτόχρονα ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι «πήγε καλά» το EWG, "είμαστε εντός στόχων και χρονοδιαγράμματος.

«Τα spreads όταν μίλησα στον Προϋπολογισμό, ήταν 4,01 και τώρα είναι 3,88. Στην κατανάλωση, με όλους αυτούς και αυτές που δεν αποφάσισαν νηστεία και να είναι οι σύγχρονοι στηλίτες, τα στοιχεία δείχνουν εντυπωσιακή κίνηση στην αγορά. Αυτά τα Χριστούγεννα σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση στην κατανάλωση. Για την πραγματική οικονομία, ο δείκτης για τη μεταποίηση δείχνει αύξηση-ρεκόρ παραγγελιών”, παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι "στο χθεσινό EWG, τα πράγματα πήγαν πολύ καλά και διαπιστώθηκε ότι τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι σε πολύ καλό δρόμο, η Ελλάδα είναι εντός στόχων και εντός του χρονοδιαγράμματος" και συνεπώς με το κλείσιμο της αξιολόγησης ξεκινά η συζήτηση για το χρέος, για την έξοδο στις αγορές, για τη δόση - και αν θα έχει και ένα κομμάτι για τα αποθέματα, για την έξοδο από το μνημόνιο. Στις θετικές αυτές εξελίξεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπεριέλαβε και το πολυνομοσχέδιο, διότι όπως τόνισε, «έχουμε για πρώτη φορά ένα νομοσχέδιο που δεν έχει νέα μέτρα».

Τα επιδόματα

Για το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων και τα πυρά που δέχονται οι συναφείς διατάξεις, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση, όλα τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από την επισκόπηση των δαπανών να κατευθυνθούν στην κοινωνία και ιδίως στις πολιτικές για το παιδί. «Η κριτική που ασκείται, αγνοεί ότι 730.000 οικογένειες θα έχουν όφελος, αγνοεί όσα κάναμε για το αφορολόγητο - ιδίως για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους - αγνοεί ότι το μέρισμα ευνοεί περισσότερο τις οικογένειες με τρία και με τέσσερα παιδιά, αγνοεί όσα γίνονται με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η κριτική ότι αυτή η κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε τα οικογενειακά επιδόματα με πελατειακά κίνητρα, δεν έχει έδαφος. Ο κ. Βορίδης είπε απόψε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρική για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Αυτός είναι ένας ισχυρισμός που δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτός για εμένα που έχω τρία παιδιά», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στα έδρανα της ΝΔ: «Μα δε μου λέτε, όταν εσείς αποφασίσετε να κάνετε παρέμβαση στα επιδόματα των παιδιών, αλλά δεν κάνατε τίποτα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και τα δώσατε όλα στους τρίτεκνους και πολύτεκνους, αυτό δεν ήταν πελατειακό; Έχετε κάποιον επιστήμονα ειδικό δίπλα σας, που να έχει ισχυριστεί ότι πρέπει το πρώτο παιδί να παίρνει ένα ευρώ, το δεύτερο παιδί να παίρνει δύο και μετά τα πάει στο δώδεκα; Αυτή την πολιτική θέλετε; Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό επιτέλους να έχουμε μια πολιτική για το παιδί και για τις εργαζόμενες γυναίκες αλλά και για τα ίδια τα παιδιά - και μάλιστα μια πολιτική που δεν θα εξαντλείται στα επιδόματα» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Απεργίες

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην εισαγωγή ειδικής απαρτίας για την κήρυξη απεργίας σε πρωτοβάθμιο επιχειρησιακό σωματείο. «Αν θεωρείτε ότι συνιστά ένα τεράστιο πρόβλημα η επίτευξη απαρτίας, τότε πρέπει να συζητήσουμε γιατί το εργατικό κίνημα έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο για να παλέψει και να κερδίσει μια απεργία», είπε και πρόσθεσε ότι μαζί με το πρόβλημα της ανεργίας, ή τα υπαρκτά προβλήματα λόγω της νομοθεσίας που έχει επιβληθεί, πρέπει τότε σίγουρα να συζητηθεί και το ζήτημα συνδικαλιστικών πρακτικών, που μάλιστα δεν είναι προέλευσης ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ, αλλά άλλων χώρων.

Υπερταμείο-Πλειστηριασμοί

Τέλος, για την κριτική που ασκείται στις διατάξεις για την υπαγωγή επιχειρήσεων στο «υπερταμείο», ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «μπαίνουν στο υπερταμείο και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ και άρα δεν είναι απαραιτήτως προς ιδιωτικοποίηση», καλώντας πάντως τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ να αναλογιστούν, ότι ένας λόγος για τον οποίον υπάρχει επιβολή αυτού του οργανισμού, είναι ο τρόπος που επί 40 χρόνια λειτουργούσαν αυτές η ΔΕΚΟ στα δικά τους χέρια.

