Σειρά κρίσιμων Συμβουλίων, για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, ξεκινούν από σήμερα και για τις επόμενες πέντε ημέρες στις Βρυξέλλες.

Σήμερα στις 3μ.μ. ώρα Ελλάδoς άρχισε τις εργασίες του το Eurogroup και το αργότερο, ως την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη Σύνοδος Κορυφής, όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ η γαλλική κυβέρνηση, μετά από την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο των Ηλυσίων αναφέρει ότι η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί «συμφώνησαν να δώσουν μια συνολική και φιλόδοξη απάντηση στην κρίση χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η απάντηση αυτή θα περιλαμβάνει αποφάσεις για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ένα σχέδιο για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών και αποφάσεις σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η γαλλική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Ενόψει μιας οριστικής λύσης για την Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να λάβουν φιλόδοξες δεσμεύσεις για να αναπροσαρμόσουν την κατάσταση της οικονομίας, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος. Στη βάση της έκθεσης της Τρόικας και της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα για να βρεθεί μια απόφαση που θα επιτρέπει την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής θα εξεταστούν εις βάθος όλα τα στοιχεία της συνολικής απόφασης, ούτως ώστε να υιοθετηθούν οριστικά από τους ευρωπαίους ηγέτες, σε μία δεύτερη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το αργότερο την Τετάρτη.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό Eurogroup, οι 17 υπουργοί των οικονομικών, με τη συμμετοχή – από ελληνικής πλευράς – του Ευάγγελου Βενιζέλου, αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα (5,8 δισ. ευρώ από τις χώρες τις ευρωζώνης)επί τη βάσει της έκθεσης της Τρόικας για το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, το Συμβούλιο των «17» θα εξετάσει την ανάλυση της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζονται ανησυχίες για τη δυναμική του.

Η έκθεση κρίνει ανεπαρκή το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και τονίζει ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου για περικοπή του χρέους κατά 21%, δεν επαρκεί. Ως εκ τούτου, η έκθεση καταλήγει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ωστόσο, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αποτελεί ένα περίπλοκο εγχείρημα, καθώς συνδέεται, κατά κάποιον τρόπο, με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών και το οποίο – με τη σειρά του – συνδέεται με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό(EFSF).

Το εγχείρημα καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο, λαμβάνοντας υπόψη τη «διαμάχη» της Γαλλίας με τη Γερμανία για το ρόλο του EFSF. Σε γενικές γραμμές, η Γερμανία δεν δέχεται να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια του ευρωμηχανισμού για την ενίσχυση των μεγάλων τραπεζών, ενώ η Γαλλία φοβάται ότι αν τελικώς κληθεί να ενισχύσει τις τράπεζές της με κρατικά χρήματα, θα χάσει τα τρία Α της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Εξ άλλου, η Γερμανία και η Γαλλία επιμένουν να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για αναθεώρηση των κοινοτικών Συνθηκών, προκειμένου οι χώρες της ευρωζώνης να τηρούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, υπό τον έλεγχο των Βρυξελλών και υπό το φόβο επιβολής κυρώσεων.

Οι διαβουλεύσεις επί όλων αυτών των θεμάτων θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Αύριο το πρωί, θα συνεδριάσουν οι 27 υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ, οι οποίοι θα εξετάσουν κυρίως το ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών και το απόγευμα θα ακολουθήσει το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρουν έναν κοινό παρανομαστή, πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Το πρωί της 23ης Οκτωβρίου ξεκινούν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους «27», η δε Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, δηλαδή των «17», είναι προγραμματισμένη για τις 5μ.μ. (ώρα Ελλάδος). Ως την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.