Τις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση επαινεί η ιταλική εφημερίδα Il Foglio. «Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κάνει τη χώρα του να επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική αγορά μετά από μια τριετία» γράφει η ιταλική εφημερίδα γνώμης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

O διευθυντής της εφημερίδας, Κλάουντιο Τσεράζα, προσθέτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος σύμβολο της Αριστεράς που μάχεται και ότι η οικονομική ανάπτυξη επετεύχθη και με προσαρμογή στις υποδείξεις των δανειστών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, ενώ η Ιταλία δεν ξεπερνά το 1,7%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Il Foglio, το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία, με την κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ηγείται ενός μεγάλου συνασπισμού αριστερών δυνάμεων. Στο ίδιο κείμενο, δε, υπογραμμίζεται ότι η Αριστερά που «μετατρέπει την αγορά σε μια ευκαιρία και όχι σε πρόβλημα, είναι μια Αριστερά αποτελεσματική, η οποία είναι ικανή να κυβερνήσει». Και ο διευθυντής της ιταλικής εφημερίδας καταλήγει ότι «αυτό ισχύει για την Πορτογαλία, ισχύει σε ένα βαθμό για την Ελλάδα και ισχύει, όπως όλα δείχνουν και για την Γαλλία».