Ταυτόχρονα, ζήτησε νηφάλια συζήτηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που, όπως τόνισε, δεν αλλοιώνουν το προστατευτικό κέλυφος που ισχύει: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαστρέβλωση ότι 31.12.2018 τελειώνει ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη, διότι αυτό δεν ισχύει. Γνωρίζετε ότι και μόνο αίτηση υπαγωγής να έχει υποβάλει κάποιος στις 30 Δεκεμβρίου, έχει την προστασία που θα αποφασίσει το δικαστήριο», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις διατάξεις για τα καζίνο, και επισήμανε ότι οι δύο άδειες για Μύκονο και Σαντορίνη θα είναι εποχικές, ώστε η λειτουργία τους να επιτρέπεται μόνο τους μήνες με τουριστική κίνηση - η άδεια στην Κρήτη υπήρχε με νόμο από το 1994 και δεν δόθηκε, η άδεια στην Φλώρινα έχει ήδη δοθεί. Όπως όμως παράλληλα τόνισε, «πλέον μπαίνουν κανόνες για την προστασία των θέσεων εργασίας και για την προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να υπάρξουν έσοδα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Te

  Το να μιλανε οι τσιριζαιοι για πελάτες......
  Αυτοί που υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες αυτοί που εν γνώση τους λέγανε ψέματα παντού αυτοί που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η καρέκλα αυτοί μιλάνε για πελατειακή κράτος !!!!!

 2. avatar Μαυρογιαλουροι

  Aπιστευτα πραγματα απο Τσακαλωτο... σιγα το νεο θα πει κανεις. Ακους εκει πελατειακα τα επιδοματα στους πολυτεκνους... Α για αυτο εσεις τα πετσοκοψατε. Τα επιδοματα ομως που μοιρασατε τα Χ ριστουγεννα τι ηταν; Πεστε απλα τα υπογραφουμε ολα και αφηστε τις ανοησιες

 3. avatar Ε.Α.

  Σύλλογοι σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Με υπέρογκες παροχές έναντι εκλογικών ανταλλαγμάτων. Με το λογαριασμό στα συνήθη κορόιδα. Σε εσένα αναφέρομαι.

  1. avatar νεοφιλελεφθεροι κομουνιστες ανθελληνες

   Για σου ρε Καρανίκα με τα λεφτά σου που οι πολύτεκνοι είναι και καλά ρουσφέτια. Τον διαβάσατε πρώτα σας κόβουν τα επιδόματα και μετά σας κατηγορούν , σε εσάς αναφέρομε που ψηφίσατε Σύριζα.

 4. avatar Vkar

  Έχω μία γκαρσονιέρα και την ενοικιάζω. Εξαιτίας της πληρώνω χαράτσι, και φόρους εξαιτίας της είμαι κάνα χιλιάρικο πάνω από το όριο και χάνω το επίδομα. Αν τα είχα φάει τα λεφτά αντί να την αγοράσω, αν χρώσταγα αντι να μαζεύω θα το τσίμπαγα το επίδομα. Τελικά μάλλον είμαι ηλίθιος.
  Και κάτι ακόμα τα παιδιά δεν τα κάνουμε για τα επίδόματα άλλα γιατί είναι η βαθύτερη ανάγκη μας. Δεν τα χρωστάω σε κανέναν ούτε θέλω την βοήθεια τους και με λιγότερα θα μπορούσα να βρω τον τρόπο να τα ζήσω. Αυτούς να κρατάνε την τύχη των παιδιών μου στα χέρια τους πως μπορώ να διαγράψω μαζί με τις δήθεν βοήθειές τους.
  Και επειδή μιλάνε για κοινωνική δικαιοσύνη έχω και ένα RAV4 που πήρα μετά από σοβαρό τροχαίο για να προστατεύω την πενταμελή οικογένεια μου. Εξαιτίας του πληρώνω 1100 € τον χρόνο τέλη και φόρο πολυτελείας, όταν το αυτοκίνητο δεν αξίζει πάνω από 8000 €. Τα τέλη είναι πιο πολλά από τις βενζίνες μήπως και αυτό το λένε κοινωνική δικαιοσύνη μήπως είμαι απο αυτούς που έχουν τα πολλά και δεν το ξέρω. Μήπως αν παίρνω μαύρο το ενοίκιο και καταθέσω τις πινακίδες πάψω να νοιώθω δυο φορές ηλίθιος;

 5. avatar UYUY

  ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ .. ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΕΜΟΥΡΑ ΚΑΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. avatar Χα χα χα χα χα χα χα

  Στα 4 εσείς καλύτερε υπάλληλε του Ντάισελμπλουμ και κόψε τους τα επιδόματα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει