Οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Άλλωστε, για τον κ. Παπούλια το θέμα της ονομασίας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πριν από 15 χρόνια ως υπουργός Εξωτερικών είχε υπογράψει την Ενδιάμεση Συμφωνία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, το μήνυμα που εστάλη την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια μέσω των Συμβουλίων της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ ήταν ξεκάθαρο, ότι δηλαδή το θέμα της ονομασία της ΠΓΔΜ θα λυθεί με διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη και όχι στις δικαστικές αίθουσες.

Παράλληλα, οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Όπως είπε ο κ. Δήμας «πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα βρει τις λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν και ότι, αναμφίβολα, η χώρα μας θα αντεπεξέλθει στις δυσκολίες».

Όσον αφορά την παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο κ. Δήμας απέφυγε διπλωματικά να απαντήσει, τονίζοντας απλώς ότι «αυτά έχουν συζητηθεί εν εκτάσει».

«Η εξωτερική πολιτική δε γνωρίζει μεταβατικές περιόδους, η εξωτερική πολιτική είναι συνεχής και πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, για να προσθέσει πως και στην οικονομική πολιτική, «αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων θα εκτελεστούν».