Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε συνέντευξή του στο “Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ”, ερωτηθείς για τη συνταγματική αναθεώρηση, έκανε λόγο για κινήσεις με χαρακτήρα «αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού» από τα σοβαρά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, ενόψει και ενός «πογκρόμ φοροεπιδρομής στα χαμηλά λαϊκά εισοδήματα με τα φορολογικά ζητήματα, τις εκκαθαρίσεις στις φορολογικές δηλώσεις, και τον ΕΝΦΙΑ». Πρόσθεσε, ότι ταυτόχρονα το ΚΚΕ εντάσσει τη συζήτηση τόσο για τον εκλογικό νόμο, όσο και για την συνταγματική αναθεώρηση, «σε μια λογική αναπαλαίωσης, συντηρητικοποίησης και ακόμη πιο αυταρχικών επιλογών όσον αφορά το ίδιο το πολιτικό σύστημα».

«Το λέμε αυτό γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που λαμβάνονται τόσο σοβαρά μέτρα σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και όχι μόνο αυτά που αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά συνολικότερα ζητήματα, που εμπεριέχουν πολύ σημαντικές ανατροπές, στην αγορά εργασίας για παράδειγμα, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όλα αυτά τα ζητήματα θα σημαδέψουν τα επόμενα χρόνια τη ζωή της εργατικής τάξης και πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Και αυτά σηματοδοτούν μία αντιδραστικοποίηση, συνολικότερα των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων. Άρα, λοιπόν, το Σύνταγμα και η αναθεώρησή του, δεν μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά τα οποία καθημερινά ζούμε» επισήμανε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε, ότι υπάρχουν σημεία στο Σύνταγμα που θα μπορούσαν να αλλάξουν, όπως «ο νόμος περί ευθύνης υπουργών», προσθέτοντας, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αλλαγή αυτού του ζητήματος θα επιφέρει μία διαφορετική κατάσταση. Αλλά, παρ’ όλα αυτά μπορεί να υπάρχουν τέτοια σημεία».

«Όμως το κύριο και το βασικό είναι να δούμε την πορεία εξέλιξης των πραγμάτων, που δεν προδιαγράφει κάτι θετικό όσον αφορά τις αλλαγές του Συντάγματος, αλλά αντίθετα θα δούμε οι τροποποιήσεις που θα φέρει το νέο Σύνταγμα να κινούνται σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση» κατέληξε στην συνέντευξή του ο κ. Καραθανασόπουλος.