Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρεία του Αλέξη Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο.

«Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων που διαλύθηκαν τα πάντα. Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν»,, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους αποχωρώντας από την Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πολιτική Γραμματεία κατέληξαν στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους εδρών, σπάσιμο περιφερειών και πιθανότατα μείωση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή του 3% για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.

Η παρέμβαση των «53», πάντως, δεν πέρασε ασχολίαστη στην Πολιτική Γραμματεία, αφού τέθηκε από τον γραμματέα του κόμματος, Παναγιώτη Ρήγα και εκφράστηκε ενόχληση εντός του κομματικού οργάνου.

Η τελική πάντως πρόταση θα γραφεί μέσα στην εβδομάδα, αφού πρώτα θα προηγηθούν πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία θα παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου.

Πηγές της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως στόχος είναι η διερεύνηση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων με όλα τα κόμματα.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί με την πρόθεση υπέρ της απλής αναλογικής, προκειμένου να διερευνήσει και τις προθέσεις των άλλων κομμάτων. Δεδομένη θεωρείται η άρνηση της ΝΔ, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα 2/3 της Βουλής για να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αναλυτικά το κείμενο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στην ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού.

Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές.

Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας,  η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.»