Τα λόγια της Γεννηματά για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και η αναφορά στο 1989

«Υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κομμάτια της ιστορίας μας που δεν μπορούν να ξαναγραφτούν»


Uncategorized
13:11
07/06/2017
Τα λόγια της Γεννηματά για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και η αναφορά στο 1989
16
loading

Τα συλλυπητήρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς την οικογένεια του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξέφρασε με την έναρξη της ομιλίας της η Φώφη Γεννηματά, στη ειδική συνεδρίαση μνήμης στη Βουλή.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφερόμενη στα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είπε «ότι όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές επιλογές του, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί το υψηλό πολιτικό ανάστημα, τη σημαντική παρουσία στη Βουλή και την αποφασιστικότητά στη διαχείριση στα δημόσια πράγματα».

Επισήμανε, ωστόσο, τις πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Η κυβέρνηση ΝΔ 1990-1993, της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός, άσκησε μια πολιτική που είχε σαφές πρόσημο, συγκεκριμένο περιεχόμενο και αποτελέσματα. Η δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, βρεθήκαμε απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιταχθήκαμε στη λογική της βίαιης προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, στα κελεύσματα των πιο συντηρητικών επιλογών της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης πραγμάτων. Αντιταχθήκαμε στην επικράτηση της αδιέξοδης λογικής της διαρκούς λιτότητας, της πλήρους απουσίας της εγγυητικής κρατικής παρέμβασης στην αγορά, στην υποχώρηση και αποδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους» είπε.

Η Φώφη Γεννηματά έκανε ειδική αναφορά στη κυβέρνηση του '89 με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ήρθαμε τέλος σε ευθεία αντιπαράθεση με τη μεγάλη πολιτική περιπέτεια το 1989, όταν στοχοποιήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο. Μια καθαρά πολιτική δίωξη που δημιούργησε πόλωση και δίχασε τον ελληνικό λαό. Πολιτική θύελλα που συνεχίστηκε μέχρι την επάνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην κυβέρνηση και τη γενναία πολιτική πρωτοβουλία του για το οριστικό τέλος της σκανδαλολογίας. Η λογική της Εθνικής Συμφιλίωσης και Συνεννόησης, οδήγησε στην επίτευξη του μεγάλου στόχου της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Το αίτημα της εθνικής συνεννόησης παραμένει ως σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο και ζωντανό, ένα αίτημα που η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιμένει να υπηρετεί και να διεκδικεί και στις μέρες μας. Υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κομμάτια της ιστορίας μας που δεν μπορούν να ξαναγραφτούν» σημείωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσέθεσε ότι η ιστορία δεν γράφεται ούτε με τη μεταθανάτια ωραιοποίηση ούτε με ανεδαφικά αναθέματα και σημείωσε ότι η αποτίμηση του πολιτικού βίου του αποθανόντος πρώην πρωθυπουργού είναι θετική, μολονότι είναι δύσκολη η γνώση και η σωστή αξιολόγηση του παρελθόντος, χωρίς παρωπίδες και αγκυλώσεις, δίχως αγίους και δαίμονες.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς», ανέφερε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, που, σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του στον δημόσιο πολιτικό βίο της χώρας, τοποθετούν τον Κων. Μητσοτάκη στη χωρία των σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας.

Ο ιστορικός του μέλλοντος -είμαι βέβαιη- θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της μελέτης και του έργου του στην ανάλυση και αποτίμηση της πολυετούς σταδιοδρομίας και προσφοράς του Κων. Μητσοτάκη στον πολιτικό μας βίο. Θα φανεί γενναιόδωρος για τα θετικά και αυστηρός απέναντι σε σφάλματα και παραλείψεις. Υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του» πρόσθεσε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Hawk

  Φώφη όσο ξέρω εγώ από αστροφυσική, άλλο τόσο ξέρεις εσύ από πολιτική. Αν κυρά Φώφη δεν ήσουν κόρη του μπαμπά σου, δεν θα σε ήξερε ούτε η μαμά σου. Είσαι πολύ \"μικρή\" εσύ για να κρίνεις πολιτικά τον Κ. Μητσοτάκη. Λοιπόν στην κουζίνα και γρήγορα.

 2. avatar Κάποιοι περιμένουν να βάλει πλάτη η ΝΔ!

  Ο προηγούμενος αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, έπλεξε το εγκώμιο για τον ευεργέτη του;

 3. avatar pp448

  αντι να παιζεις με την νοημοσυνη μας δεν καθεσαι στο σπιτι σου να πλενεις τα πιατα?

 4. avatar olymbitis

  Αντιταχθήκαμε στη λογική της βίαιης προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, στα κελεύσματα των πιο συντηρητικών επιλογών της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης πραγμάτων. Αντιταχθήκαμε στην επικράτηση της αδιέξοδης λογικής της διαρκούς λιτότητας, της πλήρους απουσίας της εγγυητικής κρατικής παρέμβασης στην αγορά, στην υποχώρηση και αποδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους» είπε
  ======
  Αν τότε τη θεωρούσατε(με) βίαιη προσαρμογή, τώρα τι είναι; Τα λάθη έχουν καταλογιστεί και ο δημιουργικός κόσμος ξέρει ποιοι τα, και ποια έκαναν. Δυστυχώς η μισή Ελλάδα τότε υπέκυψε στις φανφάρες του λαϊκισμού και των εύκολων δανεικών υποσχέσεων. Το ζήτημα είναι να μην διαιωνίζουμε τα λάθη, αλλά δυστυχώς σαν χανόψαρα, πέφτουμε ακόμα στο δίχτυ των ψευδοϋποσχέσεων.
  Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και δεν γίνονται θαύματα. Αυτό δεν το χωνέψαμε ακόμα εμείς οι φραπεδοκαρεκλόβιοι, διεφθαρμένοι, μιζολόγοι, ρεμουλιάρηδες, άνομοι, ανέντιμοι Έλληνες, και μας κοστίζει αδρά. Με σάπια κοινωνία θα \'χεις και σάπια οικονομία. Πακέτο πάνε.

 5. avatar επανένταξη

  του [...] του γαπ πρωτουπουργού στο κόμα. Εξαίρετη, πανέξυπνη, ηθική πολιτική πράξη!!!

 6. avatar φιλελληνας

  ΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΤΑ ΜΕΓΑΑΑΑΛΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΚΟΜΑΤΙΑ...ΤΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ .... ΠΑ..ΣΟΚ..ΤΟΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ...ΣΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΣ...

 7. avatar stauros1

  ομολογησες τα εγληματα σας

 8. avatar ΦΩΦΩ

  Απο ποτε εγινες εσυ πολιτικος
  Απο ποτε εμαθες εσυ να κρινης πολιτικους και απο ποτε εξυμνης τον Μεγαλο αρχηληστη του αιωνα
  και μετεπειτα τον επομενο ΣΟΣΙΑ-ΛΗΣΤΗ , απο πότε εμαθες εσυ να κρινης πολιτικο αν ειναι καλος \'η κακός φυσικα απο τοτε που ακουσες =λεφτα υπαρχουν=το απολολων προβατο του σιασιαλισμου.
  Τωρα γραφεισ =στοχοποιηθηκε = ο ΑΝΔΡΕΑΣ , ξερεις τι λες ναι η οχι ξεχασες τα καλα που εκανε
  ο ανδρεας που χρεωσε την χωρα δια 10ετίες , ξεχασες τι ειπε ο Μητσοτακης( αν και δεν ειμαι οπαδός του) το 1994 οτι θα κατξηξη η ελλαδα στο ΔΝΤ αλλα, που ξερεις εσυ απο διεθνη και πολιτικα διεθνη
  θεματα.
  Χαρη στον πατερα σου εγινες προεδρος των ΣΟΣΙΑ/ΛΗΣΤΩΝ ελλαδος που τα 2/3 πηγανε στο ΣΥΡΙΖΑ
  να γλειτωσουν τα εοακολουθα. ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ να εισαι προεδροσ του διαλειμενου ΠΑΣΟΚ.
  μφχ

 9. avatar criskalts

  Μάσα μαρή και μη μιλάς.

 10. avatar Chief

  Α καλά εσύ είσαι εντελώς αμετανοητη.
  Δεν έχεις καταλάβει ότι την καταστροφική οικονομική πολιτική τού Ανδρέα και εν συνεχεία τού [...] Κινεζου και για να είμαστε δίκαιοι και τού κοκορετσια Καραμανλή πληρώνουμε τώρα.
  Αντί να προβληματιστεις πού δεν τον αφήσατε να κυβερνήσει το 93 όλοι οι διαπλεκομενοι ζητάς και τα ρέστα.
  Συνελθε Φώφη και προπαντως Σοβαρέψου.

 11. avatar pillbox

  Τοσες βλακειες που λεγονται στη βουλη ουτε σε Ασυλο Ανιατων.

 12. avatar σσ

  Ρε δεν ντρέπονται να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και να λέει η ΦΩΦΗ οτι \'\' υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας κλ......ΟΥΣΤ ΦΩΦΙΤΣΑ θα τρίζουν τα κόκαλα του Γ.Γ. ΑΙΣΧΟΣ

  1. avatar criskalts

   Ρε [...] γιατί πήρες σερί κορδόνι και ρίχνεις αρνητικές;
   Αματανόητε πασόκε ΟΥΣΤ

 13. avatar lybbs

  σωστά, τα παμπερς γράφτηκαν ήδη στην ιστορία.

  1. avatar ξέχασες

   τους εξοπλισμούς του τσοχα, του παπαντων, τον τσουκατ, τον μαντέλ, τους ολυμπιακούς, τα μετοχοδάνεια, κλπ κλπ. (όσο για την φωφ - θυγατέρα του \"εσυ\" αυτή κατέστεψε το κέντρο της Αθήνας μοιράζοντας μεθαδόνη από το κτήριο των πρώτων βοηθειών στην Γ Σεπτεμβρίου).

 14. avatar Φωφάκι…

  ...Μαζέψου...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει