Να πατήσουν «γκάζι» καλεί τους υπουργούς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο μέσα Φεβρουαρίου. Τον μήνα εκείνο θα πρέπει να ξεκινήσει η μεγάλη διαπραγμάτευση για τον τρόπο που η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, και τότε θα λάβει και το ΔΝΤ την απόφαση για το εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που ουσιαστικά θα καθορίσει και τον οδικό χάρτη της εξόδου.

Κοινή πεποίθηση είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Real News»,πως το Ταμείο θα παραμείνει, ωστόσο δεν δέχεται την «υβριδική έξοδο» που συνδέει τις μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα ελάφρυνση του χρέους- πρόταση που είναι στο τραπέζι στις Βρυξέλλες. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει όσο το δυνατόν πιο «καθαρή έξοδο» ενώ εμφανίζεται ικανοποιημένη από το γεγονός ότι κανείς από τους δανειστές δεν μιλά πια για νέα δανειακή σύμβαση, δηλαδή για νέο μνημόνιο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει το πολιτικό κλίμα με το κοινωνικό μέρισμα και την επιστροφή χρημάτων σε συνταξιούχους ενώ εκτιμάται πως εφόσον επιτευχθεί η έξοδος από τα μνημόνια, ο δρόμος ανοίγει για εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση. Ορισμένα στελέχη πιστεύουν πως θα πρέπει να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο του 2018, αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο, ενώ άλλα θεωρούν πιθανότερο το σενάριο για τριπλές κάλπες το 2019.