Συγκεκριμένα αιτήματα από την Ελλάδα αναμένει ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και αρμόδιος από την γερμανική κυβέρνηση για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, όπως τονίζει σε συνέντευξη που παραχωρεί στην ελληνική υπηρεσία της «Deutsche Welle».

Ο κ. Φούχτελ εξηγεί ότι η ομάδα του θα δραστηριοποιείται μετά από κάθε αίτημα που θα τίθεται από την ελληνική πλευρά, είτε αυτό αφορά τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, τη διαχείριση καταστροφών ή ακόμη το θέμα χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα.

Διευκρινίζει ωστόσο «θα πρέπει να γίνονται πολύ συγκεκριμένες επερωτήσεις» και επισημαίνει ότι το ζητούμενο είναι να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να αξιοποιηθούν τα προγράμματα. «Στο παρελθόν πολλά από αυτά οι ελληνικοί δήμοι δεν τα είχαν αξιοποιήσει. Εμείς θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τις γερμανικές εμπειρίες για την σύνταξη των σχετικών αιτήσεων, επιταχύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τις διαδικασίες», προσθέτει.

Ο γερμανός υφυπουργός επισημαίνει ότι το πνεύμα που θέλει να καλλιεργήσει είναι αυτό της έμπρακτης ελληνογερμανικής συνεργασίας. Ένα τέτοιο δείγμα, τονίζει, θα δουν και θα ακούσουν οι γερμανοί τουρίστες που θα επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα, καθώς πολλά ελληνικά νησιά έχουν προσκαλέσει γερμανικές ορχήστρες, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι Γερμανοί είναι καλοδεχούμενοι.

«Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα και πολλές κοινωνικές περικοπές. Σε αυτή τη φάση η ανθρώπινη αλληλεγγύη αλλά και η αγάπη προς τον πλησίον είναι το κίνητρο για πολλούς ανθρώπους στην Γερμανία να συνεισφέρουν», αναφέρει και σημειώνει την προθυμία των κατοίκων της εκλογικής του περιφέρειας, της Βάδης Βυρτεμβέργης, να εκπαιδεύσουν μαθητευόμενους από την Ελλάδα, αλλά και την συμφωνία των υπουργείων Υγείας των δύο χωρών, η οποία προβλέπει την επαγγελματική εκπαίδευση ελλήνων γιατρών σε γερμανικά νοσοκομεία, όπου θα αποκτήσουν την ειδικότητά τους εργαζόμενοι